Olimel N9E

1 worek 2000 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 800 ml roztworu glukozy - 242 g glukozy jednowodnej (równoważnej 220 g glukozy bezwodnej), 1,03 dwuwodnego chlorku wapnia; 400 ml emulsji tłuszczowej - 80 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 800 ml roztworu aminokwasów - 5,69 g izoleucyny, 7,9 g leucyny, 8,96 g lizyny, 5,69 g metioniny, 7,9 g fenyloalaniny, 5,69 g treoniny, 1,9 g tryptofanu, 7,29 g waliny, 11,16 g argininy, 6,79 g histydyny, 16,48 g alaniny, 3,3 g kwasu asparaginowego, 5,69 g kwasu glutaminowego, 7,9 g glicyny, 6,79 g proliny, 4,5 g seryny, 0,3 g tyrozyny, 4,47 g chlorku potasu, 2,99 g trójwodnego octanu sodu, 1,62 g sześciowodny chlorek magnezu, 7,34 uwodnionego glicerofosforanu sodu. Wartość energetyczna: 2140 kcal. Osmolarność: 1310 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 2000 ml - 113,9 g aminokwasów, 18 g azotu, 220 g glukozy, 80 g tłuszczów oraz elektrolity: 70 mmol sodu, 60 mmol potasu, 8 mmol magnezu, 7 mmol wapnia, 107 mmol octanów, 90 mmol chlorków, 30 mmol fosforanów.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Olimel N9E 4 worki 2000 ml, emulsja do inf. 2017-10-31

Działanie

Preparat do żywienia pozajelitowego zawierający aminokwasy, węglowodany, elektrolity i kwasy tłuszczowe.

Dawkowanie

Dożylnie. Dawkowanie indywidualne, w zależności od stanu klinicznego pacjenta. Dorośli: maksymalna dawka wynosi 35 ml/kg mc./dobę, co odpowiada 2 g aminokwasów/kg mc./dobę, 3,9 g glukozy/kg mc./dobę, 1,4 g tłuszczów/kg mc./dobę, 1,2 mmol/sodu/kg mc./dobę i 1,1 mmol potasu/kg mc./dobę; maksymalna szybkość infuzji 1,8 ml/kg mc./h. Dzieci: maksymalna dawka dobowa wynosi 13 ml/kg mc./dobę, co odpowiada 0,8 g aminokwasów/kg mc./dobę, 1,5 g glukozy/kg mc./dobę, 0,5 g tłuszczów/kg mc./dobę. Dzieci 12-18 lat: maksymalna szybkość infuzji 2,1 ml/kg mc./h. Zgodnie z Komunikatem Bezpieczeństwa z dnia 05.02.2014 oraz wytycznymi ESPGHAN/ESPEN z 2005 r. u dzieci w wieku 2-11 lat maksymalna szybkość infuzji lipidów została zmniejszona do 0,13 g/kg/h - maksymalna szybkość infuzji 3,3 ml/kg mc./h. U małych dzieci zaleca się rozpoczynać infuzję małymi dawkami (tzn. 12,5-25 ml/kg mc.) i zwiększać stopniowo do dawki maksymalnej. Lek podaje się w infuzji (czas trwania 12-24 h) do żył centralnych. Stopniowe zwiększanie szybkości infuzji podczas pierwszej godziny aż do osiągnięcia zaplanowanej szybkości zapobiega ewentualnym powikłaniom.

Wskazania

Żywienie pozajelitowe osób dorosłych oraz dzieci w wieku powyżej 2 lat, w przypadkach, gdy doustne lub jelitowe odżywianie jest niemożliwe, niewystarczające lub przeciwwskazane.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na białko jaja, soi, orzeszki ziemne lub na którąkolwiek substancję czynną lub pomocniczą leku. Wrodzone zaburzenia metabolizmu aminokwasów. Ciężka hiperlipidemia lub ciężkie zaburzenia metabolizmu tłuszczów z występowaniem hipertriglicerydemii. Ciężka hiperglikemia. Patologicznie podwyższone stężenie w osoczu sodu, potasu, magnezu, wapnia i (lub) fosforu. Nie stosować u wcześniaków, noworodków oraz dzieci w wieku poniżej 2 lat.

