Milupa PKU 1

100 g granulatu zawiera 60 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 50 g białka), 22,5 g węglowodanów; witaminy: 1750 µg ER witaminy A, 2 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 1,5 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 275 µg kwasu foliowego, 11,5 mg witaminy B5, 37,7 mg EN witaminy B3, 42 µg biotyny, 150 mg witaminy C, 22,5 µg witaminy D, 10 mg α-ET witaminy E, 25 µg witaminy K; składniki mineralne: 2230 mg potasu, 1900 mg wapnia, 1400 mg chlorków, 1130 mg fosforu, 700 mg sodu, 190 mg magnezu, 29 mg żelaza, 18 mg cynku, 1,65 mg miedzi, 260 µg jodu, 1,8 mg manganu, 75 µg chromu, 0,5 mg fluorków, 100 µg molibdenu, 74,5 µg selenu oraz 450 mg choliny, 300 mg inozytolu, 250 mg tauryny, 75 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1233 kJ (290 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
  6. Cena
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Milupa PKU 1 puszka 500 g, granulat 284,72 zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Białkowe uzupełnienie diety niemowląt z fenyloketonurią i hiperfenyloalaninemią. Preparat jest mieszaniną czystych L-aminokwasów bez fenyloalaniny, zawierającą witaminy, składniki mineralne i pierwiastki śladowe.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zależne od wieku, masy ciała i indywidualnej tolerancji fenyloalaniny; dawka preparatu powinna być okresowo dostosowywana do aktualnego stanu metabolicznego pacjenta. Dobową dawkę preparatu należy podawać w 3-5 pojedynczych porcjach i powinna być spożywana w połączeniu z wyliczoną ilością innego rodzaju pożywienia. W napojach maksymalne zalecane stężenie wynosi 10 g produktu w 100 ml.

Wskazania

Do postępowania dietetycznego w fenyloketonurii (PKU) i hiperfenyloalaninemii (HPA) u niemowląt.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria i hiperfenyloalaninemia. Nie stosować pozajelitowo.

Uwagi

Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia. Dieta z dodatkiem preparatu powinna mieć odpowiednią wartość energetyczną, zawierać wszystkie składniki odżywcze, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe i fenyloalaninę, aby zaspokoić dobowe zapotrzebowanie pacjenta. Preparat można dodawać do pożywienia dla niemowląt (np. mleko modyfikowane, żywność dla niemowląt). Nie mieszać z gorącymi preparatami.

Cena

Milupa PKU 1, cena 100% 284,72 zł

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 g granulatu zawiera: 56 g węglowodanów (w tym 40,9 g laktozy), 28 g tłuszczu (w tym 12,7 g kwasów nayconych, 9,2 g kwasów jednonienasyconych, 4,9 g kwasów wielonienasyconych, 93 mg kwasu arachidonowego i 93 mg kwasu dokozaheksaenowego); równoważnik białka - 9,8 g; 0,35 g soli; witaminy: 402 µg ER witaminy A, 0,34 mg witaminy B1, 0,39 mg witaminy B2, 0,24 mg witaminy B6, 0,8 µg witaminy B12, 54,6 µg kwasu foliowego, 7,5 mg EN niacyny, 2,2 mg kwasu pantotenowego, 8,4 µg biotyny, 52 mg witaminy C, 6,8 µg witaminy D, 3,8 mg α-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 465 mg potasu, 380 mg wapnia, 281 mg chlorków, 228 mg fosforu, 138 mg sodu, 38 mg magnezu, 6 mg żelaza, 3,7 mg cynku, 0,34 mg miedzi, 53 µg jodu, 0,35 mg manganu, 15,2 µg chromu, 0,07 mg fluorków, 20 µg molibdenu, 15,2 µg selenu; oraz 128 mg choliny, 88 mg inozytolu, 46,5 mg tauryny, 7,7 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 2155 kJ (515 kcal). Osmolalność: 390 mOsmol/kg; osmolarność: 350 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera 13 g równoważnika białka; 24,5 g tłuszczu (w tym 8,9 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 4194 mg kwasu linolowego, 419 mg kwasu α-linolenowego, 81,6 mg kwasu arachidonowego, 81,6 mg dokozaheksaenowego); 52,5 g węglowodanów (w tym 4,7 g cukrów); witaminy: 406 µg RE/ER witaminy A, 8,8 µg witaminy D, 4,8 mg α-TE/ET witaminy E, 51,6 mg witaminy C, 42,5 µg witaminy K, 0,54 mg tiaminy, 0,54 mg ryboflawiny, 4,9 mg niacyny, 0,54 mg witaminy B6, 64 µg kwasu foliowego, 1,3 µg witaminy B12, 19 µg biotyny, 2,9 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: 189 mg sodu, 525 mg potasu, 386 mg chlorków, 475 mg wapnia, 341 mg fosforu, 51 mg magnezu, 7,3 mg żelaza, 0,41 mg miedzi, 5,3 mg cynku, 0,2 mg manganu, 100 µg jodu, 14,5 µg selenu, 11,3 µg molibdenu, 10,6 µg chromu; 95,4 mg choliny, 108 mg inozytolu, 9,5 mg L-karnityny, 30 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 2020 kJ (483 kcal).

