Milupa PKU 1

100 g granulatu zawiera 60 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 50 g białka), 22,5 g węglowodanów; witaminy: 1750 µg ER witaminy A, 2 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 1,5 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 275 µg kwasu foliowego, 11,5 mg witaminy B5, 37,7 mg EN witaminy B3, 42 µg biotyny, 150 mg witaminy C, 22,5 µg witaminy D, 10 mg α-ET witaminy E, 25 µg witaminy K; składniki mineralne: 2230 mg potasu, 1900 mg wapnia, 1400 mg chlorków, 1130 mg fosforu, 700 mg sodu, 190 mg magnezu, 29 mg żelaza, 18 mg cynku, 1,65 mg miedzi, 260 µg jodu, 1,8 mg manganu, 75 µg chromu, 0,5 mg fluorków, 100 µg molibdenu, 74,5 µg selenu oraz 450 mg choliny, 300 mg inozytolu, 250 mg tauryny, 75 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1233 kJ (290 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Milupa PKU 1 puszka 500 g, granulat 284,72zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Białkowe uzupełnienie diety niemowląt z fenyloketonurią i hiperfenyloalaninemią. Preparat jest mieszaniną czystych L-aminokwasów bez fenyloalaniny, zawierającą witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zależne od wieku, masy ciała i indywidualnej tolerancji fenyloalaniny; dawka preparatu powinna być okresowo dostosowywana do aktualnego stanu metabolicznego pacjenta. Dobową dawkę preparatu należy podawać w 3-5 pojedynczych porcjach i powinna być spożywana w połączeniu z wyliczoną ilością innego rodzaju pożywienia. W napojach maksymalne zalecane stężenie wynosi 10 g produktu w 100 ml.

Wskazania

Do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii (PKU) i hiperfenyloalaninemii (HPA) u niemowląt.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria i hiperfenyloalaninemia. Nie stosować pozajelitowo.

Uwagi

Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia. Dieta z dodatkiem preparatu powinna mieć odpowiednią wartość energetyczną, zawierać wszystkie składniki odżywcze, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe i fenyloalaninę, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie pacjenta. Preparat można dodawać do pożywienia dla niemowląt (np. mleko modyfikowane, żywność dla niemowląt). Nie mieszać z gorącymi preparatami.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 g granulatu zawiera 60 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 50 g białka), 22,5 g węglowodanów; witaminy: 1750 µg ER witaminy A, 2 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 1,5 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 275 µg kwasu foliowego, 11,5 mg witaminy B5, 37,7 mg EN witaminy B3, 42 µg biotyny, 150 mg witaminy C, 22,5 µg witaminy D, 10 mg α-ET witaminy E, 25 µg witaminy K; składniki mineralne: 2230 mg potasu, 1900 mg wapnia, 1400 mg chlorków, 1130 mg fosforu, 700 mg sodu, 190 mg magnezu, 29 mg żelaza, 18 mg cynku, 1,65 mg miedzi, 260 µg jodu, 1,8 mg manganu, 75 µg chromu, 0,5 mg fluorków, 100 µg molibdenu, 74,5 µg selenu oraz 450 mg choliny, 300 mg inozytolu, 250 mg tauryny, 75 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1233 kJ (290 kcal).

100 g proszku zawiera 15,5 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 13 g białka); 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego), 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg witaminy B1, 0,54 mg witaminy B2, 4,9 mg witaminy B3, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg witaminy B5; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,20 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu oraz 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,2 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych: 220 mg kwasu ß-palmitynowego, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 381 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, 10 mg kwasu arachidonowego, 5,9 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,44 mg  witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,9 µg biotyny, 8,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 43 mg chlorków, 35 mg fosforu, 7,1 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,4 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 240 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

