Milupa PKU 3 tempora

100 g proszku zawiera 37,3 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 31,1 g białka); 41,6 g węglowodanów (w tym 3 g sacharozy); 15,5 g tłuszczów (w tym: 2,5 g kwasu linolowego i 0,25 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 222 µg RE witaminy A, 0,6 mg witaminy B1, 0,7 mg witaminy B2, 0,8 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 144 µg kwasu foliowego, 2,7 mg witaminy B5, 17,9 mg NE witaminy B3, 20 µg biotyny, 40 mg witaminy C, 2 µg witaminy D3, 6 mg α-TE witaminy E, 24 µg witaminy K1; składniki mineralne: 710 mg potasu, 535 mg wapnia, <1 mg chlorków, 265 mg fosforu, <3 mg sodu, 110 mg magnezu, 13,3 mg żelaza, 6,7 mg cynku, 0,36 mg miedzi, 82 µg jodu, 0,7 mg manganu, 13 µg chromu, 18 µg molibdenu, 22 µg selenu oraz 180 mg choliny i 140 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1809 kJ (430 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Milupa PKU 3 tempora karton 450 g (10 sasz. x 45 g), proszek do sporz. roztw. doustnego 463,96zł 2017-10-31

Działanie

Białkowe uzupełnienie diety w leczeniu dietetycznym kobiet. Zawiera mieszaninę aminokwasów bez fenyloalaniny z dodatkiem witamin, składników mineralnych i pierwiastków śladowych.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zależne od wieku, masy ciała i indywidualnej tolerancji fenyloalaniny; dawka preparatu powinna być okresowo dostosowywana do aktualnego stanu metabolicznego pacjenta. Dobową dawkę preparatu należy podzielić na kilka pojedynczych porcji. Zawartość jednej saszetki (porcji) rozpuścić w 100 ml wody. Aby pokryć zapotrzebowanie na składniki odżywcze podczas ciąży i w okresie laktacji, zaleca się wymianę nie więcej niż 1-2 porcji preparatu na dobę.

Wskazania

Leczenie dietetyczne kobiet z fenyloketonurią i hiperfenyloalaninemią przed ciążą, podczas ciąży oraz w okresie laktacji.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria i hiperfenyloalaninemia. Nie stosować pozajelitowo.

Uwagi

Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia, wymaga dodatkowego dostarczania energii oraz fenyloalaniny, w ilości odpowiadającej dobowemu zapotrzebowaniu. Dobowe zapotrzebowanie na białko może zostać pokryte przez preparat lub w połączeniu z milupa pku 3 advanta i milupa pku 3 w postaci tabletek.

Preparat zawiera substancje Amino acids, Carbohydrates, Choline, Fats, Minerals, Vitamins, Inositol.

Lek refundowany: TAK

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera 12 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 10 g białka); 14 g tłuszczu (w tym 5,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 6,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% LCT, 35% MCT), 58,5 g węglowodanów (w tym 5,3 g cukrów); witaminy: 148 µg ER witaminy A, 3,24 µg witaminy D, 2,3 mg α-ET witaminy E, 13,2 mg witaminy C, 14 µg witaminy K, 0,24 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 3,8 mg witaminy B3, 0,32 mg witaminy B6, 40 µg kwasu foliowego, 0,28 µg witaminy B12, 8 µg biotyny, 1 mg witaminy B5; składniki mineralne: 240 mg sodu, 468 mg potasu, 368 mg chlorków, 200 mg wapnia, 155 mg fosforu, 50 mg magnezu, 2,48 mg żelaza, 240 µg miedzi, 2 mg cynku, 0,2 mg manganu, 28 µg jodu, 10 µg selenu, 14 µg molibdenu, 5 µg chromu oraz 76,8 mg choliny, 7,56 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1683 kJ (400 kcal).

100 g proszku zawiera 15,5 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 13 g białka); 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego), 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg witaminy B1, 0,54 mg witaminy B2, 4,9 mg witaminy B3, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg witaminy B5; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,20 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu oraz 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

100 g proszku zawiera 37,3 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 31,1 g białka); 41,6 g węglowodanów (w tym 3 g sacharozy); 15,5 g tłuszczów (w tym: 2,5 g kwasu linolowego i 0,25 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 222 µg RE witaminy A, 0,6 mg witaminy B1, 0,7 mg witaminy B2, 0,8 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 144 µg kwasu foliowego, 2,7 mg witaminy B5, 17,9 mg NE witaminy B3, 20 µg biotyny, 40 mg witaminy C, 2 µg witaminy D3, 6 mg α-TE witaminy E, 24 µg witaminy K1; składniki mineralne: 710 mg potasu, 535 mg wapnia, <1 mg chlorków, 265 mg fosforu, <3 mg sodu, 110 mg magnezu, 13,3 mg żelaza, 6,7 mg cynku, 0,36 mg miedzi, 82 µg jodu, 0,7 mg manganu, 13 µg chromu, 18 µg molibdenu, 22 µg selenu oraz 180 mg choliny i 140 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1809 kJ (430 kcal).

