Vibomil krople multiwitaminowe

1 ml roztworu zawiera: 4500 j.m. witaminy A, 1200 j.m. witaminy D3, 2,1 mg witaminy B1, 2,4 mg witaminy B2, 2,4 mg witaminy B6, 100 mg witaminy C, 24 mg witaminy PP (nikotynamidu), 15 mg witaminy E, 9 mg D-pantenolu.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Vibomil krople multiwitaminowe but. 10 ml, krople doustne 15,22zł 2017-10-31

Działanie

Wielowitaminowy preparat zawierający zestaw witamin niezbędnych do prawidłowego rozwoju młodego organizmu.

Dawkowanie

Doustnie. Niemowlęta do 12 mż.: 2 - 3 kropli (0,08 ml do 0,12 ml) na dobę. Dzieci w 2.-3. rż.: 3 - 4 kropli na dobę. Dzieci w 4.-7. rż.: 5 - 6 kropli na dobę. Dzieci powyżej 7 rż.: 6 - 8 kropli na dobę. Sposób podania. Preparat należy przyjmować podczas posiłków. Niemowlętom i małym dzieciom odmierzoną dawkę najlepiej podawać w łyżce soku, mleka, zupy lub innego pożywienia.

Wskazania

Zapobieganie i uzupełnianie niedoboru witamin u niemowląt i dzieci, np.: w okresie intensywnego wzrostu; w okresach wzmożonego zapotrzebowania na witaminy, (szczególnie w sezonie jesienno-zimowym i zimowo-wiosennym); w przypadkach niewystarczającej podaży witamin z pożywieniem (np. w stanach niedożywienia); w obniżonej odporności na choroby infekcyjne; w okresach rekonwalescencji po przebytych chorobach; pomocniczo w leczeniu chorób zakaźnych; pomocniczo w chemioterapii; po antybiotykoterapii; przy wzmożonym wysiłku fizycznym i psychicznym; w ogólnych objawach niedoboru witamin, jak brak apetytu, wyczerpanie oraz zaburzenia wzrostu i rozwoju.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Hiperwitaminoza A i (lub) D. Niewydolność nerek znacznego stopnia. Hiperkalcemia i (lub) hiperkalciuria.

Środki ostrożności

Nie wolno przekraczać zalecanej dawki leku. W przypadku jednoczesnego podawania innych preparatów zawierających witaminy A i D3 oraz mikroelementy podczas stosowania leku, należy uwzględnić sumaryczne dawki witamin, ze względu na możliwość przedawkowania. Nie należy stosować preparatu w przypadkach hiperkalcemii i (lub) hiperkalciurii. Zawarta w preparacie witamina B2 powoduje pomarańczowe zabarwienie moczu.

Niepożądane działanie

Niezbyt często: pomarańczowa barwa moczu z uwagi na obecność witaminy B2 (ryboflawiny). Bardzo rzadko: obserwowano reakcje alergiczne wobec każdej substancji czynnej. W przypadku wystąpienia reakcji alergicznej należy przerwać stosowanie leku.

Ciąża i laktacja

Preparat jest przeznaczony dla niemowląt i dzieci. Dotychczas nie jest znane ryzyko w zakresie zaproponowanych dawek witaminy B2, kwasu foliowego, nikotynamidu, witaminy C, biotyny oraz pantotenianu wapnia. Badania na zwierzętach wykazały toksyczny wpływ na płodność w przypadku podawania bardzo wysokich dawek witaminy B6. Stosowanie wysokich dawek witaminy A nie jest zalecane w okresie ciąży. Witamina B1 i witamina B6 przenikają do mleka matki karmiącej piersią. Retynol przenika do mleka matki karmiącej piersią, dlatego też stosowanie wysokich dawek witaminy A nie jest zalecane w okresie karmienia piersią.

Uwagi

Preparaty wielowitaminowe nie mają wpływu na sprawność psychofizyczną, zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.

