PKU Cooler 20 White

1 torebka 87 ml płynu zawiera 10 g równoważnika białka, 4,7 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów), 0,3 g tłuszczów (w tym 0,09 kwasów tłuszczowych nasyconych: 67 mg kwasu dokozaheksaenowego, 15 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 139 µg witaminy A, 5 µg witaminy D, 2,6 mg witaminy E, 18 mg witaminy C, 17 µg witaminy K, 0,4 mg tiaminy, 0,38 mg ryboflawiny, 4,2 mg niacyny, 0,4 mg witaminy B6, 67 µg kwasu foliowego, 0,8 µg witaminy B12, 31 µg biotyny, 1,3 mg kwasu pantotenowego, 100 mg choliny, składniki mineralne: 85 mg sodu, 157 mg potasu, 122 mg chlorków, 200 mg wapnia, 178 mg fosforu, 63 mg magnezu, 3,7 mg żelaza, 365 µg miedzi, 3,7 mg cynku, 0,5 mg manganu, 42 µg jodu, 24 µg molibdenu, 14 µg selenu, 14 µg chromu. Wartość energetyczna: 261 kJ (62 kcal).1 torebka 130 ml płynu zawiera 15 g równoważnika białka, 7 g węglowodanów (w tym 5,9 g cukrów), 0,5 g tłuszczów (w tym 0,13 kwasów tłuszczowych nasyconych: 100 mg kwasu dokozaheksaenowego, 23 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 208 µg witaminy A, 7,5 µg witaminy D, 3,9 mg witaminy E, 27 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,5 mg tiaminy, 0,57 mg ryboflawiny, 6,2 mg niacyny, 0,7 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 47 µg biotyny, 2 mg kwasu pantotenowego, 150 mg choliny, składniki mineralne: 127 mg sodu, 235 mg potasu, 182 mg chlorków, 299 mg wapnia, 267 mg fosforu, 94 mg magnezu, 5,4 mg żelaza, 546 µg miedzi, 5,4 mg cynku, 0,8 mg manganu, 63 µg jodu, 36 µg molibdenu, 22 µg selenu, 22 µg chromu. Wartość energetyczna: 393 kJ (92 kcal).1 torebka 174 ml płynu zawiera 20 g równoważnika białka, 9,4 g węglowodanów (w tym 7,8 g cukrów), 0,7 g tłuszczów (w tym 0,17 kwasów tłuszczowych nasyconych: 134 mg kwasu dokozaheksaenowego, 31 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 278 µg witaminy A, 10 µg witaminy D, 5,2 mg witaminy E, 36 mg witaminy C, 34 µg witaminy K, 0,7 mg tiaminy, 0,77 mg ryboflawiny, 8,4 mg niacyny, 0,9 mg witaminy B6, 134 µg kwasu foliowego, 1,6 µg witaminy B12, 63 µg biotyny, 2,6 mg kwasu pantotenowego, 201 mg choliny, składniki mineralne: 171 mg sodu, 315 mg potasu, 244 mg chlorków, 400 mg wapnia, 357 mg fosforu, 125 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 731 µg miedzi, 7,3 mg cynku, 1 mg manganu, 84 µg jodu, 48 µg molibdenu, 29 µg selenu, 29 µg chromu. Wartość energetyczna: 526 kJ (124 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
PKU Cooler 20 White 30 torebek po 174 ml, płyn 1232,94zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Płyn zawiera zbilansowaną mieszaninę egzogennych i endogennych aminokwasów bez fenyloalaniny oraz węglowodany, witaminy, składniki mineralne, pierwiastki śladowe i wielonienasycone kwasy tłuszczowe tj. kwas dokozaheksaenowy i kwas eikozapentaenowy niezbędne w diecie chorych na fenyloketonurię. Preparat zawiera cukry i substancję słodzącą.

