Vigantoletten® 1000

1 tabl. zawiera 12,5 µg (500 j.m.) lub 25 µg (1000 j.m.) cholekalcyferolu (witamina D3). Tabl. zawierają sacharozę.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
  10. Cena
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Vigantoletten® 1000 90 szt., tabl. 38,50 zł 2018-04-18

Działanie

Preparat witaminy D, regulującej gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu. Cholekalcyferol za pośrednictwem czynnych metabolitów, zwłaszcza kalcytriolu, wpływa na wchłanianie wapnia i fosforanów w przewodzie pokarmowym, zwiększając ich stężenie we krwi oraz nasilając wchłanianie zwrotne wapnia w nerkach. Hamuje wydzielanie parathormonu z przytarczyc, ułatwia mineralizację kości i zapobiega utracie wapnia z organizmu. Niedobór witaminy D u dzieci może prowadzić do krzywicy, a u dorosłych do osteomalacji. Po wchłonięciu z przewodu pokarmowego cholekalcyferol ulega hydroksylacji w wątrobie, a następnie w nerkach do czynnych metabolitów - kalcyfediolu i kalcytriolu. Witamina D i jej metabolity są wydalane głównie z kałem. T0,5 cholekalcyferolu wynosi 19-25 h; kalcyfediolu - około 16 dni, a kalcytriolu 3-6 h.

Dawkowanie

Doustnie. Dorośli (w tym osoby w podeszłym wieku) i dzieci: 12,5 µg (500 j.m.) na dobę. Leczenie wspomagające w osteoporozie u dorosłych: 25 µg (1000 j.m.) na dobę. Noworodkom karmionym piersią, których matki nie otrzymywały w ostatnim trymestrze ciąży witaminy D, podaje się preparat od pierwszych dni życia; noworodki, których matki otrzymywały w ostatnim trymestrze ciąży witaminę D, podaje się preparat od 3 tyg. życia. Nie zaleca się dodawania preparatu do pokarmu. Noworodkom i niemowlętom podaje się preparat w postaci zawiesiny otrzymanej po rozpuszczeniu tabl. w wodzie na łyżeczce do herbaty i podaniu jej bezpośrednio do ust, najlepiej podczas posiłku.

Wskazania

Zapobieganie krzywicy i osteomalacji u dzieci i dorosłych. Zapobieganie schorzeniom w przypadku występowania ryzyka niedoboru witaminy D u dzieci i dorosłych. Zapobieganie niedoborom witaminy D u dzieci i dorosłych. Leczenie wspomagające w osteoporozie u dorosłych.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na cholekalcyferol lub jakąkolwiek substancję pomocniczą preparatu, soję, orzeszki ziemne. Hiperkalcemia, hiperkalcynuria, kamica nerkowa, ciężka niewydolność nerek, rzekoma niedoczynność przytarczyc.

Środki ostrożności

Nie należy stosować preparatu u pacjentów z nietolerancją fruktozy, zespołem złego wchłaniania glukozy-galaktozy lub niedoborem β-fruktofuranozydazy lub izomaltazy. Szczególnie ostrożnie stosować u pacjentów z sarkoidozą (należy monitorować stężenie wapnia w surowicy i moczu) oraz u małych dzieci, które nie umieją połykać tabl. (stosować w postaci zawiesiny). Ostrożnie stosować u pacjentów z niewydolnością nerek (należy kontrolować metabolizm wapnia i fosforanów) oraz u pacjentów przyjmujących inne preparaty zawierające witaminę D (należy monitorować stężenie wapnia w surowicy i moczu). W przypadku hiperkalcemii lub oznak zaburzenia czynności nerek należy zmniejszyć dawkę lub przerwać leczenie.

Niepożądane działanie

Częstość nieznana: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak zaparcia, wzdęcia, nudności, bóle brzucha lub biegunka; reakcje nadwrażliwości, takie jak świąd skóry, wysypka lub pokrzywka. W przypadku przedłużonego stosowania bardzo dużych dawek może wystąpić hiperkalcemia i hiperkalcynuria. W pojedynczych przypadkach w wyniku zatrucia witaminą D opisywano zejścia śmiertelne na skutek niewydolności nerek lub serca.

