Cernevit

Preparat zawiera: 3500 j.m. witaminy A, 220 j.m. witaminy D3, 10,2 mg witaminy E, 125 mg witaminy C, 3,51 mg witaminy B1, 4,14 mg witaminy B2, 4,53 mg witaminy B6, 6 µg witaminy B12, 0,414 mg kwasu foliowego, 17,25 mg kwasu pantotenowego, 69 µg biotyny, 46 mg amidu kwasu nikotynowego.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
  10. Cena
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Cernevit 10 fiolek, proszek do sporz. roztw. do wstrz. i (lub) inf. 970,38 zł 2018-04-19

Działanie

Zbilansowany roztwór wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, z wyjątkiem witaminy K, w ilościach niezbędnych dla prawidłowej przemiany materii u dorosłych i dzieci od 12 rż.

Dawkowanie

Dorośli i dzieci od 12 rż. dożylnie lub domięśniowo 1 ampułka dziennie. W zwiększonym zapotrzebowaniu (np. ciężkie oparzenia) dawkę dobową można zwiększyć 2-3 krotnie. W przypadku podania we wstrzyknięciu dożylnym, należy podawać powoli (co najmniej 10 minut). Preparat może być podawany dożylnie w mieszaninie zawierającej glukozę, emulsję tłuszczową, aminokwasy i elektrolity.

Wskazania

Pokrycie dobowego zapotrzebowania na witaminy u dorosłych i dzieci od 12 rż., gdy konieczne jest pozajelitowe podawanie witamin w przypadku niemożliwej, przeciwwskazanej lub niewystarczającej podaży doustnej (np. wyniszczenie, zaburzenia wchłaniania, żywienie pozajelitowe).

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na składniki preparatu, zwłaszcza na witaminę B1, soję lub orzeszki ziemne. Noworodki, niemowlęta i dzieci poniżej 11 lat. Hiperwitaminoza którejkolwiek z witamin zawartych w preparacie.