Środki ostrożności

Leku nie należy podawać do żyły obwodowej. Zbyt szybkie podawanie roztworów do całkowitego żywienia pozajelitowego może skutkować poważnymi lub śmiertelnymi powikłaniami. Jeśli nasilają się jakiekolwiek oznaki lub objawy reakcji alergicznej (takie jak poty, gorączka, dreszcze, ból głowy, wysypka skórna lub duszności), infuzję należy natychmiast przerwać. Przed rozpoczęciem infuzji należy skorygować ciężkie zaburzenia równowagi wodno-elektrolitowej, ciężkie stany przeciążenia płynami oraz ciężkie zaburzenia metaboliczne. Pacjenci wymagający żywienia pozajelitowego często są predysponowani do powikłań infekcyjnych z powodu niedożywienia i (lub) stanu choroby zasadniczej. Występowanie powikłań septycznych można zmniejszyć poprzez zwiększenie nacisku na stosowanie technik aseptycznych podczas umieszczania i utrzymywania cewnika oraz w trakcie przygotowywania preparatu do żywienia. Dokładne monitorowanie oznak, objawów oraz wyników badań laboratoryjnych celem wykrycia gorączki/dreszczy, leukocytozy, komplikacji technicznych związanych ze sprzętem do dostępu żylnego oraz hiperglikemii może pomóc we wczesnym rozpoznawaniu zakażenia. Przez cały okres leczenia należy przeprowadzać badania gospodarki wodno-elektrolitowej, osmolarności surowicy, triglicerydów w surowicy, bilansu kwasowo-zasadowego, glukozy we krwi, czynności wątroby i nerek, testy krzepnięcia i liczby komórek krwi, w tym płytek krwi. W przypadku podejrzenia niewydolności wątroby, należy rozważyć monitorowanie amoniaku w surowicy. Jeśli odżywianie nie jest dostosowane do potrzeb pacjenta lub pojemność metaboliczna któregokolwiek ze składników żywieniowych nie jest dokładnie oceniona, mogą wystąpić nieprawidłowości metaboliczne. Podanie roztworu aminokwasów może doprowadzić do ciężkiego niedoboru folanu, dlatego zaleca się codzienne podawanie kwasu foliowego. Należy zachować ostrożność u pacjentów z niewydolnością wątroby (ryzyko rozwoju lub nasilenia zaburzeń neurologicznych związanych z hiperamonemią; należy regularnie przeprowadzać badania kliniczne i laboratoryjne, w szczególności określanie stężenia glukozy, elektrolitów oraz triglicerydów we krwi), u pacjentów z niewydolnością nerek, szczególnie w przypadku występowania hiperkaliemii (ryzyko rozwoju lub nasilenia kwasicy metabolicznej oraz hiperazotemii, jeśli nie wykonuje się dodatkowego usuwania produktów metabolizmu wydalanych przez nerki; należy uważnie monitorować stan płynów i elektrolitów oraz stężenie triglicerydów), u pacjentów z zaburzeniami krzepnięcia oraz niedokrwistością (należy uważnie monitorować morfologię krwi i parametry krzepliwości), u pacjentów z podwyższoną osmolarnością, u pacjentów z niewydolnością nadnerczy, u pacjentów z niewydolnością serca lub zaburzeniami płuc oraz u pacjentów w następujących okolicznościach: kwasica metaboliczna (nie zaleca się podawania wodorowęglanów w przypadku kwasicy mleczanowej; należy regularnie przeprowadzać badania kliniczne i laboratoryjne), cukrzyca (należy monitorować stężenie glukozy we krwi, glukozurię, ketonurię, i w razie potrzeby dostosować dawkowanie insuliny), hiperlipidemia spowodowana obecnością lipidów w emulsji do infuzji (należy regularnie przeprowadzać badania kliniczne i laboratoryjne) i zaburzenia metabolizmu aminokwasów. Regularnie należy sprawdzać stężenie triglicerydów w surowicy oraz zdolność organizmu do wydalania tłuszczów. Stężenie triglicerydów w surowicy podczas infuzji nie może przekroczyć 3 mmol/l. Podejrzewając nieprawidłowości w metabolizmie tłuszczów, należy codziennie przeprowadzać pomiary stężenia triglicerydów w surowicy, z przerwą 5 do 6 h od ostatniego podania tłuszczów. U dorosłych surowica musi być przezroczysta w ciągu mniej niż 6 h od zaprzestania infuzji zawierającej emulsję tłuszczową. Następną infuzję można podać dopiero wtedy, gdy stężenie triglicerydów w surowicy powróci do wartości wyjściowych. W przypadku wystąpienia hiperglikemii należy dostosować szybkość infuzji i (lub) podać insulinę. Ilość pierwiastków śladowych i witamin jest niewystarczająca, by pokryć zapotrzebowanie organizmu; należy zapewnić ich odpowiednią suplementację by uniknąć powstaniu niedoborów. W przypadku pacjentów niedożywionych, wprowadzenie odżywiania pozajelitowego może spowodować przesunięcia płynów, powodując obrzęk płuc oraz zastoinową niewydolność serca, jak również spadek stężenia w surowicy potasu, fosforu, magnezu lub witamin rozpuszczalnych w wodzie. Zmiany te mogą wystąpić w ciągu 24 do 48 h, dlatego zaleca się ostrożne i powolne wprowadzanie odżywiania pozajelitowego, razem ze ścisłym monitorowaniem i odpowiednim dostosowaniem płynów, elektrolitów, pierwiastków śladowych oraz witamin. W przypadku podawania dzieciom w wieku powyżej 2 lat, istotne jest stosowanie worka o objętości odpowiadającej dawce dobowej. U dzieci w wieku powyżej 2 lat ilość fosforanów ogranicza dobowy pobór, z tego powodu należy uzupełnić lek makroskładnikami żywieniowymi oraz wapniem, a także witaminami i pierwiastkami śladowymi w składzie i ilościach pediatrycznych. Lek należy podawać ostrożnie pacjentom z tendencją do zatrzymywania elektrolitów. Dożylnej infuzji aminokwasów towarzyszy zwiększone wydalanie w moczu pierwiastków śladowych, w szczególności miedzi i cynku, co należy wziąć to pod uwagę, dawkując pierwiastki śladowe, zwłaszcza przy długotrwałym żywieniu dożylnym. Dodanie nadmiernej ilości wapnia i fosforu może spowodować wytrącenie osadu fosforanu wapnia. Powstanie takich osadów lub destabilizacja emulsji tłuszczowej może spowodować okluzję naczyń. Lek zawiera olej sojowy oraz fosfatydy jaja kurzego, które mogą powodować reakcje nadwrażliwości.