Ciąża i laktacja

W ciąży stosować wyłącznie w przypadku wyraźnych wskazań oraz jedynie w dawce niezbędnej do usunięcia niedoboru. Unikać przedawkowania, gdyż hiperkalcemia może prowadzić do opóźnienia rozwoju fizycznego i umysłowego dziecka oraz specyficznej postaci stenozy aortalnej i retinopatii. Witamina D i jej metabolity przenikają do mleka matki, jednak w niewielkich ilościach. Niemowlęta karmione piersią wymagają dodatkowej suplementacji witaminy D.

Uwagi

Noworodki karmione mlekiem modyfikowanym w objętości dostarczającej 400 j.m. witaminy D na dobę nie wymagają suplementacji preparatem witaminy D. Podczas długotrwałego stosowania dawek dobowych powyżej 500 j.m. należy systematycznie monitorować stężenie wapnia w surowicy i moczu oraz stężenie kreatyniny w surowicy. Zaleca się zmniejszenie dawki lub przerwanie leczenia, jeśli stężenie wapnia w moczu przekroczy 7,5 mmol/24 h (300 mg/24 h). Preparat zawiera

Interakcje

W skojarzeniu z lekami zobojętniającymi sok żołądkowy (związki glinu i magnezu) zwiększa się stężenie jonów tych pierwiastków we krwi oraz nasila toksyczne działanie glinu na kości. Fenytoina, barbiturany i glikokortykosteroidy zmniejszają skuteczność preparatu. Jednoczesne podawanie moczopędnych leków tiazydowych zwiększa ryzyko hiperkalcemii wskutek zmniejszenia wydalania wapnia z moczem (należy kontrolować stężenie wapnia we krwi i moczu); z glikozydami nasercowymi nasila się ryzyko wystąpienia arytmii (należy monitorować stężenie wapnia w surowicy i moczu oraz okresowo kontrolować EKG). Ryfampicyna i izoniazyd mogą nasilać metabolizm witaminy D i zmniejszać jej skuteczność.

Cena

Vigantoletten® 1000, cena 100% 38,50 zł

Preparat zawiera substancję Colecalciferol.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 kaps. zawiera 1000 j.m. lub 2000 j.m. (Forte) lub 4000 j.m. (Max) witaminy D3 zawieszonej w oleju słonecznikowym.

1 ml (ok. 30 kropli) płynu zawiera 15 000 j.m. cholecalcyferolu (1 kropla zawiera ok. 500 IU cholecalcyferolu). Preparat zawiera sacharozę i alkohol benzylowy.

1 kaps. zawiera 400 j.m. (10 µg) witaminy D (200% RWS).

1 saszetka zawiera 500 mg wapnia (w postaci laktoglukonianu), 250 IU cholekalcyferolu oraz 60 mg kwasu askorbowego. Preparat zawiera wodorowęglan sodu, aspartam i czerwień koszenilową.

1 kaps. zawiera: 2,5 mld komórek (2,5 x 109 CFU) Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), 2,5 mld komórek (2,5 x 109 CFU) Lactobacillus reuteri, 200 mg inuliny, 10 µg (400 j.m.) witaminy D.

1 kaps. zawiera: 82,5 mg choliny, 50 mg ekstraktu z oliwki europejskiej (Olea europaea) zawierający co najmniej 10 mg oleuropeiny, 1,1 mg witaminy B1, 1,4 mg witaminy B6, 200 µg kwasu foliowego, 5 µg witaminy D, 10 mg cynku, 55 µg selenu, 40 µg chromu.

1 g maści zawiera 10 mg alantoiny, 1000 j.m. retynolu, 500 j.m. cholekalcyferolu.

