Cernevit

Preparat zawiera: 3500 j.m. witaminy A, 220 j.m. witaminy D3, 10,2 mg witaminy E, 125 mg witaminy C, 3,51 mg witaminy B1, 4,14 mg witaminy B2, 4,53 mg witaminy B6, 6 µg witaminy B12, 0,414 mg kwasu foliowego, 17,25 mg kwasu pantotenowego, 69 µg biotyny, 46 mg amidu kwasu nikotynowego.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Niepożądane działanie
  7. Ciąża i laktacja
  8. Uwagi
  9. Interakcje
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Cernevit 10 fiolek, proszek do sporz. roztw. do wstrz. i inf. 970,38zł 2017-10-31

Działanie

Zbilansowany roztwór wszystkich witamin rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, z wyjątkiem witaminy K, w ilościach niezbędnych dla prawidłowej przemiany materii u dorosłych i dzieci od 12 rż.

Dawkowanie

Dorośli i dzieci od 12 rż. dożylnie lub domięśniowo 1 ampułka dziennie. W zwiększonym zapotrzebowaniu (np. ciężkie oparzenia) dawkę dobową można zwiększyć 2-3 krotnie. Preparat może być podawany dożylnie w mieszaninie zawierającej glukozę, emulsję tłuszczową, aminokwasy i elektrolity.

Wskazania

Pokrycie dobowego zapotrzebowania na witaminy u dorosłych i dzieci od 12 rż., gdy konieczne jest pozajelitowe podawanie witamin w przypadku niemożliwej, przeciwwskazanej lub niewystarczającej podaży doustnej (np. wyniszczenie, zaburzenia wchłaniania, żywienie pozajelitowe).

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na składniki preparatu, zwłaszcza na witaminę B1, oraz soję. Noworodki, niemowlęta i dzieci poniżej 11 lat. Hiperwitaminoza którejkolwiek z witamin zawartych w preparacie.

Środki ostrożności

Zgłaszano ciężkie ogólnoustrojowe reakcje nadwrażliwości (również zakończone zgonem) podczas stosowania preparatu oraz innych produktów witaminowych podawanych pozajelitowo. W niektórych przypadkach może być to związane z szybkością podania (preparat należy podawać powoli). Jeżeli wystąpią objawy przedmiotowe lub podmiotowe reakcji nadwrażliwości, wlew lub wstrzyknięcie musi być natychmiast przerwane. Stan kliniczny pacjenta i stężenie witamin we krwi powinny być monitorowane w celu uniknięcia przedawkowania i działania toksycznego, zwłaszcza witamin A, D i E, a w szczególności u pacjentów, którzy dodatkowo otrzymują witaminy z innych źródeł lub stosują inne czynniki zwiększające ryzyko toksycznego wpływu witamin np. długotrwale otrzymujących suplementację. Ze względu na ryzyko hiperwitaminnozy A ostrożnie stosować u pacjentów: z niedoborem białka, niewydolnością nerek, niewydolnością wątroby, małą masą ciała (np.: pacjenci pediatryczni), leczonych przewlekle. Ostre schorzenia wątroby u pacjentów z dużymi zapasami witaminy A w wątrobie mogą prowadzić do wystąpienia objawów toksycznego wpływu tej witaminy. U pacjentów żywionych pozajelitowo zgłaszano wytrącanie się osadu w naczyniach płucnych. Niektóre przypadki zakończyły się zgonem. W przypadku wystąpienia objawów przedmiotowych zaburzenia funkcji płuc, należy przerwać wlew i rozpocząć ocenę kliniczną pacjenta. U pacjentów otrzymujących preparat zaleca się monitorowanie parametrów czynności wątroby i dróg żółciowych (szczególnie u pacjentów z żółtaczką pochodzenia wątrobowego lub innymi objawami cholestazy). Zgłaszano przypadki wzrostu aktywności enzymów wątrobowych, w tym izolowanego wzrostu aktywności aminotransferazy alaninowej (ALT) u osób z chorobami zapalnymi jelit. Ostrożnie stosować u pacjentów przewlekle hemodializowanych - zgłaszano hiperwitaminozę i toksyczność (obwodowa neuropatia, ruchy mimowolne) pirydoksyny (witaminy B6) u pacjentów, którzy otrzymywali dożylnie produkty wielowitaminowe zawierające 4 mg pirydoksyny podawane 3 razy w tygodniu. U pacjentów otrzymujących przez dłuższy czas dożylnie produkty wielowitaminowe jako jedyne źródło witamin, należy monitorować stan kliniczny oraz stężenie witamin. Jest to szczególnie ważne, w celu właściwej suplementacji, np.: witaminy A u pacjentów z odleżynami, ranami, oparzeniami, zespołem krótkiego jelita czy mukowiscydozą, witaminy B1 u pacjentów dializowanych, witaminy B2 u pacjentów z chorobą nowotworową, witaminy B6 u pacjentów z niewydolnością nerek; poszczególnych witamin, których wymaganie może być zwiększone z uwagi na interakcje z innymi produktami leczniczymi. Po kilku dniach podawania, zarówno stężenie cyjanokobalaminy (witaminy B12) jak i kwasu foliowego w preparacie może być wystarczające, by spowodować wzrost ilości czerwonych krwinek, retikulocytów oraz hemoglobiny u niektórych pacjentów z niedoborem witaminy B12  z towarzyszącą anemią megaloblastyczną. Może to maskować niedobór witaminy B12. Skuteczne leczenie niedoboru witaminy B12 wymaga wyższych dawek cyjanokobalaminy niż jest dostarczana w produkcie. Ostrożnie stosować u pacjentów w podeszłym wieku. Preparat zawiera 24 mg sodu (1 mmol) na fiolkę. Należy wziąć to pod uwagę, jeżeli pacjenci są na diecie kontrolującej ilość sodu.

