PKU Anamix junior

  1. Wskazania
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
PKU Anamix junior 1080 g (30 sasz. po 36 g), proszek 558,32zł 2017-10-31

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w potwierdzonej fenyloketonurii (PKU) u dzieci od ukończenia 1. rż. do 10. rż.

Lek refundowany: TAK

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 torebka 87 ml płynu zawiera 10 g równoważnika białka, 4,7 g węglowodanów (w tym 3,9 g cukrów), 0,3 g tłuszczów (w tym 0,09 kwasów tłuszczowych nasyconych: 67 mg kwasu dokozaheksaenowego, 15 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 139 µg witaminy A, 5 µg witaminy D, 2,6 mg witaminy E, 18 mg witaminy C, 17 µg witaminy K, 0,4 mg tiaminy, 0,38 mg ryboflawiny, 4,2 mg niacyny, 0,4 mg witaminy B6, 67 µg kwasu foliowego, 0,8 µg witaminy B12, 31 µg biotyny, 1,3 mg kwasu pantotenowego, 100 mg choliny, składniki mineralne: 85 mg sodu, 157 mg potasu, 122 mg chlorków, 200 mg wapnia, 178 mg fosforu, 63 mg magnezu, 3,7 mg żelaza, 365 µg miedzi, 3,7 mg cynku, 0,5 mg manganu, 42 µg jodu, 24 µg molibdenu, 14 µg selenu, 14 µg chromu. Wartość energetyczna: 261 kJ (62 kcal).1 torebka 130 ml płynu zawiera 15 g równoważnika białka, 7 g węglowodanów (w tym 5,9 g cukrów), 0,5 g tłuszczów (w tym 0,13 kwasów tłuszczowych nasyconych: 100 mg kwasu dokozaheksaenowego, 23 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 208 µg witaminy A, 7,5 µg witaminy D, 3,9 mg witaminy E, 27 mg witaminy C, 25 µg witaminy K, 0,5 mg tiaminy, 0,57 mg ryboflawiny, 6,2 mg niacyny, 0,7 mg witaminy B6, 100 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 47 µg biotyny, 2 mg kwasu pantotenowego, 150 mg choliny, składniki mineralne: 127 mg sodu, 235 mg potasu, 182 mg chlorków, 299 mg wapnia, 267 mg fosforu, 94 mg magnezu, 5,4 mg żelaza, 546 µg miedzi, 5,4 mg cynku, 0,8 mg manganu, 63 µg jodu, 36 µg molibdenu, 22 µg selenu, 22 µg chromu. Wartość energetyczna: 393 kJ (92 kcal).1 torebka 174 ml płynu zawiera 20 g równoważnika białka, 9,4 g węglowodanów (w tym 7,8 g cukrów), 0,7 g tłuszczów (w tym 0,17 kwasów tłuszczowych nasyconych: 134 mg kwasu dokozaheksaenowego, 31 mg kwasu eikozapentaenowego), witaminy: 278 µg witaminy A, 10 µg witaminy D, 5,2 mg witaminy E, 36 mg witaminy C, 34 µg witaminy K, 0,7 mg tiaminy, 0,77 mg ryboflawiny, 8,4 mg niacyny, 0,9 mg witaminy B6, 134 µg kwasu foliowego, 1,6 µg witaminy B12, 63 µg biotyny, 2,6 mg kwasu pantotenowego, 201 mg choliny, składniki mineralne: 171 mg sodu, 315 mg potasu, 244 mg chlorków, 400 mg wapnia, 357 mg fosforu, 125 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 731 µg miedzi, 7,3 mg cynku, 1 mg manganu, 84 µg jodu, 48 µg molibdenu, 29 µg selenu, 29 µg chromu. Wartość energetyczna: 526 kJ (124 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 g proszku zawiera: 47 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 39 g białka), 34 g węglowodanów (w tym 31,7 g cukrów); 1, 1,4 mg witaminy B2, 2,1 mg witaminy B6, 13,6 mg witaminy B3, 500 µg kwasu foliowego, 3,6 µg witaminy B12, 5 mg witaminy B5, 140 µg biotyny; składniki mineralne: 560 mg sodu, 700 mg potasu, 670 mg wapnia, 670 mg fosforu, 285 mg magnezu, 560 mg chlorków, 23,5 mg żelaza, 13,6 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 2,1 mg manganu, 107 µg jodu, 107 µg molibdenu, 50 µg selenu, 50 µg chromu oraz 321 mg choliny i 85,7 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1260 kJ (297 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,6 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 356  mg kwasu linolowego, 63 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,5 g węglowodanów (w tym 6,2 g laktozy); 0,8  g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 68 µg witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3, 0,58 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,4 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,3 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,1 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 150 mg potasu, 120 mg wapnia, 51 mg chlorku, 96 mg fosforu, 26 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20  µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 275  kJ (65 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych,: 367 mg kwasu linolowego, 65  mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,8 g węglowodanów (w tym 6,4 g laktozy); 0,9 g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 70 µg  witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,24 mg witaminy B2, 0,21 mg witaminy B3, 0,6 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,5 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,2 µg witaminy K; składniki mineralne: 154  mg potasu, 123 mg wapnia, 52 mg chlorku, 100 mg fosforu, 27 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20 µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 2,7 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych: 240 mg kwasu β-palmitynowego, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 418 mg kwasu linolowego, 84 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,36 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,14 µg witaminy B12, 9,3 µg kwasu foliowego, 2,1 µg biotyny, 9,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 0,9  mg witaminy E, 4,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 75 mg potasu, 49 mg wapnia, 41 mg chlorku, 27 mg fosforu, 5,5 mg magnezu, 0,54 mg żelaza, 0,49 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,6 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,7 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 220 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera 15,5 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 13 g białka); 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego), 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg witaminy B1, 0,54 mg witaminy B2, 4,9 mg witaminy B3, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg witaminy B5; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,20 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu oraz 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.