1 kaps. zawiera 20 mg roztworu olejowego cholekalcyferolu, co odpowiada 500 µg cholekalcyferolu lub 20 000 IU witaminy D3. Kapsułki zawierają olej arachidowy.

1 kaps. zawiera 10 µg (400 j.m.) witaminy D3.

1 kaps. zawiera 50 µg (2000 j.m., 1000% zalecanego dziennego spożycia) witaminy D3, zawieszonej w oleju z krokosza barwierskiego.

Najczęściej wyszukiwane

1 tabl. powl. zawiera 120 mg tlenku bizmutu (jako dicytrynianu tripotasu-bizmutu).

1 amp. (2 ml) zawiera 100 mg chlorowodorku tiaminy, 100 mg chlorowodorku pirydoksyny, 1 mg cyjanokobalaminy i 20 mg chlorowodorku lidokainy. Preparat zawiera alkohol benzylowy.

1 tabl. powl. zawiera 100 mg chlorowodorku tiaminy, 200 mg chlorowodorku pirydoksyny i 0,2 mg cyjanokobalaminy.

1 draż. zawiera 100 mg benfotiaminy i 100 mg chlorowodorku pirydoksyny. Preparat zawiera sacharozę.

1 kaps. zawiera 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011 i Lactobacillus helveticus R0052.

1 kaps. zawiera 20 mg roztworu olejowego cholekalcyferolu, co odpowiada 500 µg cholekalcyferolu lub 20 000 IU witaminy D3. Kapsułki zawierają olej arachidowy.

1 tabl. powl. zawiera 10 mg koncentratu cholekalcyferolu (co odpowiada 25 µg cholekalcyferolu = 1000 j.m.) lub 70 mg koncentratu cholekalcyferolu (co odpowiada 175 µg cholekalcyferolu = 7000 j.m.) lub 300 mg koncentratu cholekalcyferolu (co odpowiada 750 µg cholekalcyferolu = 30 000 j.m.). Preparat zawiera laktozę i sacharozę.

1 ml płynu zawiera 20 000 j.m. witaminy A i 10 000 j.m. witaminy D3 (1 kropla zawiera 588 j.m. witaminy A i 294 j.m. witaminy D3).

1 tabl. o przedłużonym uwalnianiu zawiera 750 mg chlorku potasu, co jest równoważne 391 mg potasu (10 mEq K+). Preparat zawiera laktozę i lak czerwieni koszenilowej.

1 g roztw. zawiera 1,11 mg octanu deksametazonu i 50 mg tymolu.

Nagłówek Porady ekspertów

Niedoczynność tarczycy a próby zajscia w ciąże
26 grudnia 2017

Witam, Przebywam obecnie zagranicą jednak ilekroć jestem w kraju konsultuje sie z moim endokrynologiem i robie badania TSH oraz badania z surowicy (chyba tak to sie nazywa). Chciałabym sie zapytac, poniewaz wyniki od jakiegos czasu mam unormowane wg lekarza idealne aby zajsc w ciaze jednak niepokoi mnie jedna sprawa. Od zawsze miesiacze mialam bardzo regularna, odkąd unormowałam tarczyce wręcz nie odczuwalna ani nie bolesna ani nie obfita. Ostatnio już sadziliśmy z mężem ze udało sie ze pojawi sie dzidziuś a po tygodniu pojawiła się miesiączka tak bolesna ze az słabilo z bólu. Obecnie biorę Euthyrox 50x1 dziennie do tego Vigantoletten 1000 1x dziennie w okresie zimowym. Czy powinnam zwiększyć dawke Euthyroxu i możne jeszcze do tego brać jakieś witaminy dodatkowo żeby to pomogło w zajściu w ciąże. Czekam na odpowiedz Dziękuje Pozdrawiam

Odpowiedź eksperta:

Nie ma żadnej możliwości leczenia przez internet.