Dawkowanie

Doustnie. Dorośli, młodzież i dzieci >3 rż. Dawkowanie indywidualne, zależy od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Po przyjęciu preparatu wskazane jest spożycie wody lub innych dozwolonych napojów.

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w potwierdzonej fenyloketonurii u dzieci od 3 rż. i dorosłych.

Przeciwwskazania

Nie stosować pozajelitowo.

Uwagi

Nie stosować jako jedyne źródło pożywienia.

Lek refundowany: TAK

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 torebka 87 ml płynu zawiera 10 g równoważnika białka, 4,7 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów), 0,3 g tłuszczów (w tym 0,09 kwasów tłuszczowych nasyconych: 67 mg kwasu dokozaheksaenowego, 15 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 139 µg witaminy A, 5 µg witaminy D, 2,6 mg witaminy E, 18 mg witaminy C, 17 µg witaminy K, 0,4 mg tiaminy, 0,38 mg ryboflawiny, 4,2 mg niacyny, 0,4 mg witaminy B6, 67 µg kwasu foliowego, 0,8 µg witaminy B12, 31 µg biotyny, 1,3 mg kwasu pantotenowego, 100 mg choliny, składniki mineralne: 85 mg sodu, 157 mg potasu, 122 mg chlorków, 200 mg wapnia, 178 mg fosforu, 63 mg magnezu, 3,7 mg żelaza, 365 µg miedzi, 3,7 mg cynku, 0,5 mg manganu, 42 µg jodu, 24 µg molibdenu, 14 µg selenu, 14 µg chromu. Wartość energetyczna: 261 kJ (62 kcal).1 torebka 130 ml płynu zawiera 15 g równoważnika białka, 7 g węglowodanów (w tym 5,9 g cukrów), 0,5 g tłuszczów (w tym 0,13 kwasów tłuszczowych nasyconych: 100 mg kwasu dokozaheksaenowego, 23 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 208 µg witaminy A, 7,5 µg witaminy D, 3,9 mg witaminy E, 27 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,5 mg tiaminy, 0,57 mg ryboflawiny, 6,2 mg niacyny, 0,7 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 47 µg biotyny, 2 mg kwasu pantotenowego, 150 mg choliny, składniki mineralne: 127 mg sodu, 235 mg potasu, 182 mg chlorków, 299 mg wapnia, 267 mg fosforu, 94 mg magnezu, 5,4 mg żelaza, 546 µg miedzi, 5,4 mg cynku, 0,8 mg manganu, 63 µg jodu, 36 µg molibdenu, 22 µg selenu, 22 µg chromu. Wartość energetyczna: 393 kJ (92 kcal).1 torebka 174 ml płynu zawiera 20 g równoważnika białka, 9,4 g węglowodanów (w tym 7,8 g cukrów), 0,7 g tłuszczów (w tym 0,17 kwasów tłuszczowych nasyconych: 134 mg kwasu dokozaheksaenowego, 31 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 278 µg witaminy A, 10 µg witaminy D, 5,2 mg witaminy E, 36 mg witaminy C, 34 µg witaminy K, 0,7 mg tiaminy, 0,77 mg ryboflawiny, 8,4 mg niacyny, 0,9 mg witaminy B6, 134 µg kwasu foliowego, 1,6 µg witaminy B12, 63 µg biotyny, 2,6 mg kwasu pantotenowego, 201 mg choliny, składniki mineralne: 171 mg sodu, 315 mg potasu, 244 mg chlorków, 400 mg wapnia, 357 mg fosforu, 125 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 731 µg miedzi, 7,3 mg cynku, 1 mg manganu, 84 µg jodu, 48 µg molibdenu, 29 µg selenu, 29 µg chromu. Wartość energetyczna: 526 kJ (124 kcal).

