Soluvit® N

1 fiolka zawiera: 3,1 mg tiaminy azotanu (co odpowiada 2,5 mg witaminy B1), 4,9 mg soli sodowej fosforanu ryboflawiny (co odpowiada 3,6 mg witaminy B2), 40 mg nikotynamidu, 4,9 mg chlorowodorku pirydoksyny (co odpowiada 4,0 mg witaminy B6), 16,5 mg pantotenianu sodu (co odpowiada 15,0 mg kwasu pantotenowego), 113 mg askorbinianu sodu (co odpowiada 100 mg witaminy C), 60 µg biotyny, 0,40 mg kwasu foliowego, 5,0 µg cyjanokobalaminy. Osmolalność w 10 ml wody: ok. 490 mOsm/kg wody. pH w 10 ml wody: 5,8. Preparat zawiera parahydroksybenzoesan metylu.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Soluvit® N 10 fiolek, proszek do sporz. roztw. do inf. 266,20zł 2017-10-31

Działanie

Roztwór witamin rozpuszczalnych w wodzie, w ilościach wchłanianych z diety doustnej stosowany w celu utrzymania lub uzupełnienia odpowiedniego stanu odżywienia.

Dawkowanie

Dożylnie. Zawartość 1 fiolki pokrywa dobowe zapotrzebowanie dorosłych pacjentów i dzieci o mc. ≥10 kg. Dzieci o mc. < 10 kg powinny otrzymać 1/10 zawartości fiolki/kg mc./dobę.

Wskazania

Preparat wskazany do stosowania u dorosłych pacjentów i dzieci jako uzupełnienie dobowego zapotrzebowania na witaminy rozpuszczalne w wodzie  w trakcie żywienia pozajelitowego.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą np. tiaminę lub parahydroksybenzoesan metylu.

Środki ostrożności

Preparat nie może być podawany w postaci nierozpuszczonej. Jeżeli do rozpuszczenia użyto roztworów wodnych, mieszaninę należy chronić przed światłem. Nie jest to konieczne jeśli preparat rozpuszczono w emulsji tłuszczowej, np. Intralipid 10% lub Intralipid 20%, ze względu na ochronne działanie emulsji.

Niepożądane działanie

Mogą wystąpić reakcje alergiczne.

Ciąża i laktacja

Brak badań klinicznych w okresie ciąży i podczas karmienia piersią. Istnieją jednak opublikowane dane dotyczące bezpiecznego podawania witamin rozpuszczalnych w wodzie w kobiet w okresie ciąży i podczas karmienia piersią.

Uwagi

Preparat nie ma wpływu lub wywiera nieistotny wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów mechanicznych i obsługiwania maszyn.

Interakcje

Kwas foliowy może zmniejszać stężenie fenytoiny w osoczu i zaburzać obraz niedokrwistości złośliwej. Witamina B6 może zmniejszać skuteczność działania lewodopy.

Preparat zawiera substancję Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,89 g białka (równoważnik), 7,2 g węglowodanów, 3,6 g tłuszczów (w tym 1,36 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,58 g kwasu linolowego, 54 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg dokozaheksaenowego); witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 0,85 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 6,1 µg witaminy K, 8,1 mg witaminy C, 0,054 mg witaminy B1, 0,061 mg witaminy B2, 0,041 mg witaminy B6, 0,68 mg niacyny, 10,8 µg kwasu foliowego, 0,2 µg witaminy B12, 2 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: 32 mg sodu, 74 mg potasu, 58 mg chlorków, 64 mg wapnia, 35 mg fosforu, 7,4 mg magnezu, 1,22 mg żelaza, 0,68 mg cynku, 0,051 mg miedzi, 0,017 mg manganu, 1,89 µg selenu, 10,1 µg jodu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,35 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 290 kJ (68 kcal). Osmolarność: 310 mOsm/l.