Niepożądane działanie

Działania niepożądane obserwowane często u pacjentów, znajdujących się w różnym stanie klinicznym (tj. głodówka pooperacyjna, ciężkie niedożywienia, niewystarczające wchłanianie jelitowe lub zakaz dojelitowego podawania pożywienia): tachykardia, brak łaknienia, hipertriglicerydemia, ból brzucha, biegunka, nudności, nadciśnienie tętnicze. W innych źródłach opisywano: bardzo rzadko - zespół przeciążenia tłuszczami (objawy: hiperlipidemia, gorączka, stłuszczenie wątroby, hepatomegalia, anemia, zmniejszenie liczby krwinek białych, zmniejszenie liczby płytek krwi, zaburzenia krzepliwości krwi oraz śpiączka, wymagającą hospitalizacji); częstość nieznana - małopłytkowość, hepatomegalia, żółtaczka, nadwrażliwość, wzrost aktywności fosfatazy alkalicznej, transaminaz oraz stężenia bilirubiny we krwi, azotemia.

Ciąża i laktacja

Brak jest danych klinicznych dotyczących zastosowania leku u kobiet w ciąży lub karmiących piersią. Biorąc pod uwagę zastosowanie i wskazania, jeśli zajdzie taka konieczność, można rozważyć podanie leku w ciąży i podczas karmienia piersią.

Uwagi

Tłuszcze zawarte w emulsji mogą wpływać na wyniki niektórych testów laboratoryjnych (np. dotyczących bilirubiny, dehydrogenazy mleczanowej, nasycenia tlenem, hemoglobiny we krwi) w przypadku, gdy próbka krwi jest pobierana przed usunięciem tłuszczów (które zazwyczaj są usuwane z krwi po upływie 5 do 6 h od ostatniego przyjęcia tłuszczów). W celu uniknięcia powstania zatorów powietrznych spowodowanych resztkowym powietrzem zawartym w pierwszym worku, nie należy podłączać worków seryjnie.

