Juvit Multi

1 ml roztworu (około 27 kropli): 5000 j.m. retynolu palmitynian (witamina A), 1000 j.m. cholekalcyferolu (witamina D3), 4,0 mg all-rac-α-tokoferylu octanu (witamina E), 2,0 mg chlorowodorku  tiaminy (witamina B1), 0,8 mg fosforanu sodowego ryboflawiny (witamina B2), 4,0 mg chlorowodorku pirydoksyny (witamina B6), 30,0 mg nikotynamidu (witamina PP), 10,0 mg deksopantenolu, 100,0 mg kwasu askorbowego (witamina C).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Juvit Multi but. 10 ml, krople doustne, roztwór 14,36zł 2017-10-31

Działanie

Preparat wielowitaminowy dla dzieci. Zawarte w preparacie witaminy C i E uczestniczą w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Witamina C wzmacnia ściany naczyń krwionośnych, jest niezbędna do prawidłowego rozwoju chrząstki, kości i zębów. Witamina E wpływa na układ krwionośny, czynność układu nerwowego i mięśni. Witamina A odgrywa istotną rolę w procesie widzenia, jest niezbędna w procesie wzrostu, a także w budowie i czynności nabłonka skóry oraz błony śluzowej. Witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową ustroju i utrzymuje równowagę dynamiczną pierwiastków, będących głównymi składnikami mineralnymi kości. Witaminy z grupy B oraz witamina PP są koenzymami wielu enzymów biorących udział w różnorodnych przemianach komórkowych. Ich niedobór wywołuje zaburzenia wzrostu, zmiany chorobowe w obrębie jamy ustnej i skóry, upośledza proces widzenia zmierzchowego oraz może powodować zapalenia wielonerwowe. Substancje czynne zawarte w preparacie są wchłaniane w górnych odcinkach jelita cienkiego. Wchłanianie witamin rozpuszczalnych w wodzie odbywa się na zasadzie transportu biernego (witaminy B, PP, C i deksopantenolu). Wchłanianie witamin A i E z przewodu pokarmowego zależy od obecności żółci (kwasów żółciowych) i prawidłowej pracy trzustki. Witamina E rozpuszczona w tłuszczach pokarmowych jest razem z nimi emulgowana przez żółć i wchłaniana w nabłonku jelitowym. Witamina D3 wchłania się dobrze w jelicie cienkim. W procesie wchłaniania tej witaminy niezbędne są kwasy żółciowe. Witaminy B, PP, C i deksopantenol nie kumulują się w organizmie, poza witaminą B6, która jest magazynowana w wątrobie. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, E, D3) kumulują się w organizmie. Retynol jest magazynowany w wątrobie. Witamina E przechodzi z jelita cienkiego drogą limfatyczną wraz z chylomikronami do krwi, gdzie zostaje wbudowana do β-lipoprotein osocza. Witamina D3 jest magazynowana w tkance tłuszczowej i mięśniowej. Eliminacja witamin rozpuszczalnych w wodzie w postaci niezmienionej lub w postaci metabolitów odbywa się przede wszystkim z moczem. Metabolity witaminy A są wydalane z kałem i moczem. Witamina E jest wydalana z moczem w postaci metabolitów: glukuronianów i γ-laktonów kwasu tokoferolowego, ale w większości (ok. 70%) powoli wydala się z żółcią. Witamina D3 wydalana jest z kałem i w małej ilości z moczem.

Dawkowanie

Doustnie. Dzieci w wieku 7-14 lat: 8-9 kropli na dobę. Dzieci w wieku 1-6 lat: 6-7 kropli na dobę. Niemowlęta: 3-5 kropli na dobę. Niemowlętom i małym dzieciom preparat można podawać w łyżce napoju lub z pokarmem.

Wskazania

Preparat stosowany w zapobieganiu i leczeniu niedoborów witamin u niemowląt i dzieci: w stanach zwiększonego zapotrzebowania (okres intensywnego wzrostu, wzmożony wysiłek fizyczny, choroby przebiegające z podwyższoną temperaturą); przy niedostatecznej podaży witamin w pożywieniu (diety eliminacyjne, stany niedożywienia, okres wczesnowiosenny); w obniżonej ogólnej odporności na choroby infekcyjne; w okresie rekonwalescencji, zwłaszcza po leczeniu antybiotykami.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Hiperwitaminoza A. Nie stosować w przypadku hiperkalcemii.