Niepożądane działanie

Często: ból w miejscu wkłucia/wlewu. Rzadko: mdłości i wymioty. Ponadto: ogólnoustrojowe reakcje nadwrażliwości z objawami, takimi jak zaburzenia oddychania, dyskomfort w klatce piersiowej, obrzęk krtani, pokrzywka, wysypka, zaczerwienienie, dyskomfort w nadbrzuszu, jak również zatrzymanie akcji serca ze skutkiem śmiertelnym; wzrost stężenia witaminy A, wzrost stężenia białek wiążących retinol; zaburzenia smaku (metaliczny posmak); tachykardia; przyspieszony oddech; biegunka; wzrost aktywności transaminaz, izolowany wzrost aktywności aminotransferazy alaninowej (przy dożylnym wstrzyknięciu pacjentom z chorobami zapalnymi jelit), wzrost aktywności dehydrogenazy glutaminianowej, wzrost aktywności fosfatazy zasadowej we krwi, wzrost stężenia kwasów żółciowych, wzrost aktywności γ-glutamylotransferazy; świąd; gorączka, ból uogólniony, uczucie pieczenia i/lub wysypka w miejscu podania.

Ciąża i laktacja

Brak danych odnośnie bezpieczeństwa podawania preparatu w okresie ciąży i karmienia piersią. Jeżeli jest to konieczne, preparat może być przepisany kobiecie w ciąży, pod warunkiem ścisłego przestrzegania wskazań i dawkowania, aby uniknąć przedawkowania witamin. Nie zaleca się stosowania preparatu w okresie laktacji.

Uwagi

Preparat należy chronić przed światłem.

