Humana SL

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 7,8 g węglowodanów (w tym 4,9 g dekstryn, 2,7 g maltozy i 0,2 g glukozy); witaminy: 68 µg RE witaminy A, 61 µg witaminy B1, 102 µg witaminy B2, 63 µg witaminy B6, 0,14 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 439 µg kwasu pantotenowego, 676 µg NE niacyny, 8,4 mg witaminy C, 0,9 µg witaminy D, 0,9 mg α-TE witaminy E, 2 µg biotyny, 5,9 µg witaminy K; składniki mineralne: 77 mg potasu, 68 mg wapnia, 47 mg chlorków, 40 mg fosforu, 27 mg sodu, 6,6 mg magnezu, 0,9 mg żelaza, 0,7 mg cynku, 8,6 µg jodu, 54 µg miedzi, 28 µg manganu, 3 µg molibdenu, 25 µg fluoru, 1,8 µg chromu, 1,5 µg selenu oraz 1,3 mg L-karnityny, 8,4 mg choliny i 6,3 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml: 281 kJ (67 kcal).

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Humana SL karton 650 g, proszek 23,56zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego. Zbilansowana dieta eliminacyjna o pełnych walorach smakowych, przeznaczona do wyłącznego lub uzupełniającego żywienia noworodków, niemowląt i małych dzieci. Zawiera białka sojowe, tłuszcze roślinne bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo przyswajalne węglowodany (glukoza, maltoza, dekstryny), składniki mineralne i witaminy. Nie zawiera białek mleka krowiego, glutenu, laktozy, sacharozy, fruktozy i galaktozy. Preparat może być stosowany do przyrządzania bezmlecznych kaszek, także do pieczenia i gotowania różnych dań bez udziału mleka.

Dawkowanie

Doustnie. Dawkowanie indywidualne, zgodnie z zapotrzebowaniem dziecka w danym wieku.

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w nietolerancji białek mleka krowiego i/lub nietolerancji laktozy, fruktozy i sacharozy u noworodków, niemowląt i małych dzieci.

Przeciwwskazania

Nie stosować u pacjentów z alergią na białko soi i u dzieci zdrowych.

Środki ostrożności

Preparat można stosować u pacjentów z zaburzeniami tolerancji glukozy pod warunkiem kontrolowania przemiany materii.

Uwagi

1 płaska miarka zawiera około 4,5 g proszku. Preparat może stanowić wyłączną dietę niemowląt lub stanowić pożywienie uzupełniające małych dzieci.

Preparat zawiera substancje Carbohydrates, Choline, Fats, Minerals, Proteins, Vitamins, L-Carnitine, Inositol.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml przygotowanego preparatu zawiera: 1,9 g białka, 3,4 g tłuszczów (w tym 560 mg kwasu linolowego i 45 mg kwasu α-linolenowego), 7,5 g węglowodanów; witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 54 µg witaminy B1, 61 µg witaminy B2, 41 µg witaminy B6, 0,2 µg witaminy B12, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,34 mg kwasu pantotenowego, 0,68 mg ekwiwalentu niacyny, 2 µg biotyny, 8,2 mg witaminy C, 1,02 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 6,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 83 mg potasu, 64 mg wapnia, 65 mg chlorków, 53 mg fosforu, 32 mg sodu, 6,8 mg magnezu, 1,22 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 51 µg miedzi, 10,9 µg jodu, 41 µg manganu, 3,3 µg molibdenu, 1,5 µg selenu, 1,5 µg chromu oraz 12,9 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,7 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 13,1 g równoważnika białka , 49,5 g węglowodanów, 23 g tłuszczu (w tym 7,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 4,1 g kwasu linolowego, 660 mg kwasu α-linolenowego, 140 mg kwasu arachidonowego, 70 mg kwasu dokozaheksaenowego); witaminy: 392 µg ER witaminy A, 8,7 µg witaminy D, 4,6 mg α-ET witaminy E, 49 mg witaminy C, 37,2 µg witaminy K, 0,5 mg witaminy B1, 0,5 mg witaminy B2, 2,2 mg witaminy B3, 0,5 mg witaminy B6, 55 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 18,2 µg biotyny, 2,8 mg witaminy B5; składniki mineralne: 191 mg sodu, 501 mg potasu, 355 mg chlorków, 410 mg wapnia, 300 mg fosforu, 58 mg magnezu, 8,1 mg żelaza, 5,7 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,43 mg manganu, 83 µg jodu, 15,5 µg selenu, 12 µg molibdenu, 13,8 µg chromu oraz 91 mg choliny, 98 mg inozytolu, 10,1 mg L-karnityny, 23 mg tauryny i 5,3 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1915 kJ (457 kcal). Osmolalność: 380 mOsmol/kg.

Średnia zawartość w 100 ml płynu: 2,6 g białka, 5,4 g tłuszczu (w tym 3,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,7 g średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych - MCT, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 15,8 mg kwasu arachidonowego, 15,7 mg kwasu dokozaheksaenowego), 10,3 g węglowodanów (w tym 2,7 g cukrów, 0,1 g laktozy); składniki mineralne: 32 mg sodu, 108 mg potasu, 64 mg chlorków, 80 mg wapnia, 40 mg fosforu, 8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 0,06 mg miedzi, 0,08 mg manganu, 6 µg molibdenu, 2 µg selenu, 4 µg chromu, 15 µg jodu; witaminy: 81 µg RE witaminy A, 1,7 µg witaminy D3, 1,2 mg α-TE witaminy E, 6,7 µg witaminy K, 12 mg witaminy C, 0,15 mg tiaminy, 0,15 mg ryboflawiny, 0,33 mg niacyny, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 0,06 mg witaminy B6, 15 µg kwasu foliowego, 0,41 µg witaminy B12, 2,3 µg biotyny; 2,8 mg nukleotydów, 0,04 mg karotenoidów, 14 mg choliny, 5 mg inozytolu, 2 mg L-karnityny, 7 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml: 420 kJ (100 kcal). Osmolarność: 295 mOsmol/l.

