Humana z MCT

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,8 g białka, 1,9 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych; 0,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 9,3 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów w tym 0,5 g laktozy), 0,3 g błonnika; witaminy: 67 µg witaminy A, 58 µg witaminy B1, 92 µg witaminy B2, 58 µg witaminy B6, 0,09 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 340 µg kwasu pantotenowego, 627 µg NE niacyny, 8,7 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 0,9 mg α-TE witaminy E, 5,3 g witaminy K, 1,5 µg biotyny; składniki mineralne: 74 mg potasu, 58 mg wapnia, 47 mg chlorków, 35 mg fosforu, 31 mg sodu, 7,3 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 44 µg miedzi, 47 µg manganu, 13 µg jodu, 4,8 µg fluoru, 3,1 µg molibdenu, 3,1 µg chromu, 1,2 µg selenu. Wartość energetyczna 100 ml: 261 kJ (62 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Humana z MCT karton 350 g, proszek 18,37zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zbilansowana, bezglutenowa, niskolaktozowa dieta wyprodukowana z mleka krowiego, bananów, tłuszczów roślinnych, skrobi ziemniaczano-kukurydzianej, maltodekstryn, składników mineralnych i witamin. Tłuszcze w 50% składają się z triglicerydów o średniej długości łańcucha (MCT), dzięki czemu preparat znajduje zastosowanie w żywieniu i leczeniu żywieniowym pacjentów z zaburzeniami wchłaniania tłuszczów i zwiększonym zapotrzebowaniem energetycznym. Proporcje składników, obecność tłuszczów MCT, duża zawartość bananów i błonnika uwzględniają szczególne wymagania niemowląt z biegunką, umożliwiając szybką normalizację stolca. Preparat jest dobrze tolerowany i dzięki bananowemu smakowi chętnie spożywany przez dzieci; dziecko szybko osiąga utraconą wskutek biegunki masę ciała.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem i wiekiem. Proponowany schemat w przypadku wystąpienia biegunki: nawadnianie 1. dnia z użyciem preparatu Humana Elektrolit - przez pierwsze 6-12 h podawać: niemowlęta 50-100 ml/kg mc., dzieci 50-150 ml/kg mc, dorośli 20-40 ml/kg mc.; realimentacja 1-2. dnia z użyciem preparatu Humana z MCT - powrót do odżywiania doustnego następuje w rosnących dawkach aż do normalizacji stolca (4-7 dni): 1-3. mż. - ok. 6 but. po 130 ml; 4-5. mż. - ok. 5-6 but. po 170 ml; 6-12. mż. - ok. 3-4 but. po 200 ml i 1-2. posiłków stałych; dzieci - ok. 4-5 posiłków stałych po 200 g; dorośli - wg potrzeb jako posiłek płynny lub stały. Po normalizacji stolca należy stopniowo wprowadzać zwykłe pożywienie.

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w przebiegu biegunek u niemowląt, dzieci i dorosłych.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów z nietolerancją mleka krowiego, alergii na białka mleka krowiego, nietolerancją laktozy, fruktozy lub sacharozy, galaktozemią.

Środki ostrożności

Preparat można stosować u pacjentów z zaburzeniami tolerancji glukozy pod warunkiem kontrolowania przemiany materii.

Uwagi

1 płaska miarka zawiera około 4,7 g proszku. Preparat może stanowić wyłączny pokarm niemowląt i uzupełniające pożywienie małych dzieci, młodzieży i dorosłych.

Preparat zawiera substancje Carbohydrates, Fats, Minerals, Proteins, Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml produktu (20 g proszku + 85 ml wody) zawiera:  3,6 g białka, 4,6 g tłuszczu (w tym 2,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 0,78 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,48 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 11 g węglowodanów (w tym 1, 0,13 mg witaminy B2, 1,2 mg niacyny, 0,17 mg witaminy B6, 24 µg kwasu foliowego, 0,32 µg witaminy B12, 3,2 µg biotyny, 9,4 mg witaminy C, 0,48 mg kwasu pantotenowego; 1,2 g TCM/MCT, 0,04 g kwas α-linolenowego, 0,42 g kwas linolowego, 7 mg choliny, 6,6 mg cholesterolu. Wartość energetyczna 100 ml: 414 kJ/ 100 kcal.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych); 8,1 g węglowodanów (w tym cukry - 6,8 g); 1 g błonnika; sól: 0,07 g; składniki mineralne: 26 mg sodu, 86 mg potasu, 46 mg chlorku, 90 mg wapnia, 54 mg fosforu, 5,8 mg magnezu, 1,4 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, 15 µg jodu; witaminy: 64 µg witaminy A, 1,7 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,9 µg witaminy K, 17 mg witaminy C; 0,06 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,53 mg niacyny, 0,05 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,14 µg witaminy B12, 1,3 µg biotyny, 0,4 mg kwasu pantotenowego; 9,6 mg choliny, 6,3 mg tauryny, 67 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 1,4 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/65 kcal.