Interakcje

Kwas foliowy może zwiększyć metabolizm niektórych leków przeciwpadaczkowych, np.: fenobarbitalu, fenytoiny, fosfenytoiny i prymidonu, co zwiększa ryzyko wystąpienia napadu padaczkowego. Powinno się monitorować stężenie leków przeciwdrgawkowych w surowicy krwi przy równoczesnym stosowaniu folianów oraz po zakończeniu terapii nimi. Witamina E może nasilać działanie leków przeciwpłytkowych (np. aspiryna). Natomiast aspiryna w dużych dawkach może redukować poziom kwasu foliowego przez zwiększenie wydalania moczu. Niektóre leki przeciwdrgawkowe (np.: fenytoina, karbamazepina, fenobarbital, walproinian) mogą powodować niedobór folianów, pirydoksyny i witaminy D. Efavirenz, zydowudyną obniżają poziom witaminy D w organizmie. Chloramfenikol może hamować odpowiedź hematologiczną na leczenie witaminą B12. Deferoksamina zwiększa ryzyko niewydolności serca indukowanej żelazem z powodu zwiększonej mobilizacji żelaza przez większą niż fizjologiczna suplementację witaminy C. Etionamid może powodować niedobór pirydoksyny. Fluoropirymidyny (5-fluorouracyl, kapecytabina, tegafur): zwiększona cytotoksyczność w połączeniu z kwasem foliowym. Antagoniści folianów, np. metotreksat, sulfasalazyna, pirymetamina, triamteren, trimetoprim oraz wysokie stężenia katechin zawartych w herbacie blokują przemianę folianów do ich aktywnych metabolitów i zmniejszają skuteczność suplementacji. Suplementacja kwasem foliowym może obniżyć skuteczność działania antymetabolitów folianów (metotreksat, raltitreksed). Witamina B6 może zmniejszać skuteczność lewodopy. Antagoniści pirydoksyny, w tym cykloseryna, hydralazyna, izoniazyd, penicylamina, fenelzyna mogą powodować niedobór pirydoksyny. Podobnie teofilina może powodować niedobór pirydoksyny. Ryzyko toksyczności retinoidów (w tym beksaroten) wzrasta, jeżeli są podawane wraz z witaminą A. Roztwór doustny tipranawiru zawiera 116 j.m/ml witaminy E, co przekracza zalecaną podaż dobową. Antagoniści witaminy K (np. warfaryna) nasilają przeciwkrzepliwe działanie witaminy E. Pacjenci otrzymujący preparat oraz produkty lecznicze wiążące się z AAG (propranolol, prazosyna ) powinni być ściśle monitorowani pod kątem zwiększonego działania tych leków. Przewlekłe nadużywanie alkoholu może nasilać ryzyko hepatotoksycznego wpływu witaminy A.

Preparat zawiera substancję Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml płynu zawiera: 0,35 g tłuszczu (w tym 0,08 g kwasów nasyconych i 120 mg DHA), 7 g węglowodanów (w tym cukry: 7 g - smaki berries i orange; 3,1 g - smak citrus; 4,9 g - smak tropical), 0,4 g błonnika (smaki berries, orange i tropical) lub 0,29 g błonnika (smak citrus), 1, 0,4 mg witaminy B2, 5,7 mg niacyny, 11,2 mg ekwiwalentu niacyny, 0,46 mg witaminy B6, 96 µg kwasu foliowego, 1,4 µg witaminy B12, 42,7 µg biotyny, 1,4 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: <20 mg sodu, 80 mg potasu (smaki berries, orange i tropical) lub <20 mg potasu (smak citrus), <20 mg chlorków, 285 mg wapnia, 221 mg fosforu, 85,6 mg magnezu, 4,2 mg żelaza, 0,42 mg miedzi, 3,1 mg cynku, 0,42 mg manganu, 46,7 µg jodu, 20 µg molibdenu, 21,4 µg selenu, 8,5 µg chromu; oraz 122 mg choliny, 32,5 mg inozytolu, 10,3 mg L-karnityny, 77,1 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 96 kcal. Osmolalność: 2460 mOsmol/kg.

