Revalid®

1 kaps. zawiera 100 mg DL-metioniny, 50 mg L-cystyny, 50 mg pantotenianu wapnia, 1,5 mg witaminy B1, 10 mg witaminy B6, 20 mg kwasu p-aminobenzoesowego, 50 mg wyciągu z prosa, 50 mg wyciągu z kiełków pszenicy, 50 mg drożdży piwnych oraz składniki mineralne w postaci chelatów: 2 mg żelaza, 2 mg cynku i 0,5 mg miedzi.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Revalid® 120 szt., kaps. 78,18zł 2017-10-31

Działanie

Preparat zawierający aminokwasy siarkowe, witaminy z grupy B, wyciągi ze zbóż, drożdże oraz mikroelementy - substancje korzystnie wpływające na stan skóry, włosów i paznokci. Metionina i cystyna są niezbędne do prawidłowej syntezy keratyny - podstawowego białka wchodzącego w skład włosów i paznokci. Dzięki skojarzonemu działaniu składników preparat hamuje lub przynajmniej zwalnia proces utraty włosów oraz zmniejsza łamliwość paznokci.

Dawkowanie

Doustnie. Dorośli i dzieci powyżej 12 lat: 1 kaps. 3 razy na dobę. Efekty leczenia widoczne są pod koniec pierwszego miesiąca terapii. Leczenie kontynuować przez 3 mies. W razie konieczności leczenie może być przedłużone lub powtarzane. W przypadku zaawansowanych chorób włosów lub paznokci zaleca się dawkowanie: 2 kaps. 3 razy na dobę przez pierwszy miesiąc terapii, a następnie 1 kaps. 3 razy na dobę. Kapsułki przyjmować w trakcie lub po posiłku, popić płynem.

Wskazania

Wspomagająco w leczeniu stanów niedoboru aminokwasów siarkowych i witamin oraz związanych z nimi chorób włosów i paznokci.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na jakikolwiek składnik preparatu.

Środki ostrożności

Preparat nie jest zalecany do stosowania u dzieci poniżej 12 lat ze względu na brak danych dotyczących bezpieczeństwa stosowania i skuteczności.

Niepożądane działanie

W przypadku przyjmowania preparatu pomiędzy posiłkami lub na czczo mogą wystąpić mdłości lub niewielki dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego. Preparat w dawce 6 kaps. na dobę może powodować zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego np. biegunkę (zaleca się zmianę dawkowania na 1 kaps. 3 razy na dobę).

Ciąża i laktacja

W ciąży i okresie karmienia piersią stosować jedynie w przypadku, gdy korzyści dla matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu i dziecka.

Uwagi

1 kaps. odpowiada 0,035 jednostkom węglowodanowym. 1 kaps. zawiera 1 mg glutenu.

Interakcje

Preparat należy odstawić w trakcie terapii przeciwbakteryjnymi sulfonamidami (kwas p-aminobenzoesowy osłabia działanie sulfonamidów).

Preparat zawiera substancje Minerals, Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

1 tabl. powl. zawiera: 3600 j.m. witaminy A, 1,55 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 2,6 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 100 mg witaminy C, 500 j.m. witaminy D3, 15 mg witaminy E, 19 mg nikotynamidu, 10 mg pantoteinianu wapnia, 0,8 mg kwasu foliowego, 0,2 mg biotyny, 125 mg wapnia, 125 mg fosforu, 100 mg magnezu, 60 mg żelaza, 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi. Preparat zawiera laktozę i mannitol.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,6 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 356  mg kwasu linolowego, 63 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,5 g węglowodanów (w tym 6,2 g laktozy); 0,8  g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 68 µg witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3, 0,58 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,4 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,3 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,1 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 150 mg potasu, 120 mg wapnia, 51 mg chlorku, 96 mg fosforu, 26 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20  µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 275  kJ (65 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,91 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,46 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,56 g kwasu linolowego, 46 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,6 mg dokozaheksaenowego), 7,5 g węglowodanów; witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,03 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 8,9 µg witaminy K, 14,3 mg witaminy C, 55 µg witaminy B1, 61 µg witaminy B2, 41 µg witaminy B6, 0,2 µg witaminy B12, 0,68 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,34 mg kwasu pantotenowego, 2 µg biotyny; składniki mineralne: 32 mg sodu, 83 mg potasu, 65 mg chlorków, 77 mg wapnia, 53 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,23 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 51 µg miedzi, 41 µg manganu, 1,5 µg selenu, 14,3 µg jodu, 3,8 µg molibdenu, 1,5 µg chromu oraz 16,4 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,7 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 ml płynu zawiera: 8 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 6,7 g białka), 2 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 5,1 g węglowodanów; składniki mineralne: 95 mg sodu, 120 mg potasu, 160 mg wapnia, 115 mg fosforu, 48,5 mg magnezu, 95 mg chlorków, 4 mg żelaza, 2,3 mg cynku, 230 µg miedzi, 0,35 mg manganu, 18,2 µg jodu, 18,2 µg molibdenu, 8,5 µg selenu, 8,5 µg chromu; witaminy: 121 µg ER witaminy A, 1,3 µg witaminy D, 0,88 mg α-ET witaminy E, 15 mg witaminy C, 11,9 µg witaminy K, 0,23 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,35 mg witaminy B6, 2,3 mg witaminy B3, 85 µg kwasu foliowego, 0,65 µg witaminy B12, 0,85 mg witaminy B5, 24 µg biotyny oraz 54 mg choliny i 14,6 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 275 kJ (65 kcal). Osmolalność: 1130 mOsmol/kg.