100 g granulatu zawiera 60 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 50 g białka), 22,5 g węglowodanów; witaminy: 1750 µg ER witaminy A, 2 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 1,5 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 275 µg kwasu foliowego, 11,5 mg witaminy B5, 37,7 mg EN witaminy B3, 42 µg biotyny, 150 mg witaminy C, 22,5 µg witaminy D, 10 mg α-ET witaminy E, 25 µg witaminy K; składniki mineralne: 2230 mg potasu, 1900 mg wapnia, 1400 mg chlorków, 1130 mg fosforu, 700 mg sodu, 190 mg magnezu, 29 mg żelaza, 18 mg cynku, 1,65 mg miedzi, 260 µg jodu, 1,8 mg manganu, 75 µg chromu, 0,5 mg fluorków, 100 µg molibdenu, 74,5 µg selenu oraz 450 mg choliny, 300 mg inozytolu, 250 mg tauryny, 75 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1233 kJ (290 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy LCPUFA, w tym 6,5 mg kwasu arachidonowego, 6,5 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym cukry - 7,2 g); 0,6 g błonnika; sól: 0,05 g; składniki mineralne: 18 mg sodu, 66 mg potasu, 39 mg chlorku, 45 mg wapnia, 32 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,49 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 12 µg jodu; witaminy: 53 µg witaminy A, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,11 mg witaminy B2, 0,43 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 13 µg kwasu foliowego, 0,18 µg witaminy B12, 1,6 µg biotyny, 0,32 mg kwasu pantotenowego; 1,3 mg L-karnityny, 9,9 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,3 mg tauryny. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 2,6 g białka, 8,4 g węglowodanów (w tym 4,7 g laktozy, 0,3 g glukozy, 1g maltozy), 3,9 g tłuszczu (w tym 0,7 g triglicerydów średniołańcuchowych MCT, 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 503 mg kwasu linolowego i 72 mg kwasu α-linolenowego, 17,7 mg kwasu arachidonowego, 13,6 mg dokozaheksaenowego, 2,94 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,18 g; witaminy: 361 µg witaminy A, 0,12 mg witaminy B1, 0,2 mg witaminy B2, 2,4 mg witaminy B3, 0,88 mg  witaminy B5, 0,12 mg witaminy B6, 0,24 µg witaminy B12, 35 µg kwasu foliowego, 3,5 µg biotyny, 17 mg witaminy C, 3 µg witaminy D, 4,73 mg witaminy E, 6 µg witaminy K; składniki mineralne: 82 mg potasu, 94 mg wapnia, 76 mg chlorku, 62 mg fosforu, 70 mg sodu, 8 mg magnezu, 1,6 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 26 µg jodu,0,01mg manganu, 4,5 µg selenu, ≤ 0,003 mg fluorku oraz 17 mg choliny, 5,5 mg tauryny, 1,8 mg L-karnityny, 24 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 335 kJ (80 kcal). Osmolarność 315 mOsm/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 2,6 g białka, 8,4 g węglowodanów (w tym 5,6 g laktozy, 0,3 g glukozy, 0,3 g maltozy), 3,9 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 676 mg kwasu linolowego i 56 mg kwasu α-linolenowego, 19 mg kwasu arachidonowego, 15 mg dokozaheksaenowego, 2,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,18 g; witaminy: 361 µg witaminy A, 0,14 mg witaminy B1, 0,2 mg witaminy B2, 0,12 mg witaminy B6, 0,24 µg witaminy B12, 35 µg kwasu foliowego, 0,88 mg witaminy B5, 2,4 mg witaminy B3, 3,5 µg biotyny, 17 mg witaminy C, 3 µg witaminy D, 4,5 mg witaminy E, 6 µg witaminy K; składniki mineralne: 80 mg potasu, 100 mg wapnia, 85 mg chlorków, 56 mg fosforu, 70 mg sodu, 8 mg magnezu, 1,6 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 25 µg jodu, 0,01 mg manganu, 4,5 µg selenu oraz 17 mg choliny, 5,5 mg tauryny, 1,8 mg L-karnityny i 24 mg inozytolu, 3,4 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 335 kJ (80 kcal). Osmolarność 310 mOsm/l.