Odpowiedzi udzielił ekspert: Barbara Grzechocińska
Zwiń
Niedoczynność tarczycy, Hashimoto (?)
9 listopada 2016

Dzień dobry, do endokrynologa zgłosiłam się po 10 latach nieefektywnego leczenia trądziku (zawsze wraca po ok 1 mies od zakończenia terapii) oraz z wykrycie PCOs (już nieaktualne - jak się okazało, hormony odpowiedzialne za PCOs wszystkie w normie). Za to wśród hormonów tarczycy: TSH 2,79uIU/ml fT4 2,79 uIU/ml aTPO 52 IU/ml (0-34) aTG 435 IU/ml (do 115) tarczyca I/II spoista, klinicznie eutyreoza Dostałam informację, że to choroba Hashimoto wynikająca z niedoczynności tarczycy oraz zalecenia: Euthyrox N 25ug 1x1 na czczo 3 mies selen 200ug 1x1 3 mies. Vigantoletten 1000j 1x1 +skierowanie na USG tarczycy Jednak po rozmowie z dermatolog, która zmaga się z chorobą Hashimoto, mam wątpliwości co do poprawności diagnozy i leczenia. Podobno wyniki nie wskazują na Hashimnoto ani na niedoczynność, a dawka leku jest ,,podprogowa'' (cokolwiek to znaczy)

Odpowiedź eksperta:

Specjalistą od zaburzeń hormonalnych jest endokrynolog, nie dermatolog, i jemu radziłabym zaufać.

Odpowiedzi udzielił ekspert: Barbara Grzechocińska
Zwiń
Ciąża / tarczyca
21 sierpnia 2015

Witam Pani Doktor została u mnie zdiagnozowana niedoczynnośc tarczycy w 21 tyg ciąży wyniki tarczycy były 2,35 natomiast dzisiaj zrobiłam badania i wyniki wyszły 3,53 , leki zazywałam cały czas tak samo jodid 200,Vigantoletten 1000, euthyrox N75 od pn do pt i w sob i niedziele N 50, martwie sie bo czytałam ze w tym okresie rozwija sie u dziecka mózg ..Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam.

Odpowiedź eksperta:

Wynik badania TSH nie jest prawidłowy. Powinna Pani zwiększyć dawkę Euthyroxu. Radzę skonsultować się w tej sprawie z lekarzem prowadzącym.

Odpowiedzi udzielił ekspert: Barbara Grzechocińska
Zwiń
Problemy z tarczycą
9 czerwca 2015

