Substancja czynna: Taurine

Opis substancji w przygotowaniu

Preparaty zawierające Taurine

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (w tym 1,3 g białka kazeinowego, 0,3 g białka serwatkowego), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 466 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 6,8 g węglowodanów (w tym 6 g laktozy, 0,1 g maltozy); sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,44 mg witaminy B3, 0,3 mg  witaminy B5, 0,05 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 9,4 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,5 µg witaminy K; składniki mineralne: 76 mg potasu, 77 mg wapnia, 52 mg chlorku, 43 mg fosforu, 24 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,68 mg żelaza, 0,59 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,03 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 7,7 mg choliny, 5 mg tauryny, 3,3 mg inozytolu, 0,9 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 260 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,8 g białka (hydrolizat serwatki), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g trójglicerydów średniołańcuchowych MCT, 1,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,8 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 89 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 6,7 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego); 6,8 g węglowodanów (w tym 1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  witaminy B5, 0,43 mg  witaminy B3, 1,7 µg biotyny, 9,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 18 mg sodu, 65 mg potasu, 50 mg wapnia, 28 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 40 mg chlorku, 0,77 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 1,8 µg selenu, 0,03 mg manganu oraz 3,3 mg inozytolu, 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 1,1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 190 mOsmol/l.

100 ml płynu zawiera: 4 g białka, 17,6 g węglowodanów, 1,7 g tłuszczu; składniki mineralne: 100 mg sodu, 150 mg potasu, 125 mg chlorków, 80 mg wapnia, 72 mg fosforu, 23 mg magnezu, 0,18 mg miedzi, 0,33 mg manganu, 1,2 mg cynku, 1,6 mg żelaza, 0,1 mg fluorków, 13 µg jodu, 5,7 µg selenu, 6,7 µg chromu, 10 µg molibdenu oraz witaminy: 82 µg witaminy A, 0,2 mg karotenoidów, 0,7 µg witaminy D3, 1,3 mg witaminy E, 5,3 µg witaminy K1, 10 mg witaminy C, 0,15 mg witaminy B1, 0,16 mg witaminy B2, 0,17 mg witaminy B6, 0,21 µg witaminy B12, 1,8 mg niacyny, 27 µg kwasu foliowego, 4 µg biotyny, 0,53 mg kwasu pantotenowego, 37 mg choliny, 10 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 425 kJ (100 kcal). 100 g proszku zawiera: 14,7 g białka, 71,0 g węglowodanów, 6,7 g tłuszczu; składniki mineralne: 402 mg sodu, 603 mg potasu, 503 mg chlorków, 322 mg wapnia, 267 mg fosforu, 84 mg magnezu, 0,7 mg miedzi, 1,33 mg manganu, 4,8 mg cynku, 6,4 mg żelaza, 0,4 mg fluorków, 44 µg molibdenu, 23 µg selenu, 27 µg chromu, 54 µg jodu oraz witaminy: 329 µg witaminy A, 2,8 µg witaminy D3, 5,0 mg witaminy E, 21 µg witaminy K1, 40 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy B1, 0,64 mg witaminy B2, 0,68 mg witaminy B6, 0,84 µg witaminy B12, 7,3 mg niacyny, 107 µg kwasu foliowego, 16 µg biotyny, 2,1 mg kwasu pantotenowego, 71 µg karotenoidów oraz 148 mg choliny, 40 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 402 kcal.