Środki ostrożności

Zgłaszano ciężkie ogólnoustrojowe reakcje nadwrażliwości (również zakończone zgonem) podczas stosowania preparatu oraz innych produktów witaminowych podawanych pozajelitowo. W niektórych przypadkach może być to związane z szybkością podania (preparat należy podawać powoli). Jeżeli wystąpią objawy przedmiotowe lub podmiotowe reakcji nadwrażliwości, wlew lub wstrzyknięcie musi być natychmiast przerwane. Stan kliniczny pacjenta i stężenie witamin we krwi powinny być monitorowane w celu uniknięcia przedawkowania i działania toksycznego, zwłaszcza witamin A, D i E, a w szczególności u pacjentów, którzy dodatkowo otrzymują witaminy z innych źródeł lub stosują inne czynniki zwiększające ryzyko toksycznego wpływu witamin np. długotrwale otrzymujących suplementację. Ze względu na ryzyko hiperwitaminnozy A ostrożnie stosować u pacjentów: z niedoborem białka, niewydolnością nerek, niewydolnością wątroby, małą masą ciała (np.: pacjenci pediatryczni), leczonych przewlekle. Ostre schorzenia wątroby u pacjentów z dużymi zapasami witaminy A w wątrobie mogą prowadzić do wystąpienia objawów toksycznego wpływu tej witaminy. Uzupełnianie substancji odżywczych u pacjentów ciężko niedożywionych może wywołać zespół objawów z tym związanych, który charakteryzuje się przeniesieniem potasu, fosforu i magnezu do przestrzeni wewnątrzkomórkowej, gdyż u pacjenta zaczynają przeważać przemiany anaboliczne. Może także dojść do powstania niedoboru tiaminy i zatrzymania płynów w organizmie. Dokładna kontrola i powolne zwiększanie podaży substancji odżywczych, unikając przekarmienia, może zapobiec tym powikłaniom. U pacjentów żywionych pozajelitowo zgłaszano wytrącanie się osadu w naczyniach płucnych. Niektóre przypadki zakończyły się zgonem. W przypadku wystąpienia objawów przedmiotowych zaburzenia funkcji płuc, należy przerwać wlew i rozpocząć ocenę kliniczną pacjenta. U pacjentów otrzymujących preparat zaleca się monitorowanie parametrów czynności wątroby i dróg żółciowych (szczególnie u pacjentów z żółtaczką pochodzenia wątrobowego lub innymi objawami cholestazy). Zgłaszano przypadki wzrostu aktywności enzymów wątrobowych, w tym izolowanego wzrostu aktywności aminotransferazy alaninowej (ALT) u osób z chorobami zapalnymi jelit. Ostrożnie stosować u pacjentów przewlekle hemodializowanych - zgłaszano hiperwitaminozę i toksyczność (obwodowa neuropatia, ruchy mimowolne) pirydoksyny (witaminy B6) u pacjentów, którzy otrzymywali dożylnie produkty wielowitaminowe zawierające 4 mg pirydoksyny podawane 3 razy w tygodniu. U pacjentów otrzymujących przez dłuższy czas dożylnie produkty wielowitaminowe jako jedyne źródło witamin, należy monitorować stan kliniczny oraz stężenie witamin. Jest to szczególnie ważne, w celu właściwej suplementacji, np.: witaminy A u pacjentów z odleżynami, ranami, oparzeniami, zespołem krótkiego jelita czy mukowiscydozą, witaminy B1 u pacjentów dializowanych, witaminy B2 u pacjentów z chorobą nowotworową, witaminy B6 u pacjentów z niewydolnością nerek; poszczególnych witamin, których wymaganie może być zwiększone z uwagi na interakcje z innymi produktami leczniczymi. Po kilku dniach podawania, zarówno stężenie cyjanokobalaminy (witaminy B12) jak i kwasu foliowego w preparacie może być wystarczające, by spowodować wzrost ilości czerwonych krwinek, retikulocytów oraz hemoglobiny u niektórych pacjentów z niedoborem witaminy B12  z towarzyszącą anemią megaloblastyczną. Może to maskować niedobór witaminy B12. Skuteczne leczenie niedoboru witaminy B12 wymaga wyższych dawek cyjanokobalaminy niż jest dostarczana w produkcie. Ostrożnie stosować u pacjentów w podeszłym wieku. Preparat zawiera 24 mg sodu (1 mmol) na fiolkę. Należy wziąć to pod uwagę, jeżeli pacjenci są na diecie kontrolującej ilość sodu.

Niepożądane działanie

Często: ból w miejscu wkłucia/wlewu. Rzadko: mdłości i wymioty. Ponadto: ogólnoustrojowe reakcje nadwrażliwości z objawami, takimi jak zaburzenia oddychania, dyskomfort w klatce piersiowej, obrzęk krtani, pokrzywka, wysypka, zaczerwienienie, dyskomfort w nadbrzuszu, jak również zatrzymanie akcji serca ze skutkiem śmiertelnym; wzrost stężenia witaminy A, wzrost stężenia białek wiążących retinol; zaburzenia smaku (metaliczny posmak); tachykardia; przyspieszony oddech; biegunka; wzrost aktywności transaminaz, izolowany wzrost aktywności aminotransferazy alaninowej (przy dożylnym wstrzyknięciu pacjentom z chorobami zapalnymi jelit), wzrost aktywności dehydrogenazy glutaminianowej, wzrost aktywności fosfatazy zasadowej we krwi, wzrost stężenia kwasów żółciowych, wzrost aktywności γ-glutamylotransferazy; świąd; gorączka, ból uogólniony, uczucie pieczenia i/lub wysypka w miejscu podania.

Ciąża i laktacja

Brak danych odnośnie bezpieczeństwa podawania preparatu w okresie ciąży i karmienia piersią. Jeżeli jest to konieczne, preparat może być przepisany kobiecie w ciąży, pod warunkiem ścisłego przestrzegania wskazań i dawkowania, aby uniknąć przedawkowania witamin. Nie zaleca się stosowania preparatu w okresie laktacji.