Dzień dobry. Jestem 26 letnim mężczyzną, pracuję jako nauczyciel języka angielskiego. Mniej więcej 3 miesiące temu fryzjerka, do której chodzę od dłuższego czasu, zauważyła, że przerzedziły mi się włosy. Z ciekawości zacząłem przykładać do tego większą wagę i to się potwierdziło – dziennie kilkadziesiąt włosów. Dodatkowo, bardzo często w ciągu ostatniego roku miałem infekcje gardła (tak mi się wydawało) – ciężkie do opisania, takie swędzenie, drapanie i niekiedy chrypka. Po 2-3 godzinach lekcji, czasami „odcinało” głos. Nie był to tradycyjny ból. Z racji tego, że jestem nauczycielem tłumaczyłem to sobie pracą. Byłem również senny, miewałem zmiany nastroju, miałem napady zimna, ciepła. Postanowiłem zrobić badania – dokładnie 19 kwietnia. Oto wyniki: FT4 17,06 pmol/l [12,00 – 22,00] P-ciała anty TPO 517,80 U/ml [0,00 – 34,00] TSH 0,477 ulU/ml [0,27 – 4,20] Mieszkam w Lubinie i udałem się z wynikami z prywatną wizytą do endokrynologa, dr Ewy Dobrowolskiej. Lekarz stwierdził chorobę Hashimoto i przepisał Euthyrox 25 (1/2 tabletki 3 razy w tygodniu), selen+witamina E (1 tabletka dziennie), Vigantoletten 1000 (1 tabletka dziennie). Po 5-6 tygodniach, a dokładnie 31 maja, postanowiłem zrobić badania kontrolne, ponieważ w dalszym ciągu źle się czułem. W międzyczasie byłem leczony na gardło i krtań – brałem Augmentin oraz zastrzyki Biofuroksym. Niestety nadal czułem, że mam problemy z mówieniem – znowu takie drapanie. Byłem u laryngologa, który stwierdził, że może to być wina krzywej przegrody nosowej i przepisał wcześniej wspomniane zastrzyki Biofuroksym. Wyniki badań z 31 maja: TSH 0,108 ulU/ml [0,27 – 4,20] P-ciała anty TPO >600 U/ml [0,00 – 34,00] Dodatkowo zrobiłem USG tarczycy: Tarczyca płat prawy o wymiarach 19x15x32 mm – obj. 4,71 cm3 Tarczyca płat lewy o wymiarach 19x14x31 mm – obj. 4,32 cm3 Cieśn tarczycy nieposzerzona. Tarczyca prawidłowej wielkości. Miąższ gruczołowy o niejednorodnej obniżonej echostrukturze, z obecnością obszarów plamistych hypoechogennych. Unaczynienie tarczycy wzmożone, zwłaszcza płata prawego. Innych zmian wyodrębnionych nie stwierdza się. Obraz USG wskazuje na zmiany w przebiegu choroby Hashimoto. Węzły szyjne niepowiększone. Endokrynolog stwierdził, że „przechodzę” w nadczynność i przepisał Encorton 20mg (1 tabletka dziennie przez 3 tygodnie), następnie ½ tabletki przez 3 tygodnie, później Encorton 5mg (1 tabletka do wizyty) – połowa sierpnia. Kazał odstawić Euthyrox 25 i nadal brać Vigantoletten 1000 oraz selen z witaminą E. Dodatkowo, przepisał potas. 20 czerwca wyjeżdżam na 7 tygodni do Wielkiej Brytanii na szkolenie i chciałbym mieć pewność, że przepisane leki oraz postawiona diagnoza są poprawne. Zdaję sobie sprawę, że tradycyjna wizyta jest przed moim wyjazdem niemożliwa i z tego względu wybrałem kontakt online.

Odpowiedź eksperta:

Konsultacje dotyczące leczenia przez internet nie są możliwe. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości dotyczących terapii należy kontaktować się wyłącznie z lekarzem leczącym.

Odpowiedzi udzielił ekspert: Barbara Grzechocińska
Zwiń
Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Biegunka podróżnych – jak sobie z nią poradzić? Biegunka podróżnych – jak sobie z nią poradzić?

Biegunka podróżnych dotyka zwykle turystów odwiedzających kraje z cieplejszym klimatem, ale także gorszymi warunkami sanitarnymi. Biegunka podróżnych jest szczególnie niebezpieczna u dzieci, ...

więcej

10 porad, jak uniknąć Delhi belly 10 porad, jak uniknąć Delhi belly

Na ulicy nie istnieje szczególna etykieta i nie popełnisz faux pas, nie odróżniając widelczyka do ślimaków od widelca do ryb. Kilka porad ...

więcej

Salmonella: objawy. Zatrucie pokarmowe wywołane przez salmonellę Salmonella: objawy. Zatrucie pokarmowe wywołane przez salmonellę

Salmonella lubi mięso kurczaka, jajka, lekko rozmrożone lody lub źle przygotowane inne potrawy. W efekcie możesz paść ofiarą zatrucia pokarmowego. Jak się ...

więcej

Choroby jelit Choroby jelit

Choroby jelit są częstą przyczyną dolegliwości z przewodu pokarmowego z bólem brzucha na czele. Warto dowiedzieć się jakie inne objawy mogą świadczyć ...

więcej

Wątroba - mistrz regeneracji

Spośród wszystkich narządów ludzkiego ciała wątroba należy do najbardziej odpornych na działanie czasu. To jednak nie oznacza, że jest niezniszczalna i wyjdzie ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.