Interakcje

Nie przeprowadzono badań dotyczących interakcji. Z powodu możliwości wystąpienia pseudoaglutynacji, nie należy podawać leku jednocześnie z krwią przez ten sam zestaw do infuzji. Nie wolno podawać ceftriaksonu łącznie z roztworami dożylnymi zawierającymi wapń, ze względu na ryzyko wytrącenia się soli wapniowych ceftriaksonu. Lek zawiera witaminę K, obecną naturalnie w emulsjach lipidowych. Ilość witaminy K w zalecanych dawkach leku nie powinna mieć wpływu na działanie pochodnych kumaryny. Ze względu na zawartość potasu, należy zachować szczególną ostrożność, stosując go u pacjentów leczonych diuretykami oszczędzającymi potas (np. amiloryd, spironolakton, triamteren), inhibitorami konwertazy angiotensyny (ACE), antagonistami receptora angiotensyny II oraz lekami immunosupresyjnymi (takrolimus lub cyklosporyny), z powodu ryzyka hiperkaliemii.

Preparat zawiera substancje Amino acids, Dextrose, Fats, Electrolytes.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 worek 625 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 250 ml roztworu glukozy (lewa górna komora) - 99 g glukozy jednowodnej (równoważnej 90 g glukozy bezwodnej), 1,56 g dwuwodnego diwodorofosforanu sodu, 4,39 mg dwuwodnego octanu cynku; 125 ml emulsji tłuszczowej (prawa górna komora) - 12,5 g oleju sojowego, 12,5 g triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha; 250 ml roztworu aminokwasów (dolna komora) - 2,06 g izoleucyny, 2,74 g leucyny, 2,49 g chlorowodorku lizyny (co stanowi 1,99 g lizyny), 1,71 g metioniny, 3,08 g fenyloalaniny, 1,59 g treoniny, 0,5 g tryptofanu, 2,26 g waliny, 2,37 g argininy, 1,48 g jednowodnego chlorowodorku histydyny (co stanowi 1,10 g histydyny), 4,25 g alaniny, 1,32 g kwasu asparaginowego, 3,07 g kwasu glutaminowego, 1,45 g glicyny, 2,98 g proliny, 2,63 g seryny, 0,732 g wodorotlenku sodu, 0,237 g chlorku sodu, 0,157 g trójwodnego octanu sodu, 2,306 g octanu potasu, 0,569 g czterowodnego octanu magnezu, 0,39 g dwuwodnego chlorku wapnia. Wartość energetyczna: 3090 kJ (740 kcal). Osmolarność: 2090 mOsmol/kg. pH 5-6. Całkowita zawartość w 625 ml - 35,9 g aminokwasów, 5 g azotu, 90 g węglowodanów, 25 g tłuszczów oraz elektrolity: 33,5 mmol sodu, 23,5 mmol potasu, 2,65 mmol magnezu, 2,65 mmol wapnia, 0,02 mmol cynku, 30 mmol chlorków, 30 mmol octanów, 10 mmol fosforanów. Preparat dostępny również w większych workach o obj. 1250 ml, 1875 ml, 2500 ml, zawierających proporcjonalnie zwielokrotnione ilości składników.

1 worek 1250 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 500 ml roztworu glukozy (lewa górna komora) - 165 g glukozy jednowodnej (równoważnej 150 g glukozy bezwodnej), 2,34 g dwuwodnego diwodorofosforanu sodu, 6,58 mg dwuwodnego octanu cynku; 250 ml emulsji tłuszczowej (prawa górna komora) - 20 g oleju sojowego, 25 g triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, 5 g triglicerydów kwasów tłuszczowych omega-3; 500 ml roztworu aminokwasów (dolna komora) - 2,82 g izoleucyny, 3,76 g leucyny, 3,41 g chlorowodorku lizyny (co stanowi 2,73 g lizyny), 2,35 g metioniny, 4,21 g fenyloalaniny, 2,18 g treoniny, 0,68 g tryptofanu, 3,12 g waliny, 2,24 g argininy, 2,03 g jednowodnego chlorowodorku histydyny (co stanowi 1,5 g histydyny), 5,82 g alaniny, 1,8 g kwasu asparaginowego, 4,21 g kwasu glutaminowego, 1,98 g glicyny, 4,08 g proliny, 3,6 g seryny, 0,976 g wodorotlenku sodu, 0,503 g chlorku sodu, 0,277 g trójwodnego octanu sodu, 3,434 g octanu potasu, 0,858 g czterowodnego octanu magnezu, 0,588 g dwuwodny chlorku wapnia. Wartość energetyczna: 5300 kJ (1265 kcal). Osmolarność: 1540 mOsmol/kg. pH 5-6. Całkowita zawartość w 1250 ml - 48 g aminokwasów, 6,8 g azotu, 150 g węglowodanów, 50 g tłuszczów oraz elektrolity: 50 mmol sodu, 35 mmol potasu, 4 mmol magnezu, 4 mmol wapnia, 0,03 mmol cynku, 45 mmol chlorków, 45 mmol octanów, 15 mmol fosforanów. Preparat dostępny również w większych workach o obj. 1875 ml, 2500 ml, zawierających proporcjonalnie zwielokrotnione ilości składników.