100 g proszku zawiera: 40 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 6,3 g tłuszczu (w tym 3 g kwasu linolowego i 380 mg kwasu α-linolenowego), 44 g węglowodanów; witaminy: 590 µg RE witaminy A, 1,57 mg witaminy B1, 1,29 mg witaminy B2, 1,29 mg witaminy B6, 3,1 µg witaminy B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg witaminy D, 7,9 mg α-TE witaminy E, 63 mg witaminy C, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chlorków, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 50 µg jodu, 36 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 36 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1630 kJ (390 kcal). Osmolarność 1070 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 22 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 8,6 g tłuszczu (w tym 4,2 g kwasu linolowego i 520 mg kwasu α-linolenowego), 60 g węglowodanów; witaminy: 430 µg RE witaminy A, 1,22 mg witaminy B1, 0,98 mg witaminy B2, 0,98 mg witaminy B6, 2,4 µg witaminy B12, 22 mg NE niacyny, 4,9 mg kwasu pantotenowego, 350 µg kwasu foliowego, 49 µg biotyny, 7,3 µg witaminy D, 6,6 mg α-TE witaminy E, 49 mg witaminy C, 41 µg witaminy K; składniki mineralne: 730 mg wapnia, 730 mg fosforu, 610 mg sodu, 1100 mg potasu, 860 mg chlorków, 163 mg magnezu, 12,2 mg żelaza, 12,2 mg cynku, 1,22 mg miedzi, 1,31 mg manganu, 63 µg jodu, 29 µg selenu, 37 µg chromu, 37 µg molibdenu oraz 98 mg choliny, 49 mg inozytolu, 49 mg tauryny, 49 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1715 kJ (410 kcal). Osmolarność 790 mOsm/l.

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,1 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 411 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 9 mg kwasu arachidonowego, 9 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,9 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,1 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 59 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,112 mg witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 0,34 mg  kwasu pantotenowego, 0,44 mg  niacyny, 2,1 µg biotyny, 9,2 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 63 mg wapnia, 37 mg fosforu, 78 mg potasu, 42 mg chlorku, 1 mg żelaza, 5,5 mg magnezu, 0,51 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,2 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 1,2 mg L-karnityny, 3,4 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 72 g równoważnika białka, 9 g węglowodanów - Lophlex o smaku neutralnym lub 5 g węglowodanów - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym, 0,2 g tłuszczu (w tym 0,05 g nasyconych kwasów tłuszczowych); witaminy: 1024 µg ER witaminy A, 12,8 µg witaminy D, 11,5 mg α-ET witaminy E, 64 mg witaminy C, 89,6 µg witaminy K, 1,5 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 25,6 mg witaminy B3, 53,9 mg EN równoważnika niacyny, 2,1 mg witaminy B6, 896 µg kwasu foliowego, 6,4 µg witaminy B12, 192 µg biotyny, 6,4 mg witaminy B5; składniki mineralne: <20 mg sodu, <10 mg potasu (Lophlex o smaku pomarańczowym i owoców leśnych < 25 mg potasu), <5 mg chlorków, 1280 mg wapnia, 992 mg fosforu, 384 mg magnezu, 19,2 mg żelaza, 14,1 mg cynku, 1,9 mg miedzi, 1,9 mg manganu, 210 µg jodu, 96 µg selenu, 90 µg molibdenu, 38 µg chromu oraz 546 mg choliny, 146 mg inozytolu , 57 mg L-karnityny, 113 mg tauryny i 0,8 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1384 kJ (326 kcal) - Lophlex o smaku neutralnym lub 1316 kJ (310 kcal) - Lophlex o smaku owoców leśnych i Lophlex o smaku pomarańczowym.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,4 g węglowodanów (w tym 6,7 g laktozy), 3 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 385 mg kwasu linolowego, 71 mg kwasu α-linolenowego, 5,7 mg kwasu arachidonowego, 5,7 mg dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 60 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,45 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 62 mg wapnia, 43 mg chlorku, 35 mg fosforu, 5,4 mg magnezu, 1,1 mg żelaza, 0,54 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu, < 0,006 mg fluorku oraz 10 mg choliny, 5,6 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 363 mg kwasu linolowego, 64 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 11 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego); 8,8 g węglowodanów (w tym 8,7 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 64 µg witaminy A, 0,053 mg witaminy B1, 0,144  mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,45 mg niacyny, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 0,341 mg kwasu pantotenowego, 8,5 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 21 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 50 mg chlorków, 31 mg fosforu, 5,2 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,62 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 15 µg jodu, 11 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 1,4 mg L-karnityny, 5,5 mg tauryny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (w tym 1,3 g białka kazeinowego, 0,3 g białka serwatkowego), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 466 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 6,8 g węglowodanów (w tym 6 g laktozy, 0,1 g maltozy); sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,44 mg witaminy B3, 0,3 mg  witaminy B5, 0,05 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 9,4 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,5 µg witaminy K; składniki mineralne: 76 mg potasu, 77 mg wapnia, 52 mg chlorku, 43 mg fosforu, 24 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,68 mg żelaza, 0,59 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,03 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 7,7 mg choliny, 5 mg tauryny, 3,3 mg inozytolu, 0,9 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 260 mOsmol/l.

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

1 tabl. powl. zawiera 300 mg ekstraktu z owoców żurawiny, 100 mg ekstraktu z liści pokrzywy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.