Średnia zawartość w 100 ml płynu: 2,6 g białka, 5,4 g tłuszczu (w tym 3,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,7 g średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych - MCT, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 15,8 mg kwasu arachidonowego, 15,7 mg kwasu dokozaheksaenowego), 10,3 g węglowodanów (w tym 2,7 g cukrów, 0,1 g laktozy); składniki mineralne: 32 mg sodu, 108 mg potasu, 64 mg chlorków, 80 mg wapnia, 40 mg fosforu, 8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,08 mg manganu, 6 µg molibdenu, 2 µg selenu, 4 µg chromu, 15 µg jodu; witaminy: 81 µg RE witaminy A, 1,7 µg witaminy D3, 1,2 mg α-TE witaminy E, 6,7 µg witaminy K, 12 mg witaminy C, 0,15 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,33 mg niacyny, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 0,06 mg witaminy B6, 15 µg kwasu foliowego, 0,41 µg witaminy B12, 2,3 µg biotyny; 2,8 mg nukleotydów, 0,04 mg karotenoidów, 14 mg choliny, 5 mg inozytolu, 2 mg L-karnityny, 7 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml: 420 kJ (100 kcal). Osmolarność: 295 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 4,7 g węglowodanów; witaminy: 575 µg ER witaminy A, 1,2 mg witaminy B1, 1,3 mg witaminy B2, 1,3 mg witaminy B6, 3 µg witaminy B12, 215 µg kwasu foliowego, 5,3 mg witaminy B5, 38,4 mg EN witaminy B3, 52 µg biotyny, 65 mg witaminy C, 6 µg witaminy D, 9,5 mg α-ET witaminy E, 62 µg witaminy K; składniki mineralne: 1275 mg potasu, 1375 mg wapnia, <1 mg chlorków, 685 mg fosforu, <3 mg sodu, 355 mg magnezu, 13,4 mg żelaza, 15,5 mg cynku, 0,51 mg miedzi, 230 µg jodu, 1,3 mg manganu, 22 µg chromu, 32 µg molibdenu, 45 µg selenu oraz 630 mg choliny, 310 mg inozytolu i 140 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1270 kJ (299 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

1 ml zawiera 100 j. (około 0,58 mg) laronidazy. 1 fiolka (5 ml) zawiera 500 j. laronidazy (oraz 1,29 mmol sodu).

1 kaps. zawiera 100 mg DL-metioniny, 50 mg L-cystyny, 50 mg pantotenianu wapnia, 1,5 mg witaminy B1, 10 mg witaminy B6, 20 mg kwasu p-aminobenzoesowego, 50 mg wyciągu z prosa, 50 mg wyciągu z kiełków pszenicy, 50 mg drożdży piwnych oraz składniki mineralne w postaci chelatów: 2 mg żelaza, 2 mg cynku i 0,5 mg miedzi.

1 amp. (2 ml) zawiera 100 mg chlorowodorku tiaminy, 100 mg chlorowodorku pirydoksyny, 1 mg cyjanokobalaminy i 20 mg chlorowodorku lidokainy.

1 tabl. zawiera 52 mg jonów magnezowych w postaci 200 mg ciężkiego węglanu magnezu. Preparat zawiera sorbitol.

1 ml (ok. 30 kropli) roztworu zawiera 15 000 j.m. cholecalcyferolu (1 kropla zawiera ok. 500 IU cholecalcyferolu). Preparat zawiera sacharozę i alkohol benzylowy.

1 tabl. drażowana zawiera 50 mg (Sylimarol 35 mg) lub 100 mg (Sylimarol 70 mg) wyciągu suchego z łuski ostropestu plamistego. Preparat zawiera benzoesan sodu, sacharozę. Ponadto Sylimarol 35 mg zawiera indygotynę E 132 i żółcień chinolinową E 104.

1 g roztw. zawiera 1,11 mg octanu deksametazonu i 50 mg tymolu.

1 kaps. zawiera 70 mg sylimaryny. Preparat zawiera laktozę.

1 tabl. powl. zawiera 150 mg ranitydyny.

1 kaps. zawiera 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011 i Lactobacillus helveticus R0052.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak leczyć przewlekłe zaparcia u dorosłych? Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak ...

Zaparcia nawykowe u dorosłych zazwyczaj są efektem błędów dietetycznych. Stosowanie ubogoresztkowej diety, która zawiera bardzo niewielkie ilości błonnika, powoduje osłabienie ruchów perystaltycznych ...

więcej

Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i dorosłych Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i ...

Przyczyny braku apetytu są różne. Zaburzenia łaknienia u dzieci często są efektem błędów żywieniowych rodziców, którym zdarza się zmuszać dzieci do jedzenia. ...

więcej

Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy? Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy?

Szkorbut, zwany chorobą żeglarzy , jest chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C (kwasu askorbinowego). Szkorbut został opisany przez Hipokratesa (ok. 460 p.n.e. - ...

więcej

Niedrożność jelit - objawy, przyczyny i leczenie Niedrożność jelit - objawy, przyczyny i leczenie

Niedrożność jelit oznacza upośledzenie pasażu treści pokarmowej przez jelito cienkie i grube w następstwie zahamowania ich perystaltyki. Niedrożność jelit często stanowi przyczynę ...

więcej

Stłuszczenie wątroby: przyczyny i objawy Stłuszczenie wątroby: przyczyny i objawy

Stłuszczenie wątroby to choroba, która występuje nie tylko u alkoholików. Są na nią narażone także osoby z nadwagą i otyłością, jak również ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.