Interakcje

Pirydoksyna może powodować zmniejszenie działania lewodopy. Jednoczesne podawanie ze środkami zobojętniającymi kwas solny w żołądku może powodować zmniejszenie wchłaniania żelaza. Witamina C nasila działanie i toksyczność sulfonamidów (m.in. możliwość krystalurii). Wchłanianie witaminy D3 jest zmniejszone przy równoczesnym podawaniu cholestyraminy. Pokarm bogaty w błonnik i fityniany może zmniejszyć wchłanianie składników preparatu.

Preparat zawiera substancję Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,8 g białka (hydrolizat serwatki), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g trójglicerydów średniołańcuchowych MCT, 1,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,8 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 89 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 6,7 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego); 6,8 g węglowodanów (w tym 1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  witaminy B5, 0,43 mg  witaminy B3, 1,7 µg biotyny, 9,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 18 mg sodu, 65 mg potasu, 50 mg wapnia, 28 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 40 mg chlorku, 0,77 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 1,8 µg selenu, 0,03 mg manganu oraz 3,3 mg inozytolu, 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 1,1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 190 mOsmol/l.

100 g granulatu zawiera 72 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 60 g białka); 10 g węglowodanów; witaminy: 1200 µg ER witaminy A, 18 µg witaminy B1, 2,4 mg witaminy B2, 2,7 mg witaminy B6, 3,6 µg witaminy B12, 288 µg kwasu foliowego, 11,4 mg witaminy B5, 33,6 mg EN witaminy B3, 90 µg biotyny, 180 mg witaminy C, 18 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 57 µg witaminy K; składniki mineralne: 1200 mg potasu, 2300 mg wapnia, 900 mg chlorków, 1380 mg fosforu, 540 mg sodu, 300 mg magnezu, 30 mg żelaza, 30 mg cynku, 2,1 mg miedzi, 340 µg jodu, 3,6 mg manganu, 120 µg chromu, 95 µg molibdenu, 1,8 mg fluorków, 50 µg selenu oraz 780 mg choliny, 265 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1190 kJ (280 kcal).

100 ml płynu zawiera 10,4 g lecytyny sojowej (roślinny kompleks fosfolipidowy zawierający m. in. fosfatydylocholinę, kefalinę, inozytofosfatyd), 4,8 mg witaminy B2, 3,5 mg witaminy B6, 2,5 µg witaminy B12, 20 mg pantotenianu sodowego, 35 mg nikotynamidu. Preparat zawiera czerwień koszenilową, etanol i sacharozę.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy, 0,2 g glukozy), 3,4 g tłuszczu (1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 425 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA: 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,5 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 77 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,48 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 1,54 mg  witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 70 mg potasu, 48 mg wapnia, 42 mg chlorku, 30 mg fosforu, 15 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 423 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 20 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym 7,2 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,119 mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,43 mg niacyny, 15 µg kwasu foliowego, 1,6 µg biotyny, 0,332 mg kwasu pantotenowego, 8,3  mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 3,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 17 mg sodu, 71 mg potasu, 51 mg wapnia, 45 mg chlorku, 32 mg fosforu, 5,3 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,0075 mg manganu, ≤ 0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 12 µg jodu oraz 12 mg choliny, 3,6 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 5,3 mg tauryny, 3,1 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