100 g proszku zawiera: 22 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 8,6 g tłuszczu (w tym 4,2 g kwasu linolowego i 520 mg kwasu α-linolenowego), 60 g węglowodanów; witaminy: 430 µg RE witaminy A, 1,22 mg witaminy B1, 0,98 mg witaminy B2, 0,98 mg witaminy B6, 2,4 µg witaminy B12, 22 mg NE niacyny, 4,9 mg kwasu pantotenowego, 350 µg kwasu foliowego, 49 µg biotyny, 7,3 µg witaminy D, 6,6 mg α-TE witaminy E, 49 mg witaminy C, 41 µg witaminy K; składniki mineralne: 730 mg wapnia, 730 mg fosforu, 610 mg sodu, 1100 mg potasu, 860 mg chlorków, 163 mg magnezu, 12,2 mg żelaza, 12,2 mg cynku, 1,22 mg miedzi, 1,31 mg manganu, 63 µg jodu, 29 µg selenu, 37 µg chromu, 37 µg molibdenu oraz 98 mg choliny, 49 mg inozytolu, 49 mg tauryny, 49 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1715 kJ (410 kcal). Osmolarność 790 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 40 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 6,3 g tłuszczu (w tym 3 g kwasu linolowego i 380 mg kwasu α-linolenowego), 44 g węglowodanów; witaminy: 590 µg RE witaminy A, 1,57 mg witaminy B1, 1,29 mg witaminy B2, 1,29 mg witaminy B6, 3,1 µg witaminy B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg witaminy D, 7,9 mg α-TE witaminy E, 63 mg witaminy C, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chlorków, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 50 µg jodu, 36 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 36 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1630 kJ (390 kcal). Osmolarność 1070 mOsm/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych,: 367 mg kwasu linolowego, 65  mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,8 g węglowodanów (w tym 6,4 g laktozy); 0,9 g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 70 µg  witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,24 mg witaminy B2, 0,21 mg witaminy B3, 0,6 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,5 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,2 µg witaminy K; składniki mineralne: 154  mg potasu, 123 mg wapnia, 52 mg chlorku, 100 mg fosforu, 27 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20 µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal).

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 g granulatu zawiera 60 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 50 g białka), 22,5 g węglowodanów; witaminy: 1750 µg ER witaminy A, 2 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 1,5 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 275 µg kwasu foliowego, 11,5 mg witaminy B5, 37,7 mg EN witaminy B3, 42 µg biotyny, 150 mg witaminy C, 22,5 µg witaminy D, 10 mg α-ET witaminy E, 25 µg witaminy K; składniki mineralne: 2230 mg potasu, 1900 mg wapnia, 1400 mg chlorków, 1130 mg fosforu, 700 mg sodu, 190 mg magnezu, 29 mg żelaza, 18 mg cynku, 1,65 mg miedzi, 260 µg jodu, 1,8 mg manganu, 75 µg chromu, 0,5 mg fluorków, 100 µg molibdenu, 74,5 µg selenu oraz 450 mg choliny, 300 mg inozytolu, 250 mg tauryny, 75 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1233 kJ (290 kcal).

04.10.2017

data ostatniej aktualizacji

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi nerwy, podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i ...

więcej

Zespół hiperstymulacji jajników: przyczyny, objawy, leczenie Zespół hiperstymulacji jajników: przyczyny, objawy, leczenie

Zespół hiperstymulacji jajników to schorzenie, które może pojawić się u pacjentek przygotowywanych do zabiegu in vitro. Gdy proces stymulacji jajników wymyka się ...

więcej

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej - objawy. Jak przebiega leczenie ASD? Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej - objawy. Jak przebiega leczenie ASD?

Ubytek przegrody międzyprzedsionkowej (ASD) to wrodzona wada serca, która jest wykrywana najczęściej u dorosłych. U małych pacjentów wada zwykle przebiega bezobjawowo. Dopiero ...

więcej

Kolagenozy (choroby tkanki łącznej) - przyczyny, objawy i leczenie Kolagenozy (choroby tkanki łącznej) - przyczyny, objawy i leczenie

Kolagenozy to grupa chorób, które przyczyniają się do patologicznych zmian tkanki łącznej. Należą do nich m.in. reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń rumieniowy układowy ...

więcej

Zespół zatoki tętnicy szyjnej: przyczyny i objawy. Leczenie zespołu nadwrażliwej zatoki szyjnej Zespół zatoki tętnicy szyjnej: przyczyny i objawy. Leczenie zespołu ...

Zespół zatoki szyjnej to schorzenie, którego charakterystycznymi objawami są napadowe i powtarzające się omdlenia, pojawiające się najczęściej po obróceniu głowy w bok. ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.