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 4,7 g węglowodanów; witaminy: 575 µg ER witaminy A, 1,2 mg witaminy B1, 1,3 mg witaminy B2, 1,3 mg witaminy B6, 3 µg witaminy B12, 215 µg kwasu foliowego, 5,3 mg witaminy B5, 38,4 mg EN witaminy B3, 52 µg biotyny, 65 mg witaminy C, 6 µg witaminy D, 9,5 mg α-ET witaminy E, 62 µg witaminy K; składniki mineralne: 1275 mg potasu, 1375 mg wapnia, <1 mg chlorków, 685 mg fosforu, <3 mg sodu, 355 mg magnezu, 13,4 mg żelaza, 15,5 mg cynku, 0,51 mg miedzi, 230 µg jodu, 1,3 mg manganu, 22 µg chromu, 32 µg molibdenu, 45 µg selenu oraz 630 mg choliny, 310 mg inozytolu i 140 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1270 kJ (299 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych); 8,1 g węglowodanów (w tym cukry - 6,8 g); 1 g błonnika; sól: 0,07 g; składniki mineralne: 26 mg sodu, 86 mg potasu, 46 mg chlorku, 90 mg wapnia, 54 mg fosforu, 5,8 mg magnezu, 1,4 mg żelaza, 1,1 mg cynku, 0,05 mg miedzi, 0,01 mg manganu, 1,7 µg selenu, 15 µg jodu; witaminy: 64 µg witaminy A, 1,7 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 4,9 µg witaminy K, 17 mg witaminy C; 0,06 mg witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,53 mg niacyny, 0,05 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,14 µg witaminy B12, 1,3 µg biotyny, 0,4 mg kwasu pantotenowego; 9,6 mg choliny, 6,3 mg tauryny, 67 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 1,4 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/65 kcal.

100 g proszku zawiera 12,7 g białka, 54,7 g węglowodanów (w tym 22,2 g laktozy); 22,4 g tłuszczu (w tym 13,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 5,6 g MCT, 5,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 3,1 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 2,5 g błonnika; witaminy: 640 µg ER witaminy A, 7,3 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 45,4 µg witaminy K, 0,57 mg witaminy B1,0,57 mg witaminy B2, 0,5 mg witaminy B6, 8,8 mg EN niacyny, 54 µg kwasu foliowego, 9,1 µg biotyny, 0,9 µg witaminy B12, 3,4 mg kwasu pantotenowego, 50 mg witaminy C, 82 mg choliny, 54 mg inozytolu; składniki mineralne: 363 mg sodu, 382 mg potasu, 308 mg wapnia, 50 mg magnezu, 181 mg fosforu, 318 mg chlorków, 4,8 mg żelaza, 3,2 mg cynku, 0,3 mg miedzi, 64 µg jodu, 0,2 mg manganu, 9 µg chromu, 9 µg molibdenu, 7,3 µg selenu oraz 7 mg L-karnityny, 27 mg tauryny. Osmolalność: 433-479 mOsmol/kg H2O; osmolarność: 390-432 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 2,9 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych); 8,4 g węglowodanów (w tym cukry - 8,3 g); 0,5 g błonnika; sól: 0,04 g; składniki mineralne: 17 mg sodu, 72 mg potasu, 42 mg chlorku, 65 mg wapnia, 44 mg fosforu, 4,6 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,55 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,01 mg manganu, ≤0,001 mg fluorku, 1,5 µg selenu, 14 µg jodu; witaminy: 63 µg witaminy A, 1,4 µg witaminy D, 1,4 mg witaminy E, 5,7 µg witaminy K, 9,2 mg witaminy C; 0,05 mg witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 0,44 mg niacyny, 0,04 mg witaminy B6, 12 µg kwasu foliowego, 0,13 µg witaminy B12, 1,4 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; 1,2 mg L-karnityny, 9,7 mg choliny, 3,7 mg inozytolu, 5,2 mg tauryny, 73 mg kwasu α-linolenowego. Preparat zawiera oligosacharydy GOS/FOS (galaktooligosacharydy i fruktooligosacharydy) w ilości 0,8 mg/100 ml. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ/66 kcal.