Środki ostrożności

Nie należy przekraczać zalecanych dawek preparatu. W przypadku kamicy nerkowej (także w wywiadzie) oraz w przypadku sarkoidozy preparat można stosować wyłącznie w porozumieniu z lekarzem i zgodnie z jego zaleceniami. Stosowanie jednocześnie z innymi preparatami zawierającymi witaminę A i (lub) D powinno odbywać się wyłącznie na zlecenie lekarskie i zgodnie z dawkowaniem ustalonym przez lekarza.

Niepożądane działanie

Podczas stosowania zalecanych dawek nie obserwowano występowania działań niepożądanych.

Ciąża i laktacja

W okresie ciąży oraz podczas karmienia piersią nie należy przekraczać zalecanych dawek witamin, szczególnie witaminy A, która w dużych dawkach ma działanie teratogenne. Preparat może być stosowany w czasie ciąży jedynie w przypadkach, gdy w opinii lekarza korzyść dla matki przeważa nad potencjalnym ryzykiem dla płodu.

Uwagi

Preparat nie ma wpływu na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.

Interakcje

Jednoczesne podawanie kolestyraminy, oleju parafinowego, kolestypolu (leki zmniejszające wchłanianie tłuszczów) zmniejsza wchłanianie witaminy A, D i E. Wchłanianie witaminy A jest zmniejszone podczas podawania neomycyny, zaś witaminy D u pacjentów przyjmujących leki przeciwdrgawkowe i barbiturany. Jednoczesne stosowanie preparatów żelaza osłabia działanie witaminy E. Należy zachować kilkugodzinny odstęp między przyjmowaniem preparatu i preparatów żelaza.

Preparat zawiera substancję Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml przygotowanego preparatu zawiera: 1,9 g białka, 3,4 g tłuszczów (w tym 560 mg kwasu linolowego i 45 mg kwasu α-linolenowego), 7,5 g węglowodanów; witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 54 µg witaminy B1, 61 µg witaminy B2, 41 µg witaminy B6, 0,2 µg witaminy B12, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,34 mg kwasu pantotenowego, 0,68 mg ekwiwalentu niacyny, 2 µg biotyny, 8,2 mg witaminy C, 1,02 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 6,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 83 mg potasu, 64 mg wapnia, 65 mg chlorków, 53 mg fosforu, 32 mg sodu, 6,8 mg magnezu, 1,22 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 51 µg miedzi, 10,9 µg jodu, 41 µg manganu, 3,3 µg molibdenu, 1,5 µg selenu, 1,5 µg chromu oraz 12,9 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,7 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 ml płynu zawiera: 0,35 g tłuszczu (w tym 0,08 g kwasów nasyconych i 120 mg DHA), 7 g węglowodanów (w tym cukry: 7 g - smaki berries i orange; 3,1 g - smak citrus; 4,9 g - smak tropical), 0,4 g błonnika (smaki berries, orange i tropical) lub 0,29 g błonnika (smak citrus), 1, 0,4 mg witaminy B2, 5,7 mg niacyny, 11,2 mg ekwiwalentu niacyny, 0,46 mg witaminy B6, 96 µg kwasu foliowego, 1,4 µg witaminy B12, 42,7 µg biotyny, 1,4 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: <20 mg sodu, 80 mg potasu (smaki berries, orange i tropical) lub <20 mg potasu (smak citrus), <20 mg chlorków, 285 mg wapnia, 221 mg fosforu, 85,6 mg magnezu, 4,2 mg żelaza, 0,42 mg miedzi, 3,1 mg cynku, 0,42 mg manganu, 46,7 µg jodu, 20 µg molibdenu, 21,4 µg selenu, 8,5 µg chromu; oraz 122 mg choliny, 32,5 mg inozytolu, 10,3 mg L-karnityny, 77,1 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 96 kcal. Osmolalność: 2460 mOsmol/kg.

100 ml produktu (20 g proszku + 85 ml wody) zawiera:  3,6 g białka, 4,6 g tłuszczu (w tym 2,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,78 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,48 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 11 g węglowodanów (w tym 1, 0,13 mg witaminy B2, 1,2 mg niacyny, 0,17 mg witaminy B6, 24 µg kwasu foliowego, 0,32 µg witaminy B12, 3,2 µg biotyny, 9,4 mg witaminy C, 0,48 mg kwasu pantotenowego; 1,2 g TCM/MCT, 0,04 g kwas α-linolenowego, 0,42 g kwas linolowego, 7 mg choliny, 6,6 mg cholesterolu. Wartość energetyczna 100 ml: 414 kJ/ 100 kcal.

