Bebilon HMF

1 saszetka (2,2 g) proszku zawiera: 0,6 g białka, 1,4 g węglowodanów (w tym 1,2 g polisacharydów); witaminy: 116 µg  witaminy A, 0,07 mg  witaminy B1, 0,09 mg witaminy B2, 1,2 mg witaminy B3, 0,38 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,1 µg witaminy B12, 15 µg kwasu foliowego, 1,3 µg biotyny, 6 mg witaminy C, 2,5 µg witaminy D, 1,8 mg witaminy E, 3,2 µg witaminy K; składniki mineralne: 12 mg potasu, 33 mg wapnia, 13 mg chlorku, 19 mg fosforu, 18 mg sodu, 2,5 mg magnezu, 0,31 mg cynku, 0,02 mg  miedzi, 5,5 µg jodu, 0,004 mg manganu. Wartość energetyczna 2,2 g proszku: 33 kJ (8 kcal). Osmolarność (2,2 g proszku + 50 ml mleka kobiecego): 400 mOsmol/l.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Środki ostrożności
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Bebilon HMF 50 saszetek po 2,2 g, proszek 110,54zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego u niemowląt z małą i bardzo małą urodzeniową masą ciała. Dodatek do mleka kobiecego, który wzbogaca mleko w białko (hydroliza białek serwatkowych i kazeiny), składniki mineralne (szczególnie wapń i fosfor), witaminy i pierwiastki śladowe oraz zwiększa wartość energetyczną mleka matki.

Dawkowanie

Doustnie lub przez zgłębnik. Maksymalna dawka 3 saszetki/kg mc. niemowlęcia/dobę. Zawartość 1 saszetki dodawać do 50 ml mleka kobiecego.

Wskazania

Postępowanie dietetyczne u niemowląt z małą i bardzo małą urodzeniową masą ciała.

Środki ostrożności

Nie podawać dożylnie i nie dodawać do mleka modyfikowanego przeznaczonego do żywienia wcześniaków, np. Bebilon Nenatal Premium z Pronutra.

Uwagi

Preparat nie może być jedynym źródłem pożywienia. Powinien być stosowany pod nadzorem lekarza.

Preparat zawiera substancje Carbohydrates, Minerals, Proteins, Vitamins.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

100 ml płynu zawiera: 9,3 g tłuszczu (w tym 0,9 g kwasów nasyconych), 29,7 g węglowodanów (w tym 15 g cukrów,  1, 0,4 mg witaminy B2, 0,4 mg witaminy B6, 0,7 µg witaminy B12, 2,2 mg niacyny, 1,3 mg kwasu pantotenowego, 64 µg kwasu foliowego, 9,6 µg biotyny, 24 mg witaminy C; składniki mineralne: 96 mg sodu, 236 mg potasu, 91 mg chloru, 174 mg wapnia, 174 mg fosforu, 33 mg magnezu, 3,8 mg żelaza, 2,9 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,8 mg manganu, 0,2 mg fluoru, 24 μg molibdenu, 14 μg selenu, 16 μg chromu, 32 μg jodu; oraz 88 mg choliny. Wartość energetyczna 100 ml: 1010 kJ (240 kcal). Osmolarność: 790 mOsmol/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

100 g proszku zawiera: 13,1 g równoważnika białka , 49,5 g węglowodanów, 23 g tłuszczu (w tym 7,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 9,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 4,1 g kwasu linolowego, 660 mg kwasu α-linolenowego, 140 mg kwasu arachidonowego, 70 mg kwasu dokozaheksaenowego); witaminy: 392 µg ER witaminy A, 8,7 µg witaminy D, 4,6 mg α-ET witaminy E, 49 mg witaminy C, 37,2 µg witaminy K, 0,5 mg witaminy B1, 0,5 mg witaminy B2, 2,2 mg witaminy B3, 0,5 mg witaminy B6, 55 µg kwasu foliowego, 1,2 µg witaminy B12, 18,2 µg biotyny, 2,8 mg witaminy B5; składniki mineralne: 191 mg sodu, 501 mg potasu, 355 mg chlorków, 410 mg wapnia, 300 mg fosforu, 58 mg magnezu, 8,1 mg żelaza, 5,7 mg cynku, 0,43 mg miedzi, 0,43 mg manganu, 83 µg jodu, 15,5 µg selenu, 12 µg molibdenu, 13,8 µg chromu oraz 91 mg choliny, 98 mg inozytolu, 10,1 mg L-karnityny, 23 mg tauryny i 5,3 g błonnika. Wartość energetyczna 100 g proszku - 1915 kJ (457 kcal). Osmolalność: 380 mOsmol/kg.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,1 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,7 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 383 mg kwasu linolowego, 59,6 mg kwasu α-linolenowego, 11,8 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,35 mg witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 89 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg  miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, ≤0,003 mg fluorku, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 340 mOsmol/l.100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka serwatkowego, 7,2 g węglowodanów (w tym 6,9 g laktozy), 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,2 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 421 mg kwasu linolowego, 78 mg kwasu α-linolenowego, 11 mg kwasu arachidonowego, 6,4 mg dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g witaminy: 50 µg  witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,35 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,16 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,4 µg witaminy K; składniki mineralne: 73 mg potasu, 46 mg wapnia, 41 mg chlorku, 26 mg fosforu, 5,1 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,3 mg tauryny, 4,1 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 320 mOsmol/l.