100 g proszku zawiera 12 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 10 g białka); 14 g tłuszczu (w tym 5,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 6,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 1,9 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym 65% LCT, 35% MCT), 58,5 g węglowodanów (w tym 5,3 g cukrów); witaminy: 148 µg ER witaminy A, 3,24 µg witaminy D, 2,3 mg α-ET witaminy E, 13,2 mg witaminy C, 14 µg witaminy K, 0,24 mg witaminy B1, 0,32 mg witaminy B2, 3,8 mg witaminy B3, 0,32 mg witaminy B6, 40 µg kwasu foliowego, 0,28 µg witaminy B12, 8 µg biotyny, 1 mg witaminy B5; składniki mineralne: 240 mg sodu, 468 mg potasu, 368 mg chlorków, 200 mg wapnia, 155 mg fosforu, 50 mg magnezu, 2,48 mg żelaza, 240 µg miedzi, 2 mg cynku, 0,2 mg manganu, 28 µg jodu, 10 µg selenu, 14 µg molibdenu, 5 µg chromu oraz 76,8 mg choliny, 7,56 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 g proszku: 1683 kJ (400 kcal).

100 g proszku zawiera 32,4 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 27 g białka), 42,5 g węglowodanów; 18,9 g tłuszczów (w tym 3,1 g kwasu linolowego i 0,3 g kwasu α-linolenowego); witaminy: 540 µg ER witaminy A, 0,8 mg witaminy B1, 1,1 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B6, 1,6 µg witaminy B12, 130 µg kwasu foliowego, 5,1 mg witaminy B5, 15,2 mg NE witaminy B3, 30 µg biotyny, 81 mg witaminy C, 8 µg witaminy D, 11 mg α-ET witaminy E, 25,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 540 mg potasu, 1035 mg wapnia, 405 mg chlorków, 620 mg fosforu, 240 mg sodu, 135 mg magnezu, 13,5 mg żelaza, 13 mg cynku, 0,9 mg miedzi, 154 µg jodu, 1,6 mg manganu, 54 µg chromu, 43 µg molibdenu, 0,8 mg fluorków, 23 µg selenu oraz 351 mg choliny, 119 mg inozytolu i 67,5 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1881 kJ (448 kcal).

100 g granulatu zawiera 84 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 70 g białka); 6,8 g węglowodanów; witaminy: 1070 µg ER witaminy A, 1,8 mg witaminy B1, 2,2 mg witaminy B2, 2,5 mg witaminy B6, 3,5 µg witaminy B12, 294 µg kwasu foliowego, 8,2 mg witaminy B5, 36,4 mg EN witaminy B3, 70 µg biotyny, 105 mg witaminy C, 11 µg witaminy D, 15 mg α-ET witaminy E, 51 µg witaminy K; składniki mineralne: 1400 mg potasu, 1680 mg wapnia, <1 mg chlorków, 990 mg fosforu, <3 mg sodu, 350 mg magnezu, 20 mg żelaza, 20 mg cynku, 1,4 mg miedzi, 230 µg jodu, 2,8 mg manganu, 42 µg chromu, 90 µg molibdenu, 1,4 mg fluorków, 60 µg selenu oraz 630 mg choliny, 315 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1306 kJ (307 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy, 0,2 g glukozy), 3,4 g tłuszczu (1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 425 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA: 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,5 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 77 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,48 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 1,54 mg  witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 70 mg potasu, 48 mg wapnia, 42 mg chlorku, 30 mg fosforu, 15 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 423 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 20 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym 7,2 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,119 mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,43 mg niacyny, 15 µg kwasu foliowego, 1,6 µg biotyny, 0,332 mg kwasu pantotenowego, 8,3  mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 3,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 17 mg sodu, 71 mg potasu, 51 mg wapnia, 45 mg chlorku, 32 mg fosforu, 5,3 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,0075 mg manganu, ≤ 0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 12 µg jodu oraz 12 mg choliny, 3,6 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 5,3 mg tauryny, 3,1 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

Preparat zawiera: 3500 j.m. witaminy A, 220 j.m. witaminy D3, 10,2 mg witaminy E, 125 mg witaminy C, 3,51 mg witaminy B1, 4,14 mg witaminy B2, 4,53 mg witaminy B6, 6 µg witaminy B12, 0,414 mg kwasu foliowego, 17,25 mg kwasu pantotenowego, 69 µg biotyny, 46 mg amidu kwasu nikotynowego.