1 worek 1000 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 400 ml roztworu glukozy - 154 g glukozy jednowodnej (równoważnej 140 g glukozy bezwodnej), 0,52 dwuwodnego chlorku wapnia; 200 ml emulsji tłuszczowej - 40 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 400 ml roztworu aminokwasów - 2,21 g izoleucyny, 3,07 g leucyny, 3,48 g lizyny, 2,21 g metioniny, 3,07 g fenyloalaniny, 2,21 g treoniny, 0,74 g tryptofanu, 2,83 g waliny, 4,34 g argininy, 2,64 g histydyny, 6,41 g alaniny, 1,28 g kwasu asparaginowego, 2,21 g kwasu glutaminowego, 3,07 g glicyny, 2,64 g proliny, 1,75 g seryny, 0,11 g tyrozyny, 2,24 g chlorku potasu, 1,5 g trójwodnego octanu sodu, 0,81 g sześciowodny chlorek magnezu, 3,67 uwodnionego glicerofosforanu sodu. Wartość energetyczna: 1140 kcal. Osmolarność: 1360 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 1000 ml - 44,3 g aminokwasów, 7 g azotu, 140 g glukozy, 40 g tłuszczów oraz elektrolity: 35 mmol sodu, 30 mmol potasu, 4 mmol magnezu, 3,5 mmol wapnia, 45 mmol octanów, 45 mmol chlorków, 15 mmol fosforanów.

1 worek 1250 ml zestawu do sporządzania emulsji do infuzji zawiera: 500 ml roztworu glukozy (lewa górna komora) - 165 g glukozy jednowodnej, 2,34 g dwuwodnego diwodorofosforanu sodu, 6,58 mg dwuwodnego octanu cynku; 500 ml roztworu aminokwasów (dolna komora) - 2,82 g izoleucyny, 3,76 g leucyny, 3,41 g chlorowodorku lizyny (co stanowi 2,73 g lizyny), 2,35 g metioniny, 4,21 g fenyloalaniny, 2,18 g treoniny, 0,68 g tryptofanu, 3,12 g waliny, 3,24 g argininy, 2,03 g jednowodnego chlorowodorku histydyny (co stanowi 1,50 g histydyny), 5,82 g alaniny, 1,80 g kwasu asparaginowego, 4,21 g kwasu glutaminowego, 1,98 g glicyny, 4,08 g proliny, 3,60 g seryny, 0,976 g wodorotlenku sodu, 0,503 g chlorku sodu, 0,277 g octanu sodu, 3,434 g octanu potasu, 0,858 g czterowodnego octanu magnezu, 0,588 g chlorku wapnia; 250 ml emulsji tłuszczowej (prawa górna komora) - 25 g oleju sojowego, 25 g triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha. Osmolarność 1540 mOsmol/kg. pH 5-6. Całkowita zawartość w 1250 ml - 48 g aminokwasów, 6,8 g azotu, 150 g węglowodanów, 50 g tłuszczów oraz elektrolity: 50 mmol sodu, 35 mmol potasu, 4 mmol magnezu, 4 mmol wapnia, 0,03 mmol cynku, 45 mmol chlorków, 45 mmol octanów, 15 mmol fosforanów. Preparat dostępny również w większych workach o obj. 1875 ml, 2500 ml, zawierających proporcjonalnie zwielokrotnione ilości składników.

