Lophlex o smaku pomarańczowym

100 g proszku zawiera: 72 g równoważnika białka, 9 g węglowodanów - Lophlex o smaku neutralnym lub 5 g węglowodanów - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym, 0,2 g tłuszczu (w tym 0,05 g nasyconych kwasów tłuszczowych); witaminy: 1024 µg ER witaminy A, 12,8 µg witaminy D, 11,5 mg α-ET witaminy E, 64 mg witaminy C, 89,6 µg witaminy K, 1,5 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 25,6 mg witaminy B3, 53,9 mg EN równoważnika niacyny, 2,1 mg witaminy B6, 896 µg kwasu foliowego, 6,4 µg witaminy B12, 192 µg biotyny, 6,4 mg witaminy B5; składniki mineralne: <20 mg sodu, <10 mg potasu (Lophlex o smaku pomarańczowym i owoców leśnych < 25 mg potasu), <5 mg chlorków, 1280 mg wapnia, 992 mg fosforu, 384 mg magnezu, 19,2 mg żelaza, 14,1 mg cynku, 1,9 mg miedzi, 1,9 mg manganu, 210 µg jodu, 96 µg selenu, 90 µg molibdenu, 38 µg chromu oraz 546 mg choliny, 146 mg inozytolu , 57 mg L-karnityny, 113 mg tauryny i 0,8 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1384 kJ (326 kcal) - Lophlex o smaku neutralnym lub 1316 kJ (310 kcal) - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Lophlex o smaku pomarańczowym 834 g (30 saszetek x 27,8 g), proszek do sporz. zaw. doustnej 1080,26zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego. Preparaty zawierają zbilansowaną mieszaninę egzogennych i endogennych aminokwasów bez fenyloalaniny, witaminy, pierwiastki śladowe i niektóre składniki mineralne. Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym zawierają cukier i substancje słodzące.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne zależne od wieku, masy ciała oraz stanu klinicznego pacjenta. Dobową dawkę preparatów należy podzielić na kilka równych porcji i spożywać wraz z wodą lub rozcieńczonymi napojami.

Wskazania

Do postępowania dietetycznego w potwierdzonej fenyloketonurii u dzieci w wieku powyżej 8 lat i dorosłych.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów, u których nie występuje fenyloketonuria. Nie stosować pozajelitowo.

Środki ostrożności

Zawierają tylko śladowe ilości sodu, potasu i chlorków.

Uwagi

Preparaty nie mogą być jedynym źródłem pożywienia. Dieta z dodatkiem preparatów musi być uzupełniona naturalnym białkiem, płynem i innymi składnikami odżywczymi, w celu pokrycia indywidualnego zapotrzebowania na fenyloalaninę oraz pozostałe składniki odżywcze.

Lek refundowany: TAK

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 383 mg kwasu linolowego, 59,6 mg kwasu α-linolenowego, 11,8 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,35 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 89 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l.100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 421 mg kwasu linolowego, 78 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 73 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 320 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,2 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych: 220 mg kwasu ß-palmitynowego, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 381 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, 10 mg kwasu arachidonowego, 5,9 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,44 mg  witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,9 µg biotyny, 8,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 43 mg chlorków, 35 mg fosforu, 7,1 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,4 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 240 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera: 13,1 g równoważnika białka , 49,5 g węglowodanów, 23 g tłuszczu (w tym 7,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 4,1 g kwasu linolowego, 660 mg kwasu α-linolenowego, 140 mg kwasu arachidonowego, 70 mg kwasu dokozaheksaenowego); witaminy: 392 µg ER witaminy A, 8,7 µg witaminy D, 4,6 mg α-ET witaminy E, 49 mg witaminy C, 37,2 µg witaminy K, 0,5 mg witaminy B1, 0,5 mg witaminy B2, 2,2 mg witaminy B3, 0,5 mg witaminy B6, 55 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 18,2 µg biotyny, 2,8 mg witaminy B5; składniki mineralne: 191 mg sodu, 501 mg potasu, 355 mg chlorków, 410 mg wapnia, 300 mg fosforu, 58 mg magnezu, 8,1 mg żelaza, 5,7 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,43 mg manganu, 83 µg jodu, 15,5 µg selenu, 12 µg molibdenu, 13,8 µg chromu oraz 91 mg choliny, 98 mg inozytolu, 10,1 mg L-karnityny, 23 mg tauryny i 5,3 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1915 kJ (457 kcal). Osmolalność: 380 mOsmol/kg.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy LCPUFA, w tym 6,5 mg kwasu arachidonowego, 6,5 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym cukry - 7,2 g); 0,6 g błonnika; sól: 0,05 g; składniki mineralne: 18 mg sodu, 66 mg potasu, 39 mg chlorku, 45 mg wapnia, 32 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,49 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 12 µg jodu; witaminy: 53 µg witaminy A, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,11 mg witaminy B2, 0,43 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 13 µg kwasu foliowego, 0,18 µg witaminy B12, 1,6 µg biotyny, 0,32 mg kwasu pantotenowego; 1,3 mg L-karnityny, 9,9 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,3 mg tauryny. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 411 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 9 mg kwasu arachidonowego, 9 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,9 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,1 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 59 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,112 mg witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 0,34 mg  kwasu pantotenowego, 0,44 mg  niacyny, 2,1 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 63 mg wapnia, 37 mg fosforu, 78 mg potasu, 42 mg chlorku, 1 mg żelaza, 5,5 mg magnezu, 0,51 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,2 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 1,2 mg L-karnityny, 3,4 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 g proszku zawiera 12,7 g białka, 54,7 g węglowodanów (w tym 22,2 g laktozy); 22,4 g tłuszczu (w tym 13,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 5,6 g MCT, 5,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 3,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 2,5 g błonnika; witaminy: 640 µg ER witaminy A, 7,3 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 45,4 µg witaminy K, 0,57 mg witaminy B1,0,57 mg witaminy B2, 0,5 mg witaminy B6, 8,8 mg EN niacyny, 54 µg kwasu foliowego, 9,1 µg biotyny, 0,9 µg witaminy B12, 3,4 mg kwasu pantotenowego, 50 mg witaminy C, 82 mg choliny, 54 mg inozytolu; składniki mineralne: 363 mg sodu, 382 mg potasu, 308 mg wapnia, 50 mg magnezu, 181 mg fosforu, 318 mg chlorków, 4,8 mg żelaza, 3,2 mg cynku, 0,3 mg miedzi, 64 µg jodu, 0,2 mg manganu, 9 µg chromu, 9 µg molibdenu, 7,3 µg selenu oraz 7 mg L-karnityny, 27 mg tauryny. Osmolalność: 433-479 mOsmol/kg H2O; osmolarność: 390-432 mOsmol/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,4 g węglowodanów (w tym 6,7 g laktozy), 3 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 385 mg kwasu linolowego, 71 mg kwasu α-linolenowego, 5,7 mg kwasu arachidonowego, 5,7 mg dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 60 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,45 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 62 mg wapnia, 43 mg chlorku, 35 mg fosforu, 5,4 mg magnezu, 1,1 mg żelaza, 0,54 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu, < 0,006 mg fluorku oraz 10 mg choliny, 5,6 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.