100 g proszku zawiera: 16,2 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 26 g tłuszczu (w tym 4 g kwasu linolowego, 340 mg kwasu α-linolenowego, 175 mg kwasu arachidonowego, 88 mg kwasu dokozaheksaenowego), 51 g węglowodanów; witaminy: 460 µg RE witaminy A, 1 mg witaminy B1, 1 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 2 µg witaminy B12, 10 mg NE niacyny, 3,8 mg kwasu pantotenowego, 100 µg kwasu foliowego, 38 µg biotyny, 9,5 µg witaminy D3, 6,7 mg α-TE witaminy E, 60 mg witaminy C, 40 µg witaminy K; składniki mineralne: 660 mg wapnia, 440 mg fosforu, 240 mg sodu, 560 mg potasu, 430 mg chlorków, 66 mg magnezu, 9,6 mg żelaza, 8,6 mg cynku, 0,86 mg miedzi, 0,38 mg manganu, 76 µg jodu, 14,1 µg selenu oraz 124 mg choliny, 86 mg inozytolu, 30 mg tauryny, 51 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 2090 kJ (500 kcal). Osmolarność 320 mOsm/l.

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 411 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 9 mg kwasu arachidonowego, 9 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,9 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,1 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 59 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,112 mg witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 0,34 mg  kwasu pantotenowego, 0,44 mg  niacyny, 2,1 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 63 mg wapnia, 37 mg fosforu, 78 mg potasu, 42 mg chlorku, 1 mg żelaza, 5,5 mg magnezu, 0,51 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,2 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 1,2 mg L-karnityny, 3,4 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

10 ml syropu zawiera 2400 j.m. witaminy A, 200 j.m. witaminy D3, 2 mg witaminy B1, 2 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 100 mg witaminy C, 2 mg witaminy E, 10 mg witaminy PP, 4 mg dekspantenolu, 50 mg glukonianu wapnia i 50 mg fosforomleczanu wapnia. Preparat zawiera sacharozę, benzoesan sodu, kwas askorbowy, syrop glukozowy.

100 ml płynu zawiera: 4 g białka, 17,6 g węglowodanów, 1,7 g tłuszczu; składniki mineralne: 100 mg sodu, 150 mg potasu, 125 mg chlorków, 80 mg wapnia, 72 mg fosforu, 23 mg magnezu, 0,18 mg miedzi, 0,33 mg manganu, 1,2 mg cynku, 1,6 mg żelaza, 0,1 mg fluorków, 13 µg jodu, 5,7 µg selenu, 6,7 µg chromu, 10 µg molibdenu oraz witaminy: 82 µg witaminy A, 0,2 mg karotenoidów, 0,7 µg witaminy D3, 1,3 mg witaminy E, 5,3 µg witaminy K1, 10 mg witaminy C, 0,15 mg witaminy B1, 0,16 mg witaminy B2, 0,17 mg witaminy B6, 0,21 µg witaminy B12, 1,8 mg niacyny, 27 µg kwasu foliowego, 4 µg biotyny, 0,53 mg kwasu pantotenowego, 37 mg choliny, 10 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 425 kJ (100 kcal). 100 g proszku zawiera: 14,7 g białka, 71,0 g węglowodanów, 6,7 g tłuszczu; składniki mineralne: 402 mg sodu, 603 mg potasu, 503 mg chlorków, 322 mg wapnia, 267 mg fosforu, 84 mg magnezu, 0,7 mg miedzi, 1,33 mg manganu, 4,8 mg cynku, 6,4 mg żelaza, 0,4 mg fluorków, 44 µg molibdenu, 23 µg selenu, 27 µg chromu, 54 µg jodu oraz witaminy: 329 µg witaminy A, 2,8 µg witaminy D3, 5,0 mg witaminy E, 21 µg witaminy K1, 40 mg witaminy C, 0,6 mg witaminy B1, 0,64 mg witaminy B2, 0,68 mg witaminy B6, 0,84 µg witaminy B12, 7,3 mg niacyny, 107 µg kwasu foliowego, 16 µg biotyny, 2,1 mg kwasu pantotenowego, 71 µg karotenoidów oraz 148 mg choliny, 40 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 402 kcal.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,6 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 356  mg kwasu linolowego, 63 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,5 g węglowodanów (w tym 6,2 g laktozy); 0,8  g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 68 µg witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3, 0,58 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,4 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,3 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,1 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 150 mg potasu, 120 mg wapnia, 51 mg chlorku, 96 mg fosforu, 26 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20  µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 275  kJ (65 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml płynu zawiera: 8 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 6,7 g białka), 2 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 5,1 g węglowodanów; składniki mineralne: 95 mg sodu, 120 mg potasu, 160 mg wapnia, 115 mg fosforu, 48,5 mg magnezu, 95 mg chlorków, 4 mg żelaza, 2,3 mg cynku, 230 µg miedzi, 0,35 mg manganu, 18,2 µg jodu, 18,2 µg molibdenu, 8,5 µg selenu, 8,5 µg chromu; witaminy: 121 µg ER witaminy A, 1,3 µg witaminy D, 0,88 mg α-ET witaminy E, 15 mg witaminy C, 11,9 µg witaminy K, 0,23 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,35 mg witaminy B6, 2,3 mg witaminy B3, 85 µg kwasu foliowego, 0,65 µg witaminy B12, 0,85 mg witaminy B5, 24 µg biotyny oraz 54 mg choliny i 14,6 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 275 kJ (65 kcal). Osmolalność: 1130 mOsmol/kg.