1 worek 2000 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 800 ml roztworu glukozy - 242 g glukozy jednowodnej (równoważnej 220 g glukozy bezwodnej), 1,03 dwuwodnego chlorku wapnia; 400 ml emulsji tłuszczowej - 80 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 800 ml roztworu aminokwasów - 5,69 g izoleucyny, 7,9 g leucyny, 8,96 g lizyny, 5,69 g metioniny, 7,9 g fenyloalaniny, 5,69 g treoniny, 1,9 g tryptofanu, 7,29 g waliny, 11,16 g argininy, 6,79 g histydyny, 16,48 g alaniny, 3,3 g kwasu asparaginowego, 5,69 g kwasu glutaminowego, 7,9 g glicyny, 6,79 g proliny, 4,5 g seryny, 0,3 g tyrozyny, 4,47 g chlorku potasu, 2,99 g trójwodnego octanu sodu, 1,62 g sześciowodny chlorek magnezu, 7,34 uwodnionego glicerofosforanu sodu. Wartość energetyczna: 2140 kcal. Osmolarność: 1310 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 2000 ml - 113,9 g aminokwasów, 18 g azotu, 220 g glukozy, 80 g tłuszczów oraz elektrolity: 70 mmol sodu, 60 mmol potasu, 8 mmol magnezu, 7 mmol wapnia, 107 mmol octanów, 90 mmol chlorków, 30 mmol fosforanów.

1 worek 1500 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 600 ml roztworu glukozy - 181,5 g glukozy jednowodnej (równoważnej 165 g glukozy bezwodnej); 300 ml emulsji tłuszczowej - 60 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 600 ml roztworu aminokwasów - 4,27 g izoleucyny, 5,92 g leucyny, 6,72 g lizyny, 4,27 g metioniny, 5,92 g fenyloalaniny, 4,27 g treoniny, 1,42 g tryptofanu, 5,47 g waliny, 8,37 g argininy, 5,09 g histydyny, 12,36 g alaniny, 2,47 g kwasu asparaginowego, 4,27 g kwasu glutaminowego, 5,92 g glicyny, 5,09 g proliny, 3,37 g seryny, 0,22 g tyrozyny. Wartość energetyczna: 1600 kcal. Osmolarność: 1170 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 1500 ml - 85,4 g aminokwasów, 13,5 g azotu, 165 g glukozy, 60 g tłuszczów oraz elektrolity: 60 mmol octanów, 4,5 mmol fosforanów.

1 worek 2000 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 800 ml roztworu glukozy - 253 g glukozy jednowodnej (równoważnej 230 g glukozy bezwodnej), 1,03 dwuwodnego chlorku wapnia; 400 ml emulsji tłuszczowej - 80 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 800 ml roztworu aminokwasów - 3,29 g izoleucyny, 4,56 g leucyny, 5,18 g lizyny, 3,29 g metioniny, 4,56 g fenyloalaniny, 3,29 g treoniny, 1,1 g tryptofanu, 4,21 g waliny, 6,45 g argininy, 3,93 g histydyny, 9,52 g alaniny, 1,9 g kwasu asparaginowego, 3,29 g kwasu glutaminowego, 4,56 g glicyny, 3,93 g proliny, 2,6 g seryny, 0,17 g tyrozyny, 4,47 g chlorku potasu, 2,99 g trójwodnego octanu sodu, 3,434 g octanu potasu, 1,62 g sześciowodny chlorek magnezu, 7,34 uwodnionego glicerofosforanu sodu. Wartość energetyczna: 1980 kcal. Osmolarność: 1120 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 2000 ml - 65,8 g aminokwasów, 10,4 g azotu, 230 g glukozy, 80 g tłuszczów oraz elektrolity: 70 mmol sodu, 60 mmol potasu, 8 mmol magnezu, 7 mmol wapnia, 73 mmol octanów, 90 mmol chlorków, 30 mmol fosforanów. Preparat dostępny również w większych workach o obj. 2500 ml, zawierających proporcjonalnie zwielokrotnione ilości składników.