Uwagi

Preparat należy chronić przed światłem. W zależności od stosowanych odczynników, obecność kwasu askorbinowego w surowicy krwi i moczu może powodować fałszywie wysokie lub niskie odczyty stężenia glukozy w niektórych systemach badania poziomu glukozy we krwi i moczu, w tym przenośnych paskach testowych i przenośnych glukometrach.

Interakcje

Kwas foliowy może zwiększyć metabolizm niektórych leków przeciwpadaczkowych, np.: fenobarbitalu, fenytoiny, fosfenytoiny i prymidonu, co zwiększa ryzyko wystąpienia napadu padaczkowego. Powinno się monitorować stężenie leków przeciwdrgawkowych w surowicy krwi przy równoczesnym stosowaniu folianów oraz po zakończeniu terapii nimi. Witamina E może nasilać działanie leków przeciwpłytkowych (np. aspiryna). Natomiast aspiryna w dużych dawkach może redukować poziom kwasu foliowego przez zwiększenie wydalania moczu. Niektóre leki przeciwdrgawkowe (np.: fenytoina, karbamazepina, fenobarbital, walproinian) mogą powodować niedobór folianów, pirydoksyny i witaminy D. Efavirenz, zydowudyną obniżają poziom witaminy D w organizmie. Chloramfenikol może hamować odpowiedź hematologiczną na leczenie witaminą B12. Deferoksamina zwiększa ryzyko niewydolności serca indukowanej żelazem z powodu zwiększonej mobilizacji żelaza przez większą niż fizjologiczna suplementację witaminy C. Etionamid może powodować niedobór pirydoksyny. Fluoropirymidyny (5-fluorouracyl, kapecytabina, tegafur): zwiększona cytotoksyczność w połączeniu z kwasem foliowym. Antagoniści folianów, np. metotreksat, sulfasalazyna, pirymetamina, triamteren, trimetoprim oraz wysokie stężenia katechin zawartych w herbacie blokują przemianę folianów do ich aktywnych metabolitów i zmniejszają skuteczność suplementacji. Suplementacja kwasem foliowym może obniżyć skuteczność działania antymetabolitów folianów (metotreksat, raltitreksed). Witamina B6 może zmniejszać skuteczność lewodopy. Antagoniści pirydoksyny, w tym cykloseryna, hydralazyna, izoniazyd, penicylamina, fenelzyna mogą powodować niedobór pirydoksyny. Podobnie teofilina może powodować niedobór pirydoksyny. Ryzyko toksyczności retinoidów (w tym beksaroten) wzrasta, jeżeli są podawane wraz z witaminą A. Roztwór doustny tipranawiru zawiera 116 j.m/ml witaminy E, co przekracza zalecaną podaż dobową. Antagoniści witaminy K (np. warfaryna) nasilają przeciwkrzepliwe działanie witaminy E. Pacjenci otrzymujący preparat oraz produkty lecznicze wiążące się z AAG (propranolol, prazosyna ) powinni być ściśle monitorowani pod kątem zwiększonego działania tych leków. Przewlekłe nadużywanie alkoholu może nasilać ryzyko hepatotoksycznego wpływu witaminy A.