100 g proszku zawiera 12,7 g białka, 54,7 g węglowodanów (w tym 22,2 g laktozy); 22,4 g tłuszczu (w tym 13,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 5,6 g MCT, 5,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 3,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 2,5 g błonnika; witaminy: 640 µg ER witaminy A, 7,3 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 45,4 µg witaminy K, 0,57 mg witaminy B1,0,57 mg witaminy B2, 0,5 mg witaminy B6, 8,8 mg EN niacyny, 54 µg kwasu foliowego, 9,1 µg biotyny, 0,9 µg witaminy B12, 3,4 mg kwasu pantotenowego, 50 mg witaminy C, 82 mg choliny, 54 mg inozytolu; składniki mineralne: 363 mg sodu, 382 mg potasu, 308 mg wapnia, 50 mg magnezu, 181 mg fosforu, 318 mg chlorków, 4,8 mg żelaza, 3,2 mg cynku, 0,3 mg miedzi, 64 µg jodu, 0,2 mg manganu, 9 µg chromu, 9 µg molibdenu, 7,3 µg selenu oraz 7 mg L-karnityny, 27 mg tauryny. Osmolalność: 433-479 mOsmol/kg H2O; osmolarność: 390-432 mOsmol/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 383 mg kwasu linolowego, 59,6 mg kwasu α-linolenowego, 11,8 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,35 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 89 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l.100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 421 mg kwasu linolowego, 78 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 73 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 320 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 g proszku zawiera 12 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 10 g białka); 14 g tłuszczu (w tym 5,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 6,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% LCT, 35% MCT), 58,5 g węglowodanów (w tym 5,3 g cukrów); witaminy: 148 µg ER witaminy A, 3,24 µg witaminy D, 2,3 mg α-ET witaminy E, 13,2 mg witaminy C, 14 µg witaminy K, 0,24 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 3,8 mg witaminy B3, 0,32 mg witaminy B6, 40 µg kwasu foliowego, 0,28 µg witaminy B12, 8 µg biotyny, 1 mg witaminy B5; składniki mineralne: 240 mg sodu, 468 mg potasu, 368 mg chlorków, 200 mg wapnia, 155 mg fosforu, 50 mg magnezu, 2,48 mg żelaza, 240 µg miedzi, 2 mg cynku, 0,2 mg manganu, 28 µg jodu, 10 µg selenu, 14 µg molibdenu, 5 µg chromu oraz 76,8 mg choliny, 7,56 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1683 kJ (400 kcal).

100 g proszku zawiera: 40 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 6,3 g tłuszczu (w tym 3 g kwasu linolowego i 380 mg kwasu α-linolenowego), 44 g węglowodanów; witaminy: 590 µg RE witaminy A, 1,57 mg witaminy B1, 1,29 mg witaminy B2, 1,29 mg witaminy B6, 3,1 µg witaminy B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg witaminy D, 7,9 mg α-TE witaminy E, 63 mg witaminy C, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chlorków, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 50 µg jodu, 36 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 36 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1630 kJ (390 kcal). Osmolarność 1070 mOsm/l.

10 ml syropu zawiera 2400 j.m. witaminy A, 200 j.m. witaminy D3, 2 mg witaminy B1, 2 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 100 mg witaminy C, 2 mg witaminy E, 10 mg witaminy PP, 4 mg dekspantenolu, 50 mg glukonianu wapnia i 50 mg fosforomleczanu wapnia. Preparat zawiera sacharozę, benzoesan sodu, kwas askorbowy, syrop glukozowy.

100 ml płynu zawiera: 8 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 6,7 g białka), 2 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 5,1 g węglowodanów; składniki mineralne: 95 mg sodu, 120 mg potasu, 160 mg wapnia, 115 mg fosforu, 48,5 mg magnezu, 95 mg chlorków, 4 mg żelaza, 2,3 mg cynku, 230 µg miedzi, 0,35 mg manganu, 18,2 µg jodu, 18,2 µg molibdenu, 8,5 µg selenu, 8,5 µg chromu; witaminy: 121 µg ER witaminy A, 1,3 µg witaminy D, 0,88 mg α-ET witaminy E, 15 mg witaminy C, 11,9 µg witaminy K, 0,23 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,35 mg witaminy B6, 2,3 mg witaminy B3, 85 µg kwasu foliowego, 0,65 µg witaminy B12, 0,85 mg witaminy B5, 24 µg biotyny oraz 54 mg choliny i 14,6 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 275 kJ (65 kcal). Osmolalność: 1130 mOsmol/kg.