100 ml płynu zawiera: 8 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 6,7 g białka), 2 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 5,1 g węglowodanów; składniki mineralne: 95 mg sodu, 120 mg potasu, 160 mg wapnia, 115 mg fosforu, 48,5 mg magnezu, 95 mg chlorków, 4 mg żelaza, 2,3 mg cynku, 230 µg miedzi, 0,35 mg manganu, 18,2 µg jodu, 18,2 µg molibdenu, 8,5 µg selenu, 8,5 µg chromu; witaminy: 121 µg ER witaminy A, 1,3 µg witaminy D, 0,88 mg α-ET witaminy E, 15 mg witaminy C, 11,9 µg witaminy K, 0,23 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,35 mg witaminy B6, 2,3 mg witaminy B3, 85 µg kwasu foliowego, 0,65 µg witaminy B12, 0,85 mg witaminy B5, 24 µg biotyny oraz 54 mg choliny i 14,6 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 275 kJ (65 kcal). Osmolalność: 1130 mOsmol/kg.

Milupa PKU 2 shake choco. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,03 g fenyloalaniny); 51,7 g węglowodanów (w tym 27 g sacharozy); 8,2 g tłuszczów (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 1,34 g kwasu linolowego i 0,13 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, Milupa PKU 2 shake truskawkowy. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,01 g fenyloalaniny); 57,9 g węglowodanów (w tym 38,3 g sacharozy); 2 g tłuszczów (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,4 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 0,32 g kwasu linolowego i 0,03 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, <30 mg chlorków, 395 mg fosforu, <30 mg sodu, 140 mg magnezu, 7,9 mg żelaza, 7,6 mg cynku, 573 µg miedzi, 92 µg jodu, 1,1 mg manganu, 17 µg chromu, 35 µg molibdenu, 24 µg selenu oraz 254 mg choliny, 126 mg inozytolu i 56 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1534 kJ (361 kcal).

100 g proszku zawiera: 47 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 39 g białka), 34 g węglowodanów (w tym 31,7 g cukrów); 1, 1,4 mg witaminy B2, 2,1 mg witaminy B6, 13,6 mg witaminy B3, 500 µg kwasu foliowego, 3,6 µg witaminy B12, 5 mg witaminy B5, 140 µg biotyny; składniki mineralne: 560 mg sodu, 700 mg potasu, 670 mg wapnia, 670 mg fosforu, 285 mg magnezu, 560 mg chlorków, 23,5 mg żelaza, 13,6 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 2,1 mg manganu, 107 µg jodu, 107 µg molibdenu, 50 µg selenu, 50 µg chromu oraz 321 mg choliny i 85,7 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g: 1260 kJ (297 kcal).

100 g proszku zawiera 12,7 g białka, 54,7 g węglowodanów (w tym 22,2 g laktozy); 22,4 g tłuszczu (w tym 13,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 5,6 g MCT, 5,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 3,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 2,5 g błonnika; witaminy: 640 µg ER witaminy A, 7,3 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 45,4 µg witaminy K, 0,57 mg witaminy B1,0,57 mg witaminy B2, 0,5 mg witaminy B6, 8,8 mg EN niacyny, 54 µg kwasu foliowego, 9,1 µg biotyny, 0,9 µg witaminy B12, 3,4 mg kwasu pantotenowego, 50 mg witaminy C, 82 mg choliny, 54 mg inozytolu; składniki mineralne: 363 mg sodu, 382 mg potasu, 308 mg wapnia, 50 mg magnezu, 181 mg fosforu, 318 mg chlorków, 4,8 mg żelaza, 3,2 mg cynku, 0,3 mg miedzi, 64 µg jodu, 0,2 mg manganu, 9 µg chromu, 9 µg molibdenu, 7,3 µg selenu oraz 7 mg L-karnityny, 27 mg tauryny. Osmolalność: 433-479 mOsmol/kg H2O; osmolarność: 390-432 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych

Tasznik pospolity to roślina z charakterystycznymi owocami w kształcie serduszek, którą kojarzy chyba każdy, kto kiedykolwiek biegał po łące. Rzeczywiście, tasznik jest ...

więcej

Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.