Cena

Cernevit, cena 100% 970,38 zł

Preparat zawiera substancję Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,89 g białka (równoważnik), 7,2 g węglowodanów, 3,6 g tłuszczów (w tym 1,36 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,58 g kwasu linolowego, 54 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg dokozaheksaenowego); witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 0,85 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 6,1 µg witaminy K, 8,1 mg witaminy C, 0,054 mg witaminy B1, 0,061 mg witaminy B2, 0,041 mg witaminy B6, 0,68 mg niacyny, 10,8 µg kwasu foliowego, 0,2 µg witaminy B12, 2 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: 32 mg sodu, 74 mg potasu, 58 mg chlorków, 64 mg wapnia, 35 mg fosforu, 7,4 mg magnezu, 1,22 mg żelaza, 0,68 mg cynku, 0,051 mg miedzi, 0,017 mg manganu, 1,89 µg selenu, 10,1 µg jodu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,35 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 290 kJ (68 kcal). Osmolarność: 310 mOsm/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 2,6 g białka, 8,4 g węglowodanów (w tym 4,7 g laktozy, 0,3 g glukozy, 1g maltozy), 3,9 g tłuszczu (w tym 0,7 g triglicerydów średniołańcuchowych MCT, 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 503 mg kwasu linolowego i 72 mg kwasu α-linolenowego, 17,7 mg kwasu arachidonowego, 13,6 mg dokozaheksaenowego, 2,94 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,18 g; witaminy: 361 µg witaminy A, 0,12 mg witaminy B1, 0,2 mg witaminy B2, 2,4 mg witaminy B3, 0,88 mg  witaminy B5, 0,12 mg witaminy B6, 0,24 µg witaminy B12, 35 µg kwasu foliowego, 3,5 µg biotyny, 17 mg witaminy C, 3 µg witaminy D, 4,73 mg witaminy E, 6 µg witaminy K; składniki mineralne: 82 mg potasu, 94 mg wapnia, 76 mg chlorku, 62 mg fosforu, 70 mg sodu, 8 mg magnezu, 1,6 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 26 µg jodu,0,01mg manganu, 4,5 µg selenu, ≤ 0,003 mg fluorku oraz 17 mg choliny, 5,5 mg tauryny, 1,8 mg L-karnityny, 24 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 335 kJ (80 kcal). Osmolarność 315 mOsm/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 2,6 g białka, 8,4 g węglowodanów (w tym 5,6 g laktozy, 0,3 g glukozy, 0,3 g maltozy), 3,9 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,8 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 676 mg kwasu linolowego i 56 mg kwasu α-linolenowego, 19 mg kwasu arachidonowego, 15 mg dokozaheksaenowego, 2,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,18 g; witaminy: 361 µg witaminy A, 0,14 mg witaminy B1, 0,2 mg witaminy B2, 0,12 mg witaminy B6, 0,24 µg witaminy B12, 35 µg kwasu foliowego, 0,88 mg witaminy B5, 2,4 mg witaminy B3, 3,5 µg biotyny, 17 mg witaminy C, 3 µg witaminy D, 4,5 mg witaminy E, 6 µg witaminy K; składniki mineralne: 80 mg potasu, 100 mg wapnia, 85 mg chlorków, 56 mg fosforu, 70 mg sodu, 8 mg magnezu, 1,6 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,08 mg miedzi, 25 µg jodu, 0,01 mg manganu, 4,5 µg selenu oraz 17 mg choliny, 5,5 mg tauryny, 1,8 mg L-karnityny i 24 mg inozytolu, 3,4 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 335 kJ (80 kcal). Osmolarność 310 mOsm/l.