100 g granulatu zawiera 72 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 60 g białka); 10 g węglowodanów; witaminy: 1200 µg ER witaminy A, 18 µg witaminy B1, 2,4 mg witaminy B2, 2,7 mg witaminy B6, 3,6 µg witaminy B12, 288 µg kwasu foliowego, 11,4 mg witaminy B5, 33,6 mg EN witaminy B3, 90 µg biotyny, 180 mg witaminy C, 18 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 57 µg witaminy K; składniki mineralne: 1200 mg potasu, 2300 mg wapnia, 900 mg chlorków, 1380 mg fosforu, 540 mg sodu, 300 mg magnezu, 30 mg żelaza, 30 mg cynku, 2,1 mg miedzi, 340 µg jodu, 3,6 mg manganu, 120 µg chromu, 95 µg molibdenu, 1,8 mg fluorków, 50 µg selenu oraz 780 mg choliny, 265 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1190 kJ (280 kcal).

100 g proszku zawiera: 22 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 8,6 g tłuszczu (w tym 4,2 g kwasu linolowego i 520 mg kwasu α-linolenowego), 60 g węglowodanów; witaminy: 430 µg RE witaminy A, 1,22 mg witaminy B1, 0,98 mg witaminy B2, 0,98 mg witaminy B6, 2,4 µg witaminy B12, 22 mg NE niacyny, 4,9 mg kwasu pantotenowego, 350 µg kwasu foliowego, 49 µg biotyny, 7,3 µg witaminy D, 6,6 mg α-TE witaminy E, 49 mg witaminy C, 41 µg witaminy K; składniki mineralne: 730 mg wapnia, 730 mg fosforu, 610 mg sodu, 1100 mg potasu, 860 mg chlorków, 163 mg magnezu, 12,2 mg żelaza, 12,2 mg cynku, 1,22 mg miedzi, 1,31 mg manganu, 63 µg jodu, 29 µg selenu, 37 µg chromu, 37 µg molibdenu oraz 98 mg choliny, 49 mg inozytolu, 49 mg tauryny, 49 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1715 kJ (410 kcal). Osmolarność 790 mOsm/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 383 mg kwasu linolowego, 59,6 mg kwasu α-linolenowego, 11,8 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,35 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 89 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l.100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 421 mg kwasu linolowego, 78 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 73 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 320 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera: 16,2 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 26 g tłuszczu (w tym 4 g kwasu linolowego, 340 mg kwasu α-linolenowego, 175 mg kwasu arachidonowego, 88 mg kwasu dokozaheksaenowego), 51 g węglowodanów; witaminy: 460 µg RE witaminy A, 1 mg witaminy B1, 1 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 2 µg witaminy B12, 10 mg NE niacyny, 3,8 mg kwasu pantotenowego, 100 µg kwasu foliowego, 38 µg biotyny, 9,5 µg witaminy D3, 6,7 mg α-TE witaminy E, 60 mg witaminy C, 40 µg witaminy K; składniki mineralne: 660 mg wapnia, 440 mg fosforu, 240 mg sodu, 560 mg potasu, 430 mg chlorków, 66 mg magnezu, 9,6 mg żelaza, 8,6 mg cynku, 0,86 mg miedzi, 0,38 mg manganu, 76 µg jodu, 14,1 µg selenu oraz 124 mg choliny, 86 mg inozytolu, 30 mg tauryny, 51 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 2090 kJ (500 kcal). Osmolarność 320 mOsm/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