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,7 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych,: 367 mg kwasu linolowego, 65  mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,8 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,8 g węglowodanów (w tym 6,4 g laktozy); 0,9 g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 70 µg  witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,24 mg witaminy B2, 0,21 mg witaminy B3, 0,6 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,5 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,2 µg witaminy K; składniki mineralne: 154  mg potasu, 123 mg wapnia, 52 mg chlorku, 100 mg fosforu, 27 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20 µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (w tym 1,3 g białka kazeinowego, 0,3 g białka serwatkowego), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,5 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 466 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu arachidonowego, 6,7 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,4 mg kwasu eikozapentaenowego), 6,8 g węglowodanów (w tym 6 g laktozy, 0,1 g maltozy); sól: 0,06 g; witaminy: 50 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,44 mg witaminy B3, 0,3 mg  witaminy B5, 0,05 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 9,4 µg kwasu foliowego, 1,5 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,5 µg witaminy K; składniki mineralne: 76 mg potasu, 77 mg wapnia, 52 mg chlorku, 43 mg fosforu, 24 mg sodu, 5,1 mg magnezu, 0,68 mg żelaza, 0,59 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,03 mg  manganu, 1,3 µg selenu oraz 7,7 mg choliny, 5 mg tauryny, 3,3 mg inozytolu, 0,9 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal). Osmolarność: 260 mOsmol/l.

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 2,8 g tłuszczu (w tym 1,17 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,48 g kwasu linolowego, 41 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg kwasu dokozaheksaenowego), 8,8 g węglowodanów; witaminy: 65 µg ekwiwalentu retinolu, 0,77 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 1,05 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 10,6 mg witaminy C, 74 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 104 µg witaminy B6, 0,156 µg witaminy B12, 9,8 µg kwasu foliowego, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,04 mg niacyny, 1,49 µg biotyny; składniki mineralne: 21 mg sodu, 83 mg potasu, 47 mg chlorków, 88 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,13 mg żelaza, 0,74 mg cynku, 51 µg miedzi, 20 µg manganu, 11,9 µg jodu, 3,7 µg molibdenu, 1,69 µg selenu, 3 µg chromu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,49 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 380 mOsm/l.

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,3 g białka, 7,3 g węglowodanów (w tym 7 g laktozy, 0,2 g glukozy), 3,4 g tłuszczu (1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 425 mg kwasu linolowego i 76 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA: 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg dokozaheksaenowego, 2 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,5 g błonnika pokarmowego; sól: 0,04 g; witaminy: 77 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,15 mg witaminy B2, 0,48 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,13 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,4 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 1,1 µg witaminy D, 1,54 mg  witaminy E, 3,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 70 mg potasu, 48 mg wapnia, 42 mg chlorku, 30 mg fosforu, 15 mg sodu, 4,8 mg magnezu, 0,5 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu, 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,3 g białka, 3,4 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 423 mg kwasu linolowego, 75 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 20 mg kwasu eikozapentaenowego); 7,3 g węglowodanów (w tym 7,2 g - cukry); 0,6 g błonnika; witaminy: 58 µg witaminy A, 0,05 mg witaminy B1, 0,119 mg witaminy B2, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 0,43 mg niacyny, 15 µg kwasu foliowego, 1,6 µg biotyny, 0,332 mg kwasu pantotenowego, 8,3  mg witaminy C, 1,2 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 3,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 17 mg sodu, 71 mg potasu, 51 mg wapnia, 45 mg chlorku, 32 mg fosforu, 5,3 mg magnezu, 0,52 mg żelaza, 0,51 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 0,0075 mg manganu, ≤ 0,003 mg fluorku, 1,7 µg selenu, 12 µg jodu oraz 12 mg choliny, 3,6 mg inozytolu, 1,5 mg L-karnityny, 5,3 mg tauryny, 3,1 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 275 kJ (66 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,5 g białka, 2,6 g tłuszczu (w tym 0,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 356  mg kwasu linolowego, 63 mg kwasu α-linolenowego, 12 mg kwasu dokozaheksaenowego, 7,6 mg kwasu eikozapentaenowego), 8,5 g węglowodanów (w tym 6,2 g laktozy); 0,8  g błonnika pokarmowego; sól: 0,07 g; witaminy: 68 µg witaminy A, 0,04 mg witaminy B1, 0,23 mg witaminy B2, 0,2 mg witaminy B3, 0,58 mg witaminy B5, 0,06 mg witaminy B6, 0,4 µg witaminy B12, 12 µg kwasu foliowego, 1,3 µg biotyny, 15 mg witaminy C, 3,1 µg witaminy D, 1,3 mg witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 150 mg potasu, 120 mg wapnia, 51 mg chlorku, 96 mg fosforu, 26 mg sodu, 10 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,9 mg cynku, 20  µg jodu. Wartość energetyczna 100 ml: 275  kJ (65 kcal).

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,89 g białka (równoważnik), 7,2 g węglowodanów, 3,6 g tłuszczów (w tym 1,36 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,58 g kwasu linolowego, 54 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg dokozaheksaenowego); witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 0,85 µg witaminy D, 0,91 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 6,1 µg witaminy K, 8,1 mg witaminy C, 0,054 mg witaminy B1, 0,061 mg witaminy B2, 0,041 mg witaminy B6, 0,68 mg niacyny, 10,8 µg kwasu foliowego, 0,2 µg witaminy B12, 2 µg biotyny, 0,34 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: 32 mg sodu, 74 mg potasu, 58 mg chlorków, 64 mg wapnia, 35 mg fosforu, 7,4 mg magnezu, 1,22 mg żelaza, 0,68 mg cynku, 0,051 mg miedzi, 0,017 mg manganu, 1,89 µg selenu, 10,1 µg jodu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,35 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 290 kJ (68 kcal). Osmolarność: 310 mOsm/l.

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych Tasznik pospolity – zastosowanie chwastu o właściwościach leczniczych

Tasznik pospolity to roślina z charakterystycznymi owocami w kształcie serduszek, którą kojarzy chyba każdy, kto kiedykolwiek biegał po łące. Rzeczywiście, tasznik jest ...

więcej

Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.