1 worek 2000 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 800 ml roztworu glukozy - 165 g glukozy jednowodnej (równoważnej 150 g glukozy bezwodnej), 0,59 dwuwodnego chlorku wapnia; 400 ml emulsji tłuszczowej - 60 g oleju sojowego i oleju z oliwek; 800 ml roztworu aminokwasów - 2,53 g izoleucyny, 3,51 g leucyny, 3,98 g lizyny, 2,53 g metioniny, 3,51 g fenyloalaniny, 2,53 g treoniny, 0,85 g tryptofanu, 3,24 g waliny, 4,96 g argininy, 3,02 g histydyny, 7,33 g alaniny, 1,46 g kwasu asparaginowego, 2,53 g kwasu glutaminowego, 3,51 g glicyny, 3,02 g proliny, 2 g seryny, 0,13 g tyrozyny, 2,38 g chlorku potasu, 2,31 g trójwodnego octanu sodu, 0,9 g sześciowodny chlorek magnezu, 3,82 uwodnionego glicerofosforanu sodu. Wartość energetyczna: 1400 kcal. Osmolarność: 760 mOsmol/kg. pH 6,4. Całkowita zawartość w 2000 ml - 50,6 g aminokwasów, 8 g azotu, 150 g glukozy, 60 g tłuszczów oraz elektrolity: 42 mmol sodu, 32 mmol potasu, 4,4 mmol magnezu, 4 mmol wapnia, 55 mmol octanów, 49 mmol chlorków, 17 mmol fosforanów.

Worek trzykomorowy zawierający w oddzielnych komorach roztwór glukozy, aminokwasów z elektrolitami i emulsję tłuszczową. 1000 ml mieszaniny otrzymanej po połączeniu zawartości komór zawiera: 7,1 g alaniny, 6,1 g argininy, 5,6 g glicyny, 1,5 g histydyny, 2,5 g izoleucyny, 3,8 g leucyny, 3,4 g lizyny (octan), 2,2 g metioniny, 2,6 g fenyloalaniny, 5,7 g proliny, 3,3 g seryny, 0,5 g tauryny, 2,2 g treoniny, 1 g tryptofanu, 0,2 g tyrozyny, 3,1 g waliny, 0,28 g chlorku wapnia (dwuwodnego) 2,1 g glicerofosforanu sodu (jednowodnego), 0,61 g siarczanu magnezu (siedmiowodnego), 2,3 g chlorku potasu, 1,7 g octanu sodu (trójwodnego), 0,0066 g siarczanu cynku (siedmiowodnego), 127 g glukozy (jednowodnej), 11,4 g oleju sojowego oczyszczonego, 11,4 g triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, 9,5 g oleju z oliwek oczyszczonego, 5,7 g oleju rybnego bogatego w kwasy omega-3. Zawartość azotu: 8 g. Osmolalność: ok. 1800 mOsm/kg H2O, osmolarność: ok. 1500 mOsm/l, pH ok. 5,6. Całkowita wartość energetyczna dla worka 986 ml wynosi 1100 kcal.

1 worek 625 ml gotowej do użycia emulsji do infuzji zawiera: 250 ml roztworu glukozy (lewa górna komora) - 99 g glukozy jednowodnej (równoważnej 90 g glukozy bezwodnej), 1,56 g dwuwodnego diwodorofosforanu sodu, 4,39 mg dwuwodnego octanu cynku; 125 ml emulsji tłuszczowej (prawa górna komora) - 10 g oleju sojowego, 12,5 g triglicerydów nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha, 2,5 g triglicerydów kwasów tłuszczowych omega-3; 250 ml roztworu aminokwasów (dolna komora) - 2,06 g izoleucyny, 2,74 g leucyny, 2,49 g chlorowodorku lizyny (co stanowi 1,99 g lizyny), 1,71 g metioniny, 3,08 g fenyloalaniny, 1,59 g treoniny, 0,5 g tryptofanu, 2,26 g waliny, 2,37 g argininy, 1,48 g jednowodnego chlorowodorku histydyny (co stanowi 1,1 g histydyny), 4,25 g alaniny, 1,32 g kwasu asparaginowego, 3,07 g kwasu glutaminowego, 1,45 g glicyny, 2,98 g proliny, 2,63 g seryny, 0,732 g wodorotlenku sodu, 0,237 g chlorku sodu, 0,157 g trójwodnego octanu sodu, 2,306 g octanu potasu, 0,569 g czterowodnego octanu magnezu, 0,39 g dwuwodny chlorku wapnia. Wartość energetyczna: 4940 kJ (1180 kcal). Osmolarność: 2090 mOsmol/kg. pH 5-6. Całkowita zawartość w 625 ml - 35,9 g aminokwasów, 5 g azotu, 90 g węglowodanów, 25 g tłuszczów oraz elektrolity: 33,5 mmol sodu, 23,5 mmol potasu, 2,65 mmol magnezu, 2,65 mmol wapnia, 0,02 mmol cynku, 30 mmol chlorków, 30 mmol octanów, 10 mmol fosforanów. Preparat dostępny również w większych workach o obj. 1250 ml,1875 ml, 2500 ml, zawierających proporcjonalnie zwielokrotnione ilości składników.

