Addamel® N

1 ml preparatu zawiera 0,02 µmol chromu, 2 µmol miedzi, 2 µmol żelaza, 0,5 µmol manganu, 0,1 µmol jodu, 5 µmol fluoru, 0,02 µmol molibdenu, 0,04 µmol selenu, 10 µmol cynku oraz 5,12 µmol sodu i 0,1 µmol potasu. Osmolalność ok. 3100 mOsm/kg H2O, pH: 2,4-2,5.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Środki ostrożności
  6. Ciąża i laktacja
  7. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Addamel® N 20 amp. 10 ml, konc. do sporz. roztw. do inf. 299,08zł 2017-10-31

Działanie

Koncentrat pierwiastków śladowych do sporządzania roztworu uzupełniającego żywienie pozajelitowe. Pierwiastki śladowe są wychwytywane przez tkanki w różnym stopniu, w zależności od zapotrzebowania na utrzymanie lub uzupełnienie stężenia tych pierwiastków, co jest związane z metabolizmem danej tkanki. Miedź i mangan są wydalane głównie z żółcią, natomiast selen, cynk i chrom (zwłaszcza u pacjentów żywionych dożylnie), są wydalane głównie z moczem. Molibden jest wydalany głównie moczem, chociaż niewielkie ilości są również wydalane z żółcią. Żelazo jest wydalane w niewielkich ilościach z potem i złuszczającym się naskórkiem oraz ze złuszczającymi się komórkami śluzówki jelita. Kobiety w okresie przedmenopauzalnym mogą tracić 30-150 mg żelaza w krwawieniu miesiączkowym. Żelazo jest tracone przy każdym rodzaju krwawienia.

Dawkowanie

Dożylnie we wlewie kroplowym. Dorośli: 10 ml/dobę; dzieci o masie ciała ≥15 kg: 0,1 ml/kg mc./dobę. Nie podawać w postaci nierozcieńczonej.

Wskazania

Uzupełnienie żywienia pozajelitowego w celu zaspokojenia podstawowego lub umiarkowanie podwyższonego zapotrzebowania na pierwiastki śladowe.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na substancje czynne lub na którąkolwiek substancję pomocniczą. Całkowite zatrzymanie odpływu żółci.

Środki ostrożności

Ostrożnie stosować u pacjentów z zaburzeniami wydzielania żółci, z zaburzeniami czynności nerek u których wydalanie pierwiastków śladowych może być znacznie zmniejszone lub wątroby (szczególnie u pacjentów z cholestazą). Podczas stosowania dłuższego niż 4 tyg. należy kontrolować stężenie manganu we krwi.

Ciąża i laktacja

Nie prowadzono badań klinicznych w okresie ciąży. Jednakże, zapotrzebowanie na pierwiastki śladowe u kobiet w okresie ciąży jest nieco zwiększone w porównaniu do kobiet niebędących w okresie ciąży. Nie należy oczekiwać występowania działań niepożądanych w przypadku podania preparatu kobietom w okresie ciąży.

Uwagi

Lek nie ma wpływu lub wywiera nieistotny wpływ na zdolność prowadzenia pojazdów i obsługiwania maszyn.

Preparat zawiera substancję Minerals.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 kaps. zawiera: 800 µg ekwiwalentu retinolu (witaminy A), 1,4 mg tiaminy, 1,6 mg ryboflawiny, 18 mg ekwiwalentu niacyny, 2 mg witaminy B6, 200 µg kwasu foliowego, 1 µg witaminy B12, 200 µg kwasu foliowego, 60 mg witaminy C, 10 mg ekwiwalentu α-tokoferolu (witaminy E), 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi, 25 µg selenu, 3 mg luteiny, 0,15 mg zeaksantyny.

