PKU Gel

  1. Wskazania
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
PKU Gel 30 saszetek po 24 g, proszek 680,85zł 2017-10-31

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w potwierdzonej fenyloketonurii u dzieci w wieku od 6. miesiąca życia do 10. rż.

Lek refundowany: TAK

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml przygotowanego preparatu zawiera 1,7 g białka, 8,6 g węglowodanów, 2,9 g tłuszczu (w tym 470 mg kwasu linolowego i 44 mg kwasu α-linolenowego), witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,1 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 6,8 mg witaminy C, 80 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 105 µg witaminy B6, 1,05 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,12 µg witaminy B12, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,5 µg biotyny, 0,75 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, składniki mineralne: 25 mg sodu, 54 mg chlorków, 83 mg potasu, 94 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,75 mg cynku, 51 µg miedzi, 12 µg jodu, 1,9 µg selenu, 41 µg manganu, 3 µg chromu, 3,7 µg molibdenu, 20 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,5 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 325 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 16,2 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 26 g tłuszczu (w tym 4 g kwasu linolowego, 340 mg kwasu α-linolenowego, 175 mg kwasu arachidonowego, 88 mg kwasu dokozaheksaenowego), 51 g węglowodanów; witaminy: 460 µg RE witaminy A, 1 mg witaminy B1, 1 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 2 µg witaminy B12, 10 mg NE niacyny, 3,8 mg kwasu pantotenowego, 100 µg kwasu foliowego, 38 µg biotyny, 9,5 µg witaminy D3, 6,7 mg α-TE witaminy E, 60 mg witaminy C, 40 µg witaminy K; składniki mineralne: 660 mg wapnia, 440 mg fosforu, 240 mg sodu, 560 mg potasu, 430 mg chlorków, 66 mg magnezu, 9,6 mg żelaza, 8,6 mg cynku, 0,86 mg miedzi, 0,38 mg manganu, 76 µg jodu, 14,1 µg selenu oraz 124 mg choliny, 86 mg inozytolu, 30 mg tauryny, 51 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 2090 kJ (500 kcal). Osmolarność 320 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 72 g równoważnika białka, 9 g węglowodanów - Lophlex o smaku neutralnym lub 5 g węglowodanów - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym, 0,2 g tłuszczu (w tym 0,05 g nasyconych kwasów tłuszczowych); witaminy: 1024 µg ER witaminy A, 12,8 µg witaminy D, 11,5 mg α-ET witaminy E, 64 mg witaminy C, 89,6 µg witaminy K, 1,5 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 25,6 mg witaminy B3, 53,9 mg EN równoważnika niacyny, 2,1 mg witaminy B6, 896 µg kwasu foliowego, 6,4 µg witaminy B12, 192 µg biotyny, 6,4 mg witaminy B5; składniki mineralne: <20 mg sodu, <10 mg potasu (Lophlex o smaku pomarańczowym i owoców leśnych < 25 mg potasu), <5 mg chlorków, 1280 mg wapnia, 992 mg fosforu, 384 mg magnezu, 19,2 mg żelaza, 14,1 mg cynku, 1,9 mg miedzi, 1,9 mg manganu, 210 µg jodu, 96 µg selenu, 90 µg molibdenu, 38 µg chromu oraz 546 mg choliny, 146 mg inozytolu , 57 mg L-karnityny, 113 mg tauryny i 0,8 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1384 kJ (326 kcal) - Lophlex o smaku neutralnym lub 1316 kJ (310 kcal) - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy, 0,2 g glukozy), 3,4 g tłuszczu (1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 425 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA: 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,5 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 77 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,48 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 1,54 mg  witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 70 mg potasu, 48 mg wapnia, 42 mg chlorku, 30 mg fosforu, 15 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 423 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 20 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym 7,2 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,119 mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,43 mg niacyny, 15 µg kwasu foliowego, 1,6 µg biotyny, 0,332 mg kwasu pantotenowego, 8,3  mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 3,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 17 mg sodu, 71 mg potasu, 51 mg wapnia, 45 mg chlorku, 32 mg fosforu, 5,3 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,0075 mg manganu, ≤ 0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 12 µg jodu oraz 12 mg choliny, 3,6 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 5,3 mg tauryny, 3,1 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