100 g proszku zawiera: 40 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 6,3 g tłuszczu (w tym 3 g kwasu linolowego i 380 mg kwasu α-linolenowego), 44 g węglowodanów; witaminy: 590 µg RE witaminy A, 1,57 mg witaminy B1, 1,29 mg witaminy B2, 1,29 mg witaminy B6, 3,1 µg witaminy B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg witaminy D, 7,9 mg α-TE witaminy E, 63 mg witaminy C, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chlorków, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 50 µg jodu, 36 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 36 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1630 kJ (390 kcal). Osmolarność 1070 mOsm/l.

Średnia zawartość w 100 ml płynu: 2,6 g białka, 5,4 g tłuszczu (w tym 3,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,7 g średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych - MCT, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 15,8 mg kwasu arachidonowego, 15,7 mg kwasu dokozaheksaenowego), 10,3 g węglowodanów (w tym 2,7 g cukrów, 0,1 g laktozy); składniki mineralne: 32 mg sodu, 108 mg potasu, 64 mg chlorków, 80 mg wapnia, 40 mg fosforu, 8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,08 mg manganu, 6 µg molibdenu, 2 µg selenu, 4 µg chromu, 15 µg jodu; witaminy: 81 µg RE witaminy A, 1,7 µg witaminy D3, 1,2 mg α-TE witaminy E, 6,7 µg witaminy K, 12 mg witaminy C, 0,15 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,33 mg niacyny, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 0,06 mg witaminy B6, 15 µg kwasu foliowego, 0,41 µg witaminy B12, 2,3 µg biotyny; 2,8 mg nukleotydów, 0,04 mg karotenoidów, 14 mg choliny, 5 mg inozytolu, 2 mg L-karnityny, 7 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml: 420 kJ (100 kcal). Osmolarność: 295 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera: 13,1 g równoważnika białka , 49,5 g węglowodanów, 23 g tłuszczu (w tym 7,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 4,1 g kwasu linolowego, 660 mg kwasu α-linolenowego, 140 mg kwasu arachidonowego, 70 mg kwasu dokozaheksaenowego); witaminy: 392 µg ER witaminy A, 8,7 µg witaminy D, 4,6 mg α-ET witaminy E, 49 mg witaminy C, 37,2 µg witaminy K, 0,5 mg witaminy B1, 0,5 mg witaminy B2, 2,2 mg witaminy B3, 0,5 mg witaminy B6, 55 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 18,2 µg biotyny, 2,8 mg witaminy B5; składniki mineralne: 191 mg sodu, 501 mg potasu, 355 mg chlorków, 410 mg wapnia, 300 mg fosforu, 58 mg magnezu, 8,1 mg żelaza, 5,7 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,43 mg manganu, 83 µg jodu, 15,5 µg selenu, 12 µg molibdenu, 13,8 µg chromu oraz 91 mg choliny, 98 mg inozytolu, 10,1 mg L-karnityny, 23 mg tauryny i 5,3 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1915 kJ (457 kcal). Osmolalność: 380 mOsmol/kg.