Najczęściej wyszukiwane

1 tabl. zawiera 1 mg lub 4 mg acenokumarolu. Tabletki zawierają laktozę.

1 ml roztworu zawiera 200 mg mannitolu. Osmolarność roztworu wynosi 1098 mOsm/l.

500 ml roztworu zawiera: 2,775 g chlorku sodu, ok. 1,635 g trójwodnego octanu sodu, 0,15 g chlorku potasu, ok. 0,075 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,1 g sześciowodnego chlorek magnezu oraz 20 g żelatyny (w postaci żelatyny zmodyfikowanej płynnej). Osmolarność teoretyczna: 284 mOsmol/l. pH 7,4±0,3. Stężenie elektrolitów: 151 mmol/l sodu, 103 mmol/l chlorków, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l wapnia, 1 mmol/l magnezu, 24 mmol/l octanów.

1 tabl. powl. zawiera 75 mg klopidogrelu w postaci wodorosiarczanu. Preparat zawiera laktozę i lecytynę.

1000 ml roztworu do infuzji zawiera 6,8 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,2 g sześciowodnego chlorku magnezu, 0,37 g dwuwodnego chlorku wapnia, 3,27 g trójwodnego octanu sodu, 0,67 g kwasu L-jabłkowego; stężenia elektrolitów - 145 mmol/l sodu, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l magnezu, 2,5 mmol/l wapnia, 127 mmol/l chloru, 24 mmol/l octanu, 5 mmol/l jabłczanu. Osmolarność teoretyczna: 309 mOsmol/l. pH 5,1-5,9

1000 ml roztw. zawiera: 8,6 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,33 g dwuwodnego chlorku wapnia, 147,2 mmol Na+, 4,0 mmol K+, 2,25 mmol Ca2+, 155,7 Cl-.

1 ml roztworu 20% zawiera 200 mg glukozy.

1 ml roztworu do infuzji zawiera: 6,429 mg chlorku sodu, 0,298 mg chlorku potasu, 0,147 mg dwuwodnego chlorku wapnia, 0,203 mg sześciowodnego chlorku magnezu, 4,082 mg trójwodnego octanu sodu, 11,0 mg jednowodnej glukozy (równowartość 10,0 mg glukozy), co odpowiada 140 mmol/l Na+, 4 mmol/l K+, 1 mmol/l Ca2+,  1 mmol/l Mg2+, 118 mmol/l Cl–, 30 mmol/l jonów octanowych, 55,5 mmol/l glukozy.

1 tabl. do żucia zawiera 100 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; tabletki zawierają aspartam. 5 ml syropu zawiera 50 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; syrop zawiera sacharozę, sorbitol, parahydroksybenzoesan metylu i propylu oraz etanol (<100 mg/30 ml).

1 tabl. dojelitowa zawiera 75 mg lub 150 mg kwasu acetylosalicylowego.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę

HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę lub małopłytkowość poheparynowa, to jeden z niepożądanych skutków ubocznych, który jest charakterystycznych dla tego leku przeciwkrzepliwego. ...

więcej

SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi

Skaza krwotoczna oznacza zwiększoną skłonność do często obfitych krwawień samoistnych lub pourazowych. Skaza krwotoczna może więc oznaczać krwawienia nawet z najmniejszej rany, ...

więcej

Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie

Niedomykalność zastawki aortalnej to wada serca, która przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, przyczyniając się do systematycznego upośledzania funkcji serca. ...

więcej

CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol

Cholesterol - zarówno ten dobry, jak i zły - choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego ...

więcej

TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie

Trombofilia, czyli nadkrzepliwość, to skłonność do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jest to stan zagrażający życiu, ponieważ skrzepy mogą przemieszczać się ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.