1 saszetka 25 g proszku o smaku neutralnym zawiera 15 g równoważnika białka, 3,4 g węglowodanów (w tym 0,2 g cukrów) dla proszku o smaku neutralnym lub 2,4 g węglowodanów (w tym 0,9 g cukrów) dla proszku w wariantach smakowych, 0,05 g tłuszczów, witaminy: 208 µg witaminy A, 3,3 µg witaminy D, 3,9 mg witaminy E, 27 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,5 mg tiaminy, 0,57 mg ryboflawiny, 6,2 mg niacyny, 0,7 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 47 µg biotyny, 2 mg kwasu pantotenowego, 150 mg choliny, składniki mineralne: 127 mg sodu, 235 mg potasu, 182 mg chlorków, 299 mg wapnia, 267 mg fosforu, 94 mg magnezu, 5,4 mg żelaza, 0,55 mg miedzi, 5,4 mg cynku, 0,8 mg manganu, 63 µg jodu, 36 µg molibdenu, 22 µg selenu, 22 µg chromu. Wartość energetyczna: 310 kJ (74 kcal) dla proszku o smaku neutralnym lub 293 kJ (70 kcal) dla proszku w wariantach smakowych.1 saszetka 34 g proszku o smaku neutralnym zawiera 20 g równoważnika białka, 4,7 g węglowodanów (w tym 0,3 g cukrów) dla proszku o smaku neutralnym lub 3,3 g węglowodanów (w tym 1,2 g cukrów) dla proszku w wariantach smakowych, 0,07 g tłuszczów, witaminy: 283 µg witaminy A, 4,5 µg witaminy D, 5,3 mg witaminy E, 36,7 mg witaminy C, 34 µg witaminy K, 0,68 mg tiaminy, 0,78 mg ryboflawiny, 8,4 mg niacyny, 1 mg witaminy B6, 136 µg kwasu foliowego, 1,6 µg witaminy B12, 63,9 µg biotyny, 2,7 mg kwasu pantotenowego, 204 mg choliny, składniki mineralne: 173 mg sodu, 320 mg potasu, 248 mg chlorków, 407 mg wapnia, 363 mg fosforu, 128 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,75 mg miedzi, 7,3 mg cynku, 1,1 mg manganu, 85,7 µg jodu, 49 µg molibdenu, 29,9 µg selenu, 29,9 µg chromu. Wartość energetyczna: 416 kJ (99 kcal) dla proszku o smaku neutralnym lub 389 kJ (93 kcal) dla proszku w wariantach smakowych.

100 g proszku zawiera 12 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 10 g białka); 14 g tłuszczu (w tym 5,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 6,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% LCT, 35% MCT), 58,5 g węglowodanów (w tym 5,3 g cukrów); witaminy: 148 µg ER witaminy A, 3,24 µg witaminy D, 2,3 mg α-ET witaminy E, 13,2 mg witaminy C, 14 µg witaminy K, 0,24 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 3,8 mg witaminy B3, 0,32 mg witaminy B6, 40 µg kwasu foliowego, 0,28 µg witaminy B12, 8 µg biotyny, 1 mg witaminy B5; składniki mineralne: 240 mg sodu, 468 mg potasu, 368 mg chlorków, 200 mg wapnia, 155 mg fosforu, 50 mg magnezu, 2,48 mg żelaza, 240 µg miedzi, 2 mg cynku, 0,2 mg manganu, 28 µg jodu, 10 µg selenu, 14 µg molibdenu, 5 µg chromu oraz 76,8 mg choliny, 7,56 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1683 kJ (400 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,2 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych: 220 mg kwasu ß-palmitynowego, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 381 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, 10 mg kwasu arachidonowego, 5,9 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,44 mg  witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,9 µg biotyny, 8,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 43 mg chlorków, 35 mg fosforu, 7,1 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,4 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 240 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,4 g węglowodanów (w tym 6,7 g laktozy), 3 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 385 mg kwasu linolowego, 71 mg kwasu α-linolenowego, 5,7 mg kwasu arachidonowego, 5,7 mg dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 60 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,45 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 62 mg wapnia, 43 mg chlorku, 35 mg fosforu, 5,4 mg magnezu, 1,1 mg żelaza, 0,54 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu, < 0,006 mg fluorku oraz 10 mg choliny, 5,6 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

1 tabl. powl. zawiera 300 mg ekstraktu z owoców żurawiny, 100 mg ekstraktu z liści pokrzywy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.