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,91 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,46 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,56 g kwasu linolowego, 46 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,6 mg dokozaheksaenowego), 7,5 g węglowodanów; witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,03 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 8,9 µg witaminy K, 14,3 mg witaminy C, 55 µg witaminy B1, 61 µg witaminy B2, 41 µg witaminy B6, 0,2 µg witaminy B12, 0,68 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,34 mg kwasu pantotenowego, 2 µg biotyny; składniki mineralne: 32 mg sodu, 83 mg potasu, 65 mg chlorków, 77 mg wapnia, 53 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,23 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 51 µg miedzi, 41 µg manganu, 1,5 µg selenu, 14,3 µg jodu, 3,8 µg molibdenu, 1,5 µg chromu oraz 16,4 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,7 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 523 mg kwasu linolowego, 76 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,5 g węglowodanów (w tym 7,2 g laktozy, 0,2 g glukozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 67 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,49 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,64 mg witaminy E, 3,3 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 49 mg wapnia, 43 mg chlorku, 28 mg fosforu, 16 mg sodu, 4,9 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg  manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 445 mg kwasu linolowego, 82 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 10 mg kwasu dokozaheksaenowego i 2,2 mg kwasu eikozapentaenowego), 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 54 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,19 µg witaminy B12, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 72 mg potasu, 55 mg wapnia, 46 mg chlorku, 31 mg fosforu, 17 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 12 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 3,9 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 g proszku zawiera: 22 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 8,6 g tłuszczu (w tym 4,2 g kwasu linolowego i 520 mg kwasu α-linolenowego), 60 g węglowodanów; witaminy: 430 µg RE witaminy A, 1,22 mg witaminy B1, 0,98 mg witaminy B2, 0,98 mg witaminy B6, 2,4 µg witaminy B12, 22 mg NE niacyny, 4,9 mg kwasu pantotenowego, 350 µg kwasu foliowego, 49 µg biotyny, 7,3 µg witaminy D, 6,6 mg α-TE witaminy E, 49 mg witaminy C, 41 µg witaminy K; składniki mineralne: 730 mg wapnia, 730 mg fosforu, 610 mg sodu, 1100 mg potasu, 860 mg chlorków, 163 mg magnezu, 12,2 mg żelaza, 12,2 mg cynku, 1,22 mg miedzi, 1,31 mg manganu, 63 µg jodu, 29 µg selenu, 37 µg chromu, 37 µg molibdenu oraz 98 mg choliny, 49 mg inozytolu, 49 mg tauryny, 49 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1715 kJ (410 kcal). Osmolarność 790 mOsm/l.

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,8 g białka, 1,9 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych; 0,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 9,3 g węglowodanów (w tym 3,2 g cukrów w tym 0,5 g laktozy), 0,3 g błonnika; witaminy: 67 µg witaminy A, 58 µg witaminy B1, 92 µg witaminy B2, 58 µg witaminy B6, 0,09 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 340 µg kwasu pantotenowego, 627 µg NE niacyny, 8,7 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 0,9 mg α-TE witaminy E, 5,3 g witaminy K, 1,5 µg biotyny; składniki mineralne: 74 mg potasu, 58 mg wapnia, 47 mg chlorków, 35 mg fosforu, 31 mg sodu, 7,3 mg magnezu, 0,7 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 44 µg miedzi, 47 µg manganu, 13 µg jodu, 4,8 µg fluoru, 3,1 µg molibdenu, 3,1 µg chromu, 1,2 µg selenu. Wartość energetyczna 100 ml: 261 kJ (62 kcal).

100 g proszku zawiera: 16,2 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 26 g tłuszczu (w tym 4 g kwasu linolowego, 340 mg kwasu α-linolenowego, 175 mg kwasu arachidonowego, 88 mg kwasu dokozaheksaenowego), 51 g węglowodanów; witaminy: 460 µg RE witaminy A, 1 mg witaminy B1, 1 mg witaminy B2, 1 mg witaminy B6, 2 µg witaminy B12, 10 mg NE niacyny, 3,8 mg kwasu pantotenowego, 100 µg kwasu foliowego, 38 µg biotyny, 9,5 µg witaminy D3, 6,7 mg α-TE witaminy E, 60 mg witaminy C, 40 µg witaminy K; składniki mineralne: 660 mg wapnia, 440 mg fosforu, 240 mg sodu, 560 mg potasu, 430 mg chlorków, 66 mg magnezu, 9,6 mg żelaza, 8,6 mg cynku, 0,86 mg miedzi, 0,38 mg manganu, 76 µg jodu, 14,1 µg selenu oraz 124 mg choliny, 86 mg inozytolu, 30 mg tauryny, 51 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 2090 kJ (500 kcal). Osmolarność 320 mOsm/l.

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych

Tasznik pospolity to roślina z charakterystycznymi owocami w kształcie serduszek, którą kojarzy chyba każdy, kto kiedykolwiek biegał po łące. Rzeczywiście, tasznik jest ...

więcej

Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.