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 2,8 g tłuszczu (w tym 1,17 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,48 g kwasu linolowego, 41 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg kwasu dokozaheksaenowego), 8,8 g węglowodanów; witaminy: 65 µg ekwiwalentu retinolu, 0,77 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 1,05 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 10,6 mg witaminy C, 74 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 104 µg witaminy B6, 0,156 µg witaminy B12, 9,8 µg kwasu foliowego, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,04 mg niacyny, 1,49 µg biotyny; składniki mineralne: 21 mg sodu, 83 mg potasu, 47 mg chlorków, 88 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,13 mg żelaza, 0,74 mg cynku, 51 µg miedzi, 20 µg manganu, 11,9 µg jodu, 3,7 µg molibdenu, 1,69 µg selenu, 3 µg chromu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,49 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 380 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 40 g równoważnika białka (białko jest niepełne, gdyż nie zawiera fenyloalaniny), 6,3 g tłuszczu (w tym 3 g kwasu linolowego i 380 mg kwasu α-linolenowego), 44 g węglowodanów; witaminy: 590 µg RE witaminy A, 1,57 mg witaminy B1, 1,29 mg witaminy B2, 1,29 mg witaminy B6, 3,1 µg witaminy B12, 29 mg NE niacyny, 6,3 mg kwasu pantotenowego, 470 µg kwasu foliowego, 63 µg biotyny, 9,8 µg witaminy D, 7,9 mg α-TE witaminy E, 63 mg witaminy C, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 980 mg wapnia, 980 mg fosforu, 410 mg sodu, 1180 mg potasu, 980 mg chlorków, 290 mg magnezu, 15,7 mg żelaza, 15,7 mg cynku, 1,57 mg miedzi, 1,57 mg manganu, 50 µg jodu, 36 µg selenu, 51 µg chromu, 51 µg molibdenu oraz 67 mg choliny, 63 mg inozytolu, 63 mg tauryny, 36 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g preparatu: 1630 kJ (390 kcal). Osmolarność 1070 mOsm/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 398 mg kwasu linolowego, 74 mg kwasu α-linolenowego, 8,6 mg kwasu arachidonowego, 8,6 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,6 g węglowodanów (w tym 6,1 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 66 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,34 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 16 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 9,9 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,4  mg witaminy E, 5 µg witaminy K; składniki mineralne: 74 mg potasu, 65 mg wapnia, 47 mg chlorku, 36 mg fosforu, 23 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, ≤0,003 mg  fluorku oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,6 mg inozytolu, 0,95 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

1 ml roztworu (około 27 kropli): 5000 j.m. retynolu palmitynian (witamina A), 1000 j.m. cholekalcyferolu (witamina D3), 4,0 mg all-rac-α-tokoferylu octanu (witamina E), 2,0 mg chlorowodorku  tiaminy (witamina B1), 0,8 mg fosforanu sodowego ryboflawiny (witamina B2), 4,0 mg chlorowodorku pirydoksyny (witamina B6), 30,0 mg nikotynamidu (witamina PP), 10,0 mg deksopantenolu, 100,0 mg kwasu askorbowego (witamina C).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, kwasy LCPUFA, w tym 6,5 mg kwasu arachidonowego, 6,5 mg kwasu dokozaheksaenowego, 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym cukry - 7,2 g); 0,6 g błonnika; sól: 0,05 g; składniki mineralne: 18 mg sodu, 66 mg potasu, 39 mg chlorku, 45 mg wapnia, 32 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,49 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 12 µg jodu; witaminy: 53 µg witaminy A, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,11 mg witaminy B2, 0,43 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 13 µg kwasu foliowego, 0,18 µg witaminy B12, 1,6 µg biotyny, 0,32 mg kwasu pantotenowego; 1,3 mg L-karnityny, 9,9 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,3 mg tauryny. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 g proszku zawiera 13,3 g równoważnika białka; 22 g tłuszczu (w tym 9,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 7,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 4 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 56 g węglowodanów (w tym 5 g cukrów); witaminy: 214 µg RE/ER witaminy A, 6,2 µg witaminy D, 6,7 mg α-TE/ET witaminy E, 47,5 mg witaminy C, 19 µg witaminy K, 0,48 mg tiaminy, 0,95 mg ryboflawiny, 5,3 mg niacyny, 0,48 mg witaminy B6, 71,3 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 14,3 µg biotyny, 1,9 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: 285 mg sodu, 546 mg potasu, 437 mg chlorków, 428 mg wapnia, 309 mg fosforu, 66,5 mg magnezu, 5,7 mg żelaza, 5,2 mg cynku, 0,48 mg miedzi, 0,29 mg manganu, 71,3 µg jodu, 15,2 µg selenu, 21,4 µg molibdenu, 7,6 µg chromu; 95 mg choliny, 26,1 mg inozytolu, 15,8 mg L-karnityny oraz 31,45 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1992 kJ (475 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,4 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 363 mg kwasu linolowego, 64 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 11 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego); 8,8 g węglowodanów (w tym 8,7 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 64 µg witaminy A, 0,053 mg witaminy B1, 0,144  mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,45 mg niacyny, 13 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 0,341 mg kwasu pantotenowego, 8,5 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 21 mg sodu, 78 mg potasu, 64 mg wapnia, 50 mg chlorków, 31 mg fosforu, 5,2 mg magnezu, 1 mg żelaza, 0,62 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 15 µg jodu, 11 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 1,4 mg L-karnityny, 5,5 mg tauryny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,91 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,46 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,56 g kwasu linolowego, 46 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,6 mg dokozaheksaenowego), 7,5 g węglowodanów; witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,03 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 8,9 µg witaminy K, 14,3 mg witaminy C, 55 µg witaminy B1, 61 µg witaminy B2, 41 µg witaminy B6, 0,2 µg witaminy B12, 0,68 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,34 mg kwasu pantotenowego, 2 µg biotyny; składniki mineralne: 32 mg sodu, 83 mg potasu, 65 mg chlorków, 77 mg wapnia, 53 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,23 mg żelaza, 0,48 mg cynku, 51 µg miedzi, 41 µg manganu, 1,5 µg selenu, 14,3 µg jodu, 3,8 µg molibdenu, 1,5 µg chromu oraz 16,4 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,7 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 260 mOsm/l.

