Milupa PKU 2-mix

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Milupa PKU 2-mix puszka 400 g, proszek 399,91zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparat jest mieszaniną aminokwasów bez fenyloalaniny, zawierającą tłuszcz, węglowodany, witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zależne od wieku, masy ciała i indywidualnej tolerancji fenyloalaniny; dawka preparatu powinna być okresowo dostosowywana do aktualnego stanu metabolicznego pacjenta. Dobową dawkę preparatu należy podawać w 3-5 pojedynczych porcjach. Preparat musi być spożywany w połączeniu z wyliczoną ilością innego pożywienia lub napojów np. wody, soku owocowego, przecieru owocowego.

Wskazania

Do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii i hiperfenyloalaninemii u dzieci w wieku powyżej 1. roku życia.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria i hiperfenyloalaninemia. Nie stosować pozajelitowo.

Uwagi

Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia. Dieta z dodatkiem preparatu powinna mieć odpowiednią wartość energetyczną, zawierać wszystkie składniki odżywcze, w tym fenyloalaninę w ilości odpowiadającej dziennemu zapotrzebowaniu. Preparat można spożywać w połączeniu z wyliczoną ilością innego rodzaju pożywienia.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

Milupa PKU 2 shake choco. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,03 g fenyloalaniny); 51,7 g węglowodanów (w tym 27 g sacharozy); 8,2 g tłuszczów (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 1,34 g kwasu linolowego i 0,13 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, Milupa PKU 2 shake truskawkowy. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,01 g fenyloalaniny); 57,9 g węglowodanów (w tym 38,3 g sacharozy); 2 g tłuszczów (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,4 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 0,32 g kwasu linolowego i 0,03 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, <30 mg chlorków, 395 mg fosforu, <30 mg sodu, 140 mg magnezu, 7,9 mg żelaza, 7,6 mg cynku, 573 µg miedzi, 92 µg jodu, 1,1 mg manganu, 17 µg chromu, 35 µg molibdenu, 24 µg selenu oraz 254 mg choliny, 126 mg inozytolu i 56 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1534 kJ (361 kcal).

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

100 g proszku zawiera 15,5 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 13 g białka); 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego), 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg witaminy B1, 0,54 mg witaminy B2, 4,9 mg witaminy B3, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg witaminy B5; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,20 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu oraz 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy, 0,2 g glukozy), 3,4 g tłuszczu (1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 425 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA: 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,5 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 77 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,48 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 1,54 mg  witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 70 mg potasu, 48 mg wapnia, 42 mg chlorku, 30 mg fosforu, 15 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 423 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 20 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym 7,2 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,119 mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,43 mg niacyny, 15 µg kwasu foliowego, 1,6 µg biotyny, 0,332 mg kwasu pantotenowego, 8,3  mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 3,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 17 mg sodu, 71 mg potasu, 51 mg wapnia, 45 mg chlorku, 32 mg fosforu, 5,3 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,0075 mg manganu, ≤ 0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 12 µg jodu oraz 12 mg choliny, 3,6 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 5,3 mg tauryny, 3,1 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml płynu zawiera: 8 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 6,7 g białka), 2 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 5,1 g węglowodanów; składniki mineralne: 95 mg sodu, 120 mg potasu, 160 mg wapnia, 115 mg fosforu, 48,5 mg magnezu, 95 mg chlorków, 4 mg żelaza, 2,3 mg cynku, 230 µg miedzi, 0,35 mg manganu, 18,2 µg jodu, 18,2 µg molibdenu, 8,5 µg selenu, 8,5 µg chromu; witaminy: 121 µg ER witaminy A, 1,3 µg witaminy D, 0,88 mg α-ET witaminy E, 15 mg witaminy C, 11,9 µg witaminy K, 0,23 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,35 mg witaminy B6, 2,3 mg witaminy B3, 85 µg kwasu foliowego, 0,65 µg witaminy B12, 0,85 mg witaminy B5, 24 µg biotyny oraz 54 mg choliny i 14,6 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 275 kJ (65 kcal). Osmolalność: 1130 mOsmol/kg.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (w tym 1,3 g białka kazeinowego, 0,3 g białka serwatkowego), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 466 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 6,8 g węglowodanów (w tym 6 g laktozy, 0,1 g maltozy); sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,44 mg witaminy B3, 0,3 mg  witaminy B5, 0,05 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 9,4 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,5 µg witaminy K; składniki mineralne: 76 mg potasu, 77 mg wapnia, 52 mg chlorku, 43 mg fosforu, 24 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,68 mg żelaza, 0,59 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,03 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 7,7 mg choliny, 5 mg tauryny, 3,3 mg inozytolu, 0,9 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 260 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,4 g węglowodanów (w tym 6,7 g laktozy), 3 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 385 mg kwasu linolowego, 71 mg kwasu α-linolenowego, 5,7 mg kwasu arachidonowego, 5,7 mg dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 60 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,45 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 62 mg wapnia, 43 mg chlorku, 35 mg fosforu, 5,4 mg magnezu, 1,1 mg żelaza, 0,54 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu, < 0,006 mg fluorku oraz 10 mg choliny, 5,6 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych

Tasznik pospolity to roślina z charakterystycznymi owocami w kształcie serduszek, którą kojarzy chyba każdy, kto kiedykolwiek biegał po łące. Rzeczywiście, tasznik jest ...

więcej

Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.