1 saszetka 25 g proszku o smaku neutralnym zawiera 15 g równoważnika białka, 3,4 g węglowodanów (w tym 0,2 g cukrów) dla proszku o smaku neutralnym lub 2,4 g węglowodanów (w tym 0,9 g cukrów) dla proszku w wariantach smakowych, 0,05 g tłuszczów, witaminy: 208 µg witaminy A, 3,3 µg witaminy D, 3,9 mg witaminy E, 27 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,5 mg tiaminy, 0,57 mg ryboflawiny, 6,2 mg niacyny, 0,7 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 47 µg biotyny, 2 mg kwasu pantotenowego, 150 mg choliny, składniki mineralne: 127 mg sodu, 235 mg potasu, 182 mg chlorków, 299 mg wapnia, 267 mg fosforu, 94 mg magnezu, 5,4 mg żelaza, 0,55 mg miedzi, 5,4 mg cynku, 0,8 mg manganu, 63 µg jodu, 36 µg molibdenu, 22 µg selenu, 22 µg chromu. Wartość energetyczna: 310 kJ (74 kcal) dla proszku o smaku neutralnym lub 293 kJ (70 kcal) dla proszku w wariantach smakowych.1 saszetka 34 g proszku o smaku neutralnym zawiera 20 g równoważnika białka, 4,7 g węglowodanów (w tym 0,3 g cukrów) dla proszku o smaku neutralnym lub 3,3 g węglowodanów (w tym 1,2 g cukrów) dla proszku w wariantach smakowych, 0,07 g tłuszczów, witaminy: 283 µg witaminy A, 4,5 µg witaminy D, 5,3 mg witaminy E, 36,7 mg witaminy C, 34 µg witaminy K, 0,68 mg tiaminy, 0,78 mg ryboflawiny, 8,4 mg niacyny, 1 mg witaminy B6, 136 µg kwasu foliowego, 1,6 µg witaminy B12, 63,9 µg biotyny, 2,7 mg kwasu pantotenowego, 204 mg choliny, składniki mineralne: 173 mg sodu, 320 mg potasu, 248 mg chlorków, 407 mg wapnia, 363 mg fosforu, 128 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,75 mg miedzi, 7,3 mg cynku, 1,1 mg manganu, 85,7 µg jodu, 49 µg molibdenu, 29,9 µg selenu, 29,9 µg chromu. Wartość energetyczna: 416 kJ (99 kcal) dla proszku o smaku neutralnym lub 389 kJ (93 kcal) dla proszku w wariantach smakowych.

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 4,7 g węglowodanów; witaminy: 575 µg ER witaminy A, 1,2 mg witaminy B1, 1,3 mg witaminy B2, 1,3 mg witaminy B6, 3 µg witaminy B12, 215 µg kwasu foliowego, 5,3 mg witaminy B5, 38,4 mg EN witaminy B3, 52 µg biotyny, 65 mg witaminy C, 6 µg witaminy D, 9,5 mg α-ET witaminy E, 62 µg witaminy K; składniki mineralne: 1275 mg potasu, 1375 mg wapnia, <1 mg chlorków, 685 mg fosforu, <3 mg sodu, 355 mg magnezu, 13,4 mg żelaza, 15,5 mg cynku, 0,51 mg miedzi, 230 µg jodu, 1,3 mg manganu, 22 µg chromu, 32 µg molibdenu, 45 µg selenu oraz 630 mg choliny, 310 mg inozytolu i 140 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1270 kJ (299 kcal).

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 7,8 g węglowodanów (w tym 4,9 g dekstryn, 2,7 g maltozy i 0,2 g glukozy); witaminy: 68 µg RE witaminy A, 61 µg witaminy B1, 102 µg witaminy B2, 63 µg witaminy B6, 0,14 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 439 µg kwasu pantotenowego, 676 µg NE niacyny, 8,4 mg witaminy C, 0,9 µg witaminy D, 0,9 mg α-TE witaminy E, 2 µg biotyny, 5,9 µg witaminy K; składniki mineralne: 77 mg potasu, 68 mg wapnia, 47 mg chlorków, 40 mg fosforu, 27 mg sodu, 6,6 mg magnezu, 0,9 mg żelaza, 0,7 mg cynku, 8,6 µg jodu, 54 µg miedzi, 28 µg manganu, 3 µg molibdenu, 25 µg fluoru, 1,8 µg chromu, 1,5 µg selenu oraz 1,3 mg L-karnityny, 8,4 mg choliny i 6,3 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml: 281 kJ (67 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 383 mg kwasu linolowego, 59,6 mg kwasu α-linolenowego, 11,8 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,35 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 89 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l.100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 421 mg kwasu linolowego, 78 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 73 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 320 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (w tym 1,3 g białka kazeinowego, 0,3 g białka serwatkowego), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 466 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 6,8 g węglowodanów (w tym 6 g laktozy, 0,1 g maltozy); sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,44 mg witaminy B3, 0,3 mg  witaminy B5, 0,05 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 9,4 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,5 µg witaminy K; składniki mineralne: 76 mg potasu, 77 mg wapnia, 52 mg chlorku, 43 mg fosforu, 24 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,68 mg żelaza, 0,59 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,03 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 7,7 mg choliny, 5 mg tauryny, 3,3 mg inozytolu, 0,9 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 260 mOsmol/l.