Najczęściej wyszukiwane

Preparat zawiera kapsułki na dzień i kapsułki na noc. 2 kaps. na dzień (porcja dzienna) zawierają 220 mg wyciągu z kwiatów bzu czarnego, 220 mg wyciągu z ziela werbeny pospolitej, 220 mg wyciągu z kwiatów dziewanny, 160 mg wyciągu z ziela tymianku, 70 mg wyciągu z kwiatów pierwiosnka, 40 mg wyciągu z korzenia goryczki żółtej. 1 kaps. na noc zawiera 110 mg wyciągu z ziela werbeny pospolitej, 110 mg wyciągu z liści melisy, 80 mg wyciągu z z kwiatów bzu czarnego, 70 mg wyciągu z owoców bzu czarnego, 50 mg rutozydu, 45 mg witaminy C, 10 mg bioflawonoidów cytrusowych.

1 tabl. zawiera 50 mg monofosforanu urydyny, 600 µg kwasu foliowego, 3 mg witaminy B6, 500 µg witaminy B12, 25 µg (1000 j.m.) witaminy D i 1,1 mg tiaminy.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

100 g preparatu zawiera: 25 g nalewki z korzenia kozłka lekarskiego, 25 g nalewki z liścia mięty pieprzowej, 25 g wyciągu z dziurawca, 25 g nalewki gorzkiej. Preparat zawiera 65-72% etanolu (v/v).

1 kaps. zawiera 500 mcg witaminy B12, 6 mg witaminy B6, 800 mcg kwasu foliowego, 100 mcg witaminy D3.

1 saszetka zawiera 2000 mg Myo-inozytolu, 200 µg kwasu foliowego, 2,5 µg witaminy B12.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Węgiel leczniczy (aktywowany) - zastosowanie i dawkowanie Węgiel leczniczy (aktywowany) - zastosowanie i dawkowanie

Węgiel leczniczy to węgiel aktywny (aktywowany) w postaci czarnych tabletek, który znalazł zastosowanie jako środek na biegunkę, zatrucia. Podawanie węgla aktywowanego jest ...

więcej

WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12 WITAMINA B12 - właściwości. Występowanie i dawkowanie witaminy B12

Witamina B12 to związek, którego właściwości zdrowotne są nie do przecenienia. Witamina B12 koi nerwy, podnosi odporność na stres, zapobiega anemii i ...

więcej

Syrop z mniszka lekarskiego nie tylko na kaszel. Jakie właściwości lecznicze ma miód z mniszka? Syrop z mniszka lekarskiego nie tylko na kaszel. Jakie ...

Syrop z mniszka lekarskiego jest stosowany głównie w celu łagodzenia kaszlu. Jednak miód z mniszka przyśpiesza także gojenie się ran, oczyszcza organizm ...

więcej

Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego Mniszek lekarski – zastosowanie mniszka lekarskiego

Mniszek lekarski (łac. Taraxacum officinale), czyli mniszek pospolity, ma wiele właściwości leczniczych, dzięki którym znalazł zastosowanie w medycynie naturalnej. Jednak najczęściej jest ...

więcej

WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru witaminy D WITAMINA D - objawy oraz skutki niedoboru i nadmiaru ...

Witamina D w odpowiednim stężeniu sprawia, że kości są mocne, a zęby zdrowe. Właściwy poziom tej witaminy to również sprawne funkcjonujący układ ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.