Najczęściej wyszukiwane

1 amp. (2 ml) zawiera 100 mg chlorowodorku tiaminy, 100 mg chlorowodorku pirydoksyny, 1 mg cyjanokobalaminy i 20 mg chlorowodorku lidokainy.

1 ml zawiera 100 j. (około 0,58 mg) laronidazy. 1 fiolka (5 ml) zawiera 500 j. laronidazy (oraz 1,29 mmol sodu).

1 kaps. zawiera 100 mg DL-metioniny, 50 mg L-cystyny, 50 mg pantotenianu wapnia, 1,5 mg witaminy B1, 10 mg witaminy B6, 20 mg kwasu p-aminobenzoesowego, 50 mg wyciągu z prosa, 50 mg wyciągu z kiełków pszenicy, 50 mg drożdży piwnych oraz składniki mineralne w postaci chelatów: 2 mg żelaza, 2 mg cynku i 0,5 mg miedzi.

1 tabl. zawiera 52 mg jonów magnezowych w postaci 200 mg ciężkiego węglanu magnezu. Preparat zawiera sorbitol.

1 tabl. drażowana zawiera 50 mg (Sylimarol 35 mg) lub 100 mg (Sylimarol 70 mg) wyciągu suchego z łuski ostropestu plamistego. Preparat zawiera benzoesan sodu, sacharozę. Ponadto Sylimarol 35 mg zawiera indygotynę E 132 i żółcień chinolinową E 104.

1 ml (ok. 30 kropli) roztworu zawiera 15 000 j.m. cholecalcyferolu (1 kropla zawiera ok. 500 IU cholecalcyferolu). Preparat zawiera sacharozę i alkohol benzylowy.

1 g roztw. zawiera 1,11 mg octanu deksametazonu i 50 mg tymolu.

1 kaps. zawiera 2x109 CFU bakterii kwasu mlekowego: Lactobacillus rhamnosus R0011 i Lactobacillus helveticus R0052.

1 kaps. zawiera 70 mg sylimaryny. Preparat zawiera laktozę.

1 draż. zawiera 100 mg benfotiaminy i 100 mg chlorowodorku pirydoksyny. Preparat zawiera sacharozę.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Zapalenie otrzewnej – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania po zapaleniu otrzewnej Zapalenie otrzewnej – przyczyny, objawy, leczenie i powikłania po ...

Zapalenie otrzewnej to stan bezpośredniego zagrożenia życia. W związku z tym gdy pojawią się objawy zapalenia otrzewnej, nie należy podejmować prób samodzielnego ...

więcej

Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak leczyć przewlekłe zaparcia u dorosłych? Zaparcia nawykowe u dorosłych - przyczyny i objawy. Jak ...

Zaparcia nawykowe u dorosłych zazwyczaj są efektem błędów dietetycznych. Stosowanie ubogoresztkowej diety, która zawiera bardzo niewielkie ilości błonnika, powoduje osłabienie ruchów perystaltycznych ...

więcej

Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i dorosłych Brak apetytu - przyczyny zaburzenia łaknienia u dzieci i ...

Przyczyny braku apetytu są różne. Zaburzenia łaknienia u dzieci często są efektem błędów żywieniowych rodziców, którym zdarza się zmuszać dzieci do jedzenia. ...

więcej

Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy? Szkorbut – objawy. Jak leczyć szkorbut? Czy jest zaraźliwy?

Szkorbut, zwany chorobą żeglarzy , jest chorobą spowodowaną niedoborem witaminy C (kwasu askorbinowego). Szkorbut został opisany przez Hipokratesa (ok. 460 p.n.e. - ...

więcej

Niedrożność jelit - objawy, przyczyny i leczenie Niedrożność jelit - objawy, przyczyny i leczenie

Niedrożność jelit oznacza upośledzenie pasażu treści pokarmowej przez jelito cienkie i grube w następstwie zahamowania ich perystaltyki. Niedrożność jelit często stanowi przyczynę ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.