Nutrof®

1 kaps. zawiera: 800 µg ekwiwalentu retinolu (witaminy A), 1,4 mg tiaminy, 1,6 mg ryboflawiny, 18 mg ekwiwalentu niacyny, 2 mg witaminy B6, 200 µg kwasu foliowego, 1 µg witaminy B12, 200 µg kwasu foliowego, 60 mg witaminy C, 10 mg ekwiwalentu α-tokoferolu (witaminy E), 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi, 25 µg selenu, 3 mg luteiny, 0,15 mg zeaksantyny.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Nutrof® 30 szt., kaps. 33,99zł 2017-10-31

Działanie

Suplement diety zawierający witaminy, składniki mineralne oraz luteinę i zeaksantynę. Cynk oraz witaminy A i ryboflawina przyczyniają się do utrzymania prawidłowego widzenia. Witaminy E i C są przeciwutleniaczami.

Dawkowanie

Doustnie. Dorośli: 1 kaps. dziennie, popijając szklanką wody, najlepiej podczas posiłku. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Wskazania

Uzupełnienie diety w witaminy, składniki mineralne, luteinę i zeaksantynę.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na składniki preparatu.

Uwagi

Preparat nie może być stosowany jako substytut zrównoważonej i zróżnicowanej diety.

Preparat zawiera substancje Minerals, Vitamins, Lutein, Zeaxantin.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 kaps. zawiera: 800 µg ekwiwalentu retinolu (witaminy A), 1,4 mg tiaminy, 1,6 mg ryboflawiny, 18 mg ekwiwalentu niacyny, 2 mg witaminy B6, 200 µg kwasu foliowego, 1 µg witaminy B12, 200 µg kwasu foliowego, 60 mg witaminy C, 10 mg ekwiwalentu α-tokoferolu (witaminy E), 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi, 25 µg selenu, 3 mg luteiny, 0,15 mg zeaksantyny.

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 ml przygotowanego preparatu zawiera 1,7 g białka, 8,6 g węglowodanów, 2,9 g tłuszczu (w tym 470 mg kwasu linolowego i 44 mg kwasu α-linolenowego), witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,1 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 6,8 mg witaminy C, 80 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 105 µg witaminy B6, 1,05 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,12 µg witaminy B12, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,5 µg biotyny, 0,75 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, składniki mineralne: 25 mg sodu, 54 mg chlorków, 83 mg potasu, 94 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,75 mg cynku, 51 µg miedzi, 12 µg jodu, 1,9 µg selenu, 41 µg manganu, 3 µg chromu, 3,7 µg molibdenu, 20 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,5 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 325 mOsm/l.

100 g proszku zawiera 12,7 g białka, 54,7 g węglowodanów (w tym 22,2 g laktozy); 22,4 g tłuszczu (w tym 13,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 5,6 g MCT, 5,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 3,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 2,5 g błonnika; witaminy: 640 µg ER witaminy A, 7,3 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 45,4 µg witaminy K, 0,57 mg witaminy B1,0,57 mg witaminy B2, 0,5 mg witaminy B6, 8,8 mg EN niacyny, 54 µg kwasu foliowego, 9,1 µg biotyny, 0,9 µg witaminy B12, 3,4 mg kwasu pantotenowego, 50 mg witaminy C, 82 mg choliny, 54 mg inozytolu; składniki mineralne: 363 mg sodu, 382 mg potasu, 308 mg wapnia, 50 mg magnezu, 181 mg fosforu, 318 mg chlorków, 4,8 mg żelaza, 3,2 mg cynku, 0,3 mg miedzi, 64 µg jodu, 0,2 mg manganu, 9 µg chromu, 9 µg molibdenu, 7,3 µg selenu oraz 7 mg L-karnityny, 27 mg tauryny. Osmolalność: 433-479 mOsmol/kg H2O; osmolarność: 390-432 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,2 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych: 220 mg kwasu ß-palmitynowego, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 381 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, 10 mg kwasu arachidonowego, 5,9 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,44 mg  witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,9 µg biotyny, 8,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 43 mg chlorków, 35 mg fosforu, 7,1 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,4 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 240 mOsmol/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych); 8,1 g węglowodanów (w tym cukry - 6,8 g); 1 g błonnika; sól: 0,07 g; składniki mineralne: 26 mg sodu, 86 mg potasu, 46 mg chlorku, 90 mg wapnia, 54 mg fosforu, 5,8 mg magnezu, 1,4 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, 15 µg jodu; witaminy: 64 µg witaminy A, 1,7 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,9 µg witaminy K, 17 mg witaminy C; 0,06 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,53 mg niacyny, 0,05 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,14 µg witaminy B12, 1,3 µg biotyny, 0,4 mg kwasu pantotenowego; 9,6 mg choliny, 6,3 mg tauryny, 67 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 1,4 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/65 kcal.

100 ml płynu zawiera: 9,3 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów nasyconych), 29,7 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów,  1, 0,4 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B6, 0,7 µg witaminy B12, 2,2 mg niacyny, 1,3 mg kwasu pantotenowego, 64 µg kwasu foliowego, 9,6 µg biotyny, 24 mg witaminy C; składniki mineralne: 96 mg sodu, 236 mg potasu, 91 mg chloru, 174 mg wapnia, 174 mg fosforu, 33 mg magnezu, 3,8 mg żelaza, 2,9 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,8 mg manganu, 0,2 mg fluoru, 24 μg molibdenu, 14 μg selenu, 16 μg chromu, 32 μg jodu; oraz 88 mg choliny. Wartość energetyczna 100 ml: 1010 kJ (240 kcal). Osmolarność: 790 mOsmol/l.

1 tabl. powl. zawiera: 3600 j.m. witaminy A, 1,55 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 2,6 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 100 mg witaminy C, 500 j.m. witaminy D3, 15 mg witaminy E, 19 mg nikotynamidu, 10 mg pantoteinianu wapnia, 0,8 mg kwasu foliowego, 0,2 mg biotyny, 125 mg wapnia, 125 mg fosforu, 100 mg magnezu, 60 mg żelaza, 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi. Preparat zawiera laktozę i mannitol.

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 6,8 g węglowodanów; witaminy: 1070 µg ER witaminy A, 1,8 mg witaminy B1, 2,2 mg witaminy B2, 2,5 mg witaminy B6, 3,5 µg witaminy B12, 294 µg kwasu foliowego, 8,2 mg witaminy B5, 36,4 mg EN witaminy B3, 70 µg biotyny, 105 mg witaminy C, 11 µg witaminy D, 15 mg α-ET witaminy E, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 1400 mg potasu, 1680 mg wapnia, <1 mg chlorków, 990 mg fosforu, <3 mg sodu, 350 mg magnezu, 20 mg żelaza, 20 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 230 µg jodu, 2,8 mg manganu, 42 µg chromu, 90 µg molibdenu, 1,4 mg fluorków, 60 µg selenu oraz 630 mg choliny, 315 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1306 kJ (307 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych

Tasznik pospolity to roślina z charakterystycznymi owocami w kształcie serduszek, którą kojarzy chyba każdy, kto kiedykolwiek biegał po łące. Rzeczywiście, tasznik jest ...

więcej

Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.