Najczęściej wyszukiwane

1000 ml roztworu zawiera: 5,75 g chlorku sodu, 4,62 g trójwodnego octanu sodu, 0,90 g dwuwodnego cytrynianu sodu, 0,26 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,38 g chlorku potasu, 0,20 g sześciowodnego chlorku magnezu. Preparat zawiera: 141 mmol/1000 ml Na+, 34 mmol/1000 ml CH3COO-, 3 mmol/1000 ml C6H5O73-, 2 mmol/1000 ml Ca2+, 5 mmol/1000 ml K+, 1 mmol/1000 ml Mg2+, 109 mmol/1000 ml Cl-.

1000 ml roztw. zawiera: 8,6 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,33 g dwuwodnego chlorku wapnia, 147,2 mmol Na+, 4,0 mmol K+, 2,25 mmol Ca2+, 155,7 Cl-.

1 ml roztworu do infuzji zawiera: 6,429 mg chlorku sodu, 0,298 mg chlorku potasu, 0,147 mg dwuwodnego chlorku wapnia, 0,203 mg sześciowodnego chlorku magnezu, 4,082 mg trójwodnego octanu sodu, 11,0 mg jednowodnej glukozy (równowartość 10,0 mg glukozy), co odpowiada 140 mmol/l Na+, 4 mmol/l K+, 1 mmol/l Ca2+,  1 mmol/l Mg2+, 118 mmol/l Cl–, 30 mmol/l jonów octanowych, 55,5 mmol/l glukozy.

1 ml roztworu zawiera 23 mg sodu.

1000 ml roztworu do infuzji zawiera 6,8 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,2 g sześciowodnego chlorku magnezu, 0,37 g dwuwodnego chlorku wapnia, 3,27 g trójwodnego octanu sodu, 0,67 g kwasu L-jabłkowego; stężenia elektrolitów - 145 mmol/l sodu, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l magnezu, 2,5 mmol/l wapnia, 127 mmol/l chloru, 24 mmol/l octanu, 5 mmol/l jabłczanu. Osmolarność teoretyczna: 309 mOsmol/l. pH 5,1-5,9

1 tabl. powl. dojelitowa zawiera 75 mg lub 150 mg kwasu acetylosalicylowego. Lek zawiera czerwień koszenilową.

1 tabl. powl. zawiera: 80 mg jonów żelaza (II) w postaci siarczanu żelaza (II) oraz 0,35 mg kwasu foliowego.