100 ml płynu zawiera: 0,35 g tłuszczu (w tym 0,08 g kwasów nasyconych i 120 mg DHA), 7 g węglowodanów (w tym cukry: 7 g - smaki berries i orange; 3,1 g - smak citrus; 4,9 g - smak tropical), 0,4 g błonnika (smaki berries, orange i tropical) lub 0,29 g błonnika (smak citrus), 1, 0,4 mg witaminy B2, 5,7 mg niacyny, 11,2 mg ekwiwalentu niacyny, 0,46 mg witaminy B6, 96 µg kwasu foliowego, 1,4 µg witaminy B12, 42,7 µg biotyny, 1,4 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: <20 mg sodu, 80 mg potasu (smaki berries, orange i tropical) lub <20 mg potasu (smak citrus), <20 mg chlorków, 285 mg wapnia, 221 mg fosforu, 85,6 mg magnezu, 4,2 mg żelaza, 0,42 mg miedzi, 3,1 mg cynku, 0,42 mg manganu, 46,7 µg jodu, 20 µg molibdenu, 21,4 µg selenu, 8,5 µg chromu; oraz 122 mg choliny, 32,5 mg inozytolu, 10,3 mg L-karnityny, 77,1 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 96 kcal. Osmolalność: 2460 mOsmol/kg.

Najczęściej wyszukiwane

1 tabl. zawiera 1 mg lub 4 mg acenokumarolu. Tabletki zawierają laktozę.

1 ml roztworu zawiera 200 mg mannitolu. Osmolarność roztworu wynosi 1098 mOsm/l.

500 ml roztworu zawiera: 2,775 g chlorku sodu, ok. 1,635 g trójwodnego octanu sodu, 0,15 g chlorku potasu, ok. 0,075 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,1 g sześciowodnego chlorek magnezu oraz 20 g żelatyny (w postaci żelatyny zmodyfikowanej płynnej). Osmolarność teoretyczna: 284 mOsmol/l. pH 7,4±0,3. Stężenie elektrolitów: 151 mmol/l sodu, 103 mmol/l chlorków, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l wapnia, 1 mmol/l magnezu, 24 mmol/l octanów.

1 tabl. powl. zawiera 75 mg klopidogrelu w postaci wodorosiarczanu. Preparat zawiera laktozę i lecytynę.

1000 ml roztworu do infuzji zawiera 6,8 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,2 g sześciowodnego chlorku magnezu, 0,37 g dwuwodnego chlorku wapnia, 3,27 g trójwodnego octanu sodu, 0,67 g kwasu L-jabłkowego; stężenia elektrolitów - 145 mmol/l sodu, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l magnezu, 2,5 mmol/l wapnia, 127 mmol/l chloru, 24 mmol/l octanu, 5 mmol/l jabłczanu. Osmolarność teoretyczna: 309 mOsmol/l. pH 5,1-5,9

1000 ml roztw. zawiera: 8,6 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,33 g dwuwodnego chlorku wapnia, 147,2 mmol Na+, 4,0 mmol K+, 2,25 mmol Ca2+, 155,7 Cl-.

1 ml roztworu 20% zawiera 200 mg glukozy.

1 ml roztworu do infuzji zawiera: 6,429 mg chlorku sodu, 0,298 mg chlorku potasu, 0,147 mg dwuwodnego chlorku wapnia, 0,203 mg sześciowodnego chlorku magnezu, 4,082 mg trójwodnego octanu sodu, 11,0 mg jednowodnej glukozy (równowartość 10,0 mg glukozy), co odpowiada 140 mmol/l Na+, 4 mmol/l K+, 1 mmol/l Ca2+,  1 mmol/l Mg2+, 118 mmol/l Cl–, 30 mmol/l jonów octanowych, 55,5 mmol/l glukozy.

1 tabl. dojelitowa zawiera 75 mg lub 150 mg kwasu acetylosalicylowego.

1 tabl. powl. zawiera 75 mg klopidogrelu (w postaci wodorosiarczanu) i 75 mg kwasy acetylosalicylowego. Preparat zawiera laktozę i olej rycynowy uwodorniony.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę

HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę lub małopłytkowość poheparynowa, to jeden z niepożądanych skutków ubocznych, który jest charakterystycznych dla tego leku przeciwkrzepliwego. ...

więcej

SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi

Skaza krwotoczna oznacza zwiększoną skłonność do często obfitych krwawień samoistnych lub pourazowych. Skaza krwotoczna może więc oznaczać krwawienia nawet z najmniejszej rany, ...

więcej

Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie

Niedomykalność zastawki aortalnej to wada serca, która przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, przyczyniając się do systematycznego upośledzania funkcji serca. ...

więcej

CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol

Cholesterol - zarówno ten dobry, jak i zły - choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego ...

więcej

TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie

Trombofilia, czyli nadkrzepliwość, to skłonność do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jest to stan zagrażający życiu, ponieważ skrzepy mogą przemieszczać się ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.