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera: 47 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 39 g białka), 34 g węglowodanów (w tym 31,7 g cukrów); 1, 1,4 mg witaminy B2, 2,1 mg witaminy B6, 13,6 mg witaminy B3, 500 µg kwasu foliowego, 3,6 µg witaminy B12, 5 mg witaminy B5, 140 µg biotyny; składniki mineralne: 560 mg sodu, 700 mg potasu, 670 mg wapnia, 670 mg fosforu, 285 mg magnezu, 560 mg chlorków, 23,5 mg żelaza, 13,6 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 2,1 mg manganu, 107 µg jodu, 107 µg molibdenu, 50 µg selenu, 50 µg chromu oraz 321 mg choliny i 85,7 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1260 kJ (297 kcal).

Milupa PKU 2 shake choco. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,03 g fenyloalaniny); 51,7 g węglowodanów (w tym 27 g sacharozy); 8,2 g tłuszczów (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 1,34 g kwasu linolowego i 0,13 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, Milupa PKU 2 shake truskawkowy. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,01 g fenyloalaniny); 57,9 g węglowodanów (w tym 38,3 g sacharozy); 2 g tłuszczów (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,4 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 0,32 g kwasu linolowego i 0,03 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, <30 mg chlorków, 395 mg fosforu, <30 mg sodu, 140 mg magnezu, 7,9 mg żelaza, 7,6 mg cynku, 573 µg miedzi, 92 µg jodu, 1,1 mg manganu, 17 µg chromu, 35 µg molibdenu, 24 µg selenu oraz 254 mg choliny, 126 mg inozytolu i 56 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1534 kJ (361 kcal).

100 g proszku zawiera 12 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 10 g białka); 14 g tłuszczu (w tym 5,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 6,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% LCT, 35% MCT), 58,5 g węglowodanów (w tym 5,3 g cukrów); witaminy: 148 µg ER witaminy A, 3,24 µg witaminy D, 2,3 mg α-ET witaminy E, 13,2 mg witaminy C, 14 µg witaminy K, 0,24 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 3,8 mg witaminy B3, 0,32 mg witaminy B6, 40 µg kwasu foliowego, 0,28 µg witaminy B12, 8 µg biotyny, 1 mg witaminy B5; składniki mineralne: 240 mg sodu, 468 mg potasu, 368 mg chlorków, 200 mg wapnia, 155 mg fosforu, 50 mg magnezu, 2,48 mg żelaza, 240 µg miedzi, 2 mg cynku, 0,2 mg manganu, 28 µg jodu, 10 µg selenu, 14 µg molibdenu, 5 µg chromu oraz 76,8 mg choliny, 7,56 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1683 kJ (400 kcal).

100 g proszku zawiera 37,3 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 31,1 g białka); 41,6 g węglowodanów (w tym 3 g sacharozy); 15,5 g tłuszczów (w tym: 2,5 g kwasu linolowego i 0,25 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 222 µg RE witaminy A, 0,6 mg witaminy B1, 0,7 mg witaminy B2, 0,8 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 144 µg kwasu foliowego, 2,7 mg witaminy B5, 17,9 mg NE witaminy B3, 20 µg biotyny, 40 mg witaminy C, 2 µg witaminy D3, 6 mg α-TE witaminy E, 24 µg witaminy K1; składniki mineralne: 710 mg potasu, 535 mg wapnia, <1 mg chlorków, 265 mg fosforu, <3 mg sodu, 110 mg magnezu, 13,3 mg żelaza, 6,7 mg cynku, 0,36 mg miedzi, 82 µg jodu, 0,7 mg manganu, 13 µg chromu, 18 µg molibdenu, 22 µg selenu oraz 180 mg choliny i 140 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1809 kJ (430 kcal).

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

100 g proszku zawiera 15,5 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 13 g białka); 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego), 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg witaminy B1, 0,54 mg witaminy B2, 4,9 mg witaminy B3, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg witaminy B5; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,20 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu oraz 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

1 tabl. powl. zawiera 300 mg ekstraktu z owoców żurawiny, 100 mg ekstraktu z liści pokrzywy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.