500 ml roztworu zawiera: 2,775 g chlorku sodu, ok. 1,635 g trójwodnego octanu sodu, 0,15 g chlorku potasu, ok. 0,075 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,1 g sześciowodnego chlorek magnezu oraz 20 g żelatyny (w postaci żelatyny zmodyfikowanej płynnej). Osmolarność teoretyczna: 284 mOsmol/l. pH 7,4±0,3. Stężenie elektrolitów: 151 mmol/l sodu, 103 mmol/l chlorków, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l wapnia, 1 mmol/l magnezu, 24 mmol/l octanów.

Pojemnik trzykomorowy zawierający w oddzielnych komorach roztwór glukozy, aminokwasów z elektrolitami i emulsję tłuszczową. 1000 ml mieszaniny otrzymanej po połączeniu zawartości komór zawiera: 35,4 g oleju sojowego, 67,5 g glukozy, 3,3 g L-alaniny, 2,3 g L-argininy, 0,7 g kwasu L-asparginowego, 1,2 g kwasu L-glutaminowego, 1,7 g glicyny, 1,4 g L-histydyny, 1,2 g L-izoleucyny, 1,7 g L-leucyny, 1,9 g L-lizyny, 1,2 g L-metioniny, 1,7 g L-fenyloalaniny, 1,4 g L-proliny, 0,94 g L-seryny, 1,2 g L-treoniny, 0,4 g L-tryptofanu, 0,05 g L-tyrozyny, 1,5 g L-waliny oraz 0,15 g chlorku wapnia 1,04 g glicerofosforanu sodu, 0,33 g siarczanu magnezu, 1,25 g chlorku potasu, 1 g octanu sodu. Wartość energetyczna: około 710 kcal. Zawartość azotu: 3,7 g. Osmolalność: około 830 mOsm/kg H2O, osmolarność: około 750 mOsm/l, pH około 5,6.

1 ml roztworu 20% zawiera 200 mg glukozy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Histiocytoza - przyczyny, objawy i leczenie Histiocytoza - przyczyny, objawy i leczenie

Histiocytoza to grupa rzadko diagnozowanych chorób układu krwiotwórczego, które zalicza się do chorób z pogranicza nowotworowych i autoimmunoagresji. Choroby z tej grupy ...

więcej

Kibicowanie może doprowadzić do ZAWAŁU! Skutki zdrowotne kibicowania Kibicowanie może doprowadzić do ZAWAŁU! Skutki zdrowotne kibicowania

Kibicowanie może powodować poważne problemy zdrowotne. Dopingowanie ulubionej drużyny powoduje nagły skok ciśnienia, przyspieszony puls, co jest szczególnie niebezpieczne dla kibiców zmagających ...

więcej

HEMOROIDY (żylaki odbytu): przyczyny, objawy i leczenie hemoroidów HEMOROIDY (żylaki odbytu): przyczyny, objawy i leczenie hemoroidów

Hemoroidy (guzki krwawnicze) ma każdy, żylaki odbytu - co drugi Polak. Objawy choroby hemoroidalnej są bardzo nieprzyjemne, a przecież żylaki odbytu da ...

więcej

Nadciśnienie tętnicze WTÓRNE - przyczyny, objawy, leczenie Nadciśnienie tętnicze WTÓRNE - przyczyny, objawy, leczenie

Nadciśnienie tętnicze wtórne to najrzadziej występujący typ nadciśnienia. Nadciśnienie tętnicze wtórne rozpoznaje się u zaledwie 5 proc. chorych. Jego przyczyny można ustalić ...

więcej

Zespół pozakrzepowy: przyczyny, objawy, leczenie Zespół pozakrzepowy: przyczyny, objawy, leczenie

Zespół pozakrzepowy to dość częsty problem zdrowotny, stanowiący przewlekłe powikłanie zakrzepicy żył głębokich (ZŻG). Szacuje się,że aż 23-60% pacjentów po epizodzie zakrzepicy ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.