1 porcja (10 tabletek) zawiera 4,2 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 3,5 g białka); 0,7 g węglowodanów; witaminy: 29 µg ER witaminy A, 0,06 mg witaminy B1, 0,06 mg witaminy B2, 0,06 mg witaminy B6, 0,1 µg witaminy B12, 11 µg kwasu foliowego, 0,3 mg witaminy B5, 1,9 mg EN witaminy B3, 2,6 µg biotyny, 3,2 mg witaminy C, 0,3 µg witaminy D, 0,5 mg α-ET witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 64 mg potasu, 69 mg wapnia, <0,1 mg chlorków, 34 mg fosforu, < 0,2 mg sodu, 18 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,8 mg cynku, 25 µg miedzi, 11,5 µg jodu, 0,06 mg manganu, 1,1 µg chromu, 1,6 µg molibdenu, 2,2 µg selenu oraz 32 mg choliny, 15,5 mg inozytolu i 7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 7,8 g : 72 kJ (17 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

100 g granulatu zawiera 72 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 60 g białka); 10 g węglowodanów; witaminy: 1200 µg ER witaminy A, 18 µg witaminy B1, 2,4 mg witaminy B2, 2,7 mg witaminy B6, 3,6 µg witaminy B12, 288 µg kwasu foliowego, 11,4 mg witaminy B5, 33,6 mg EN witaminy B3, 90 µg biotyny, 180 mg witaminy C, 18 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 57 µg witaminy K; składniki mineralne: 1200 mg potasu, 2300 mg wapnia, 900 mg chlorków, 1380 mg fosforu, 540 mg sodu, 300 mg magnezu, 30 mg żelaza, 30 mg cynku, 2,1 mg miedzi, 340 µg jodu, 3,6 mg manganu, 120 µg chromu, 95 µg molibdenu, 1,8 mg fluorków, 50 µg selenu oraz 780 mg choliny, 265 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1190 kJ (280 kcal).

Milupa PKU 2 shake choco. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,03 g fenyloalaniny); 51,7 g węglowodanów (w tym 27 g sacharozy); 8,2 g tłuszczów (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 1,34 g kwasu linolowego i 0,13 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, Milupa PKU 2 shake truskawkowy. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,01 g fenyloalaniny); 57,9 g węglowodanów (w tym 38,3 g sacharozy); 2 g tłuszczów (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,4 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 0,32 g kwasu linolowego i 0,03 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, <30 mg chlorków, 395 mg fosforu, <30 mg sodu, 140 mg magnezu, 7,9 mg żelaza, 7,6 mg cynku, 573 µg miedzi, 92 µg jodu, 1,1 mg manganu, 17 µg chromu, 35 µg molibdenu, 24 µg selenu oraz 254 mg choliny, 126 mg inozytolu i 56 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1534 kJ (361 kcal).

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 6,8 g węglowodanów; witaminy: 1070 µg ER witaminy A, 1,8 mg witaminy B1, 2,2 mg witaminy B2, 2,5 mg witaminy B6, 3,5 µg witaminy B12, 294 µg kwasu foliowego, 8,2 mg witaminy B5, 36,4 mg EN witaminy B3, 70 µg biotyny, 105 mg witaminy C, 11 µg witaminy D, 15 mg α-ET witaminy E, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 1400 mg potasu, 1680 mg wapnia, <1 mg chlorków, 990 mg fosforu, <3 mg sodu, 350 mg magnezu, 20 mg żelaza, 20 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 230 µg jodu, 2,8 mg manganu, 42 µg chromu, 90 µg molibdenu, 1,4 mg fluorków, 60 µg selenu oraz 630 mg choliny, 315 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1306 kJ (307 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

1 tabl. powl. zawiera 300 mg ekstraktu z owoców żurawiny, 100 mg ekstraktu z liści pokrzywy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zioła szwedzkie – lecznicza nalewka na... zdrowie Zioła szwedzkie – lecznicza nalewka na... zdrowie

Zioła szwedzkie to tradycyjna mieszanka 11 ziół, które działają prawie na wszystko. Od bólu głowy, poprzez niestrawność, skurcze menstruacyjne, na wysypkach skórnych ...

więcej

Chinina – lekarstwo nie tylko na malarię Chinina – lekarstwo nie tylko na malarię

Chinina to alkaloid o działaniu przeciwbólowym i przeciwgorączkowym. Chinina zasłynęła jako pierwszy lek, który skutecznie zwalczał malarię. Dziś w tym celu chinina ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.