Najczęściej wyszukiwane

1 tabl. zawiera 1 mg lub 4 mg acenokumarolu. Tabletki zawierają laktozę.

1 ml roztworu zawiera 200 mg mannitolu. Osmolarność roztworu wynosi 1098 mOsm/l.

1 tabl. powl. zawiera 75 mg klopidogrelu w postaci wodorosiarczanu. Preparat zawiera laktozę i lecytynę.

1 ml roztworu 20% zawiera 200 mg glukozy.

500 ml roztworu zawiera: 2,775 g chlorku sodu, ok. 1,635 g trójwodnego octanu sodu, 0,15 g chlorku potasu, ok. 0,075 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,1 g sześciowodnego chlorek magnezu oraz 20 g żelatyny (w postaci żelatyny zmodyfikowanej płynnej). Osmolarność teoretyczna: 284 mOsmol/l. pH 7,4±0,3. Stężenie elektrolitów: 151 mmol/l sodu, 103 mmol/l chlorków, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l wapnia, 1 mmol/l magnezu, 24 mmol/l octanów.

1 tabl. powl. zawiera 250 mg chlorowodorku tyklopidyny. Preparat zawiera laktozę.

1 tabl. dojelitowa zawiera 75 mg lub 150 mg kwasu acetylosalicylowego.

100 ml emulsji zawiera 20 g mieszaniny oczyszczonych olejów: z oliwek (ok. 80%) i sojowego (ok. 20%); w tym 4 g (20%) niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wartość energetyczna: 8,36 MJ/l (2000 kcal/l), osmolarność: 270 mOsm/l, pH 7-8.

1 tabl. do żucia zawiera 100 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; tabletki zawierają aspartam. 5 ml syropu zawiera 50 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; syrop zawiera sacharozę, sorbitol, parahydroksybenzoesan metylu i propylu oraz etanol (<100 mg/30 ml).

1000 ml roztworu do infuzji zawiera 6,8 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,2 g sześciowodnego chlorku magnezu, 0,37 g dwuwodnego chlorku wapnia, 3,27 g trójwodnego octanu sodu, 0,67 g kwasu L-jabłkowego; stężenia elektrolitów - 145 mmol/l sodu, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l magnezu, 2,5 mmol/l wapnia, 127 mmol/l chloru, 24 mmol/l octanu, 5 mmol/l jabłczanu. Osmolarność teoretyczna: 309 mOsmol/l. pH 5,1-5,9

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol

Cholesterol - zarówno ten dobry, jak i zły - choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego ...

więcej

TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie

Trombofilia, czyli nadkrzepliwość, to skłonność do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jest to stan zagrażający życiu, ponieważ skrzepy mogą przemieszczać się ...

więcej

Dyslipidemie Dyslipidemie

Dyslipidemie to najprościej mówiąc zaburzenia gospodarki lipidowej. Dyslipidemie to bardzo szerokie pojęcie, które obejmuje nieprawidłowości ilości, budowy czy funkcji poszczególnych frakcji lipidów. ...

więcej

Osocze: czym jest i jaką pełni funkcję? Kiedy podajemy osocze? Osocze: czym jest i jaką pełni funkcję? Kiedy podajemy ...

Osocze to płynna, niekomórkowa część krwi, która stanowi w przybliżeniu ok. 55% jej całkowitej objętości. Zawieszone w osoczu składniki komórkowe tworzą pozostałe ...

więcej

Kiła sercowo-naczyniowa Kiła sercowo-naczyniowa

Kiła sercowo-naczyniowa to kiła późna, którą można stwierdzić dopiero po 10-30 latach od zakażenia. Zwykle rozpoznaje się ją u osób około 50. ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.