Najczęściej wyszukiwane

1 amp. (2 ml) zawiera 100 mg chlorowodorku tiaminy, 100 mg chlorowodorku pirydoksyny, 1 mg cyjanokobalaminy i 20 mg chlorowodorku lidokainy.

1 ml zawiera 100 j. (około 0,58 mg) laronidazy. 1 fiolka (5 ml) zawiera 500 j. laronidazy (oraz 1,29 mmol sodu).

1 kaps. zawiera 100 mg DL-metioniny, 50 mg L-cystyny, 50 mg pantotenianu wapnia, 1,5 mg witaminy B1, 10 mg witaminy B6, 20 mg kwasu p-aminobenzoesowego, 50 mg wyciągu z prosa, 50 mg wyciągu z kiełków pszenicy, 50 mg drożdży piwnych oraz składniki mineralne w postaci chelatów: 2 mg żelaza, 2 mg cynku i 0,5 mg miedzi.

1 tabl. zawiera 52 mg jonów magnezowych w postaci 200 mg ciężkiego węglanu magnezu. Preparat zawiera sorbitol.

1 tabl. drażowana zawiera 50 mg (Sylimarol 35 mg) lub 100 mg (Sylimarol 70 mg) wyciągu suchego z łuski ostropestu plamistego. Preparat zawiera benzoesan sodu, sacharozę. Ponadto Sylimarol 35 mg zawiera indygotynę E 132 i żółcień chinolinową E 104.

1 g roztw. zawiera 1,11 mg octanu deksametazonu i 50 mg tymolu.

1 ml (ok. 30 kropli) roztworu zawiera 15 000 j.m. cholecalcyferolu (1 kropla zawiera ok. 500 IU cholecalcyferolu). Preparat zawiera sacharozę i alkohol benzylowy.

1 kaps. zawiera 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011 i Lactobacillus helveticus R0052.

1 kaps. zawiera 70 mg sylimaryny. Preparat zawiera laktozę.

1 draż. zawiera 100 mg benfotiaminy i 100 mg chlorowodorku pirydoksyny. Preparat zawiera sacharozę.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Przepuklina udowa: przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie przepukliny udowej? Przepuklina udowa: przyczyny i objawy. Jak wygląda leczenie przepukliny ...

Przepuklina udowa to schorzenie diagnozowane głównie u kobiet, zwłaszcza tych, które już rodziły. Jeśli więc odczuwasz przewlekły dyskomfort w okolicy pachwiny, górnej ...

więcej

Zapalenie otrzewnej – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania po zapaleniu otrzewnej Zapalenie otrzewnej – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania po ...

Zapalenie otrzewnej to stan bezpośredniego zagrożenia życia. W związku z tym gdy pojawią się objawy zapalenia otrzewnej, nie należy podejmować prób samodzielnego ...

więcej

Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak leczyć przewlekłe zaparcia u dorosłych? Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak ...

Zaparcia nawykowe u dorosłych zazwyczaj są efektem błędów dietetycznych. Stosowanie ubogoresztkowej diety, która zawiera bardzo niewielkie ilości błonnika, powoduje osłabienie ruchów perystaltycznych ...

więcej

Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i dorosłych Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i ...

Przyczyny braku apetytu są różne. Zaburzenia łaknienia u dzieci często są efektem błędów żywieniowych rodziców, którym zdarza się zmuszać dzieci do jedzenia. ...

więcej

Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy? Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy?

Szkorbut, zwany chorobą żeglarzy , jest chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C (kwasu askorbinowego). Szkorbut został opisany przez Hipokratesa (ok. 460 p.n.e. - ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.