100 g granulatu zawiera 72 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 60 g białka); 10 g węglowodanów; witaminy: 1200 µg ER witaminy A, 18 µg witaminy B1, 2,4 mg witaminy B2, 2,7 mg witaminy B6, 3,6 µg witaminy B12, 288 µg kwasu foliowego, 11,4 mg witaminy B5, 33,6 mg EN witaminy B3, 90 µg biotyny, 180 mg witaminy C, 18 µg witaminy D, 21 mg α-ET witaminy E, 57 µg witaminy K; składniki mineralne: 1200 mg potasu, 2300 mg wapnia, 900 mg chlorków, 1380 mg fosforu, 540 mg sodu, 300 mg magnezu, 30 mg żelaza, 30 mg cynku, 2,1 mg miedzi, 340 µg jodu, 3,6 mg manganu, 120 µg chromu, 95 µg molibdenu, 1,8 mg fluorków, 50 µg selenu oraz 780 mg choliny, 265 mg inozytolu i 150 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1190 kJ (280 kcal).

100 ml przygotowanego preparatu zawiera 1,7 g białka, 8,6 g węglowodanów, 2,9 g tłuszczu (w tym 470 mg kwasu linolowego i 44 mg kwasu α-linolenowego), witaminy: 61 µg ekwiwalentu retinolu, 1,1 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 6,8 mg witaminy C, 80 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 105 µg witaminy B6, 1,05 mg ekwiwalentu niacyny, 10,9 µg kwasu foliowego, 0,12 µg witaminy B12, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,5 µg biotyny, 0,75 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, składniki mineralne: 25 mg sodu, 54 mg chlorków, 83 mg potasu, 94 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,2 mg żelaza, 0,75 mg cynku, 51 µg miedzi, 12 µg jodu, 1,9 µg selenu, 41 µg manganu, 3 µg chromu, 3,7 µg molibdenu, 20 mg choliny, 11,6 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,5 mg karnityny. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal). Osmolarność: 325 mOsm/l.

100 ml płynu zawiera: 0,35 g tłuszczu (w tym 0,08 g kwasów nasyconych i 120 mg DHA), 7 g węglowodanów (w tym cukry: 7 g - smaki berries i orange; 3,1 g - smak citrus; 4,9 g - smak tropical), 0,4 g błonnika (smaki berries, orange i tropical) lub 0,29 g błonnika (smak citrus), 1, 0,4 mg witaminy B2, 5,7 mg niacyny, 11,2 mg ekwiwalentu niacyny, 0,46 mg witaminy B6, 96 µg kwasu foliowego, 1,4 µg witaminy B12, 42,7 µg biotyny, 1,4 mg kwasu pantotenowego; składniki mineralne: <20 mg sodu, 80 mg potasu (smaki berries, orange i tropical) lub <20 mg potasu (smak citrus), <20 mg chlorków, 285 mg wapnia, 221 mg fosforu, 85,6 mg magnezu, 4,2 mg żelaza, 0,42 mg miedzi, 3,1 mg cynku, 0,42 mg manganu, 46,7 µg jodu, 20 µg molibdenu, 21,4 µg selenu, 8,5 µg chromu; oraz 122 mg choliny, 32,5 mg inozytolu, 10,3 mg L-karnityny, 77,1 mg tauryny. Wartość energetyczna 100 ml płynu: 96 kcal. Osmolalność: 2460 mOsmol/kg.

100 ml preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 3,3 g tłuszczu (w tym 1,2 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,4 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i 0,7 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), 7,8 g węglowodanów (w tym 4,9 g dekstryn, 2,7 g maltozy i 0,2 g glukozy); witaminy: 68 µg RE witaminy A, 61 µg witaminy B1, 102 µg witaminy B2, 63 µg witaminy B6, 0,14 µg witaminy B12, 8,4 µg kwasu foliowego, 439 µg kwasu pantotenowego, 676 µg NE niacyny, 8,4 mg witaminy C, 0,9 µg witaminy D, 0,9 mg α-TE witaminy E, 2 µg biotyny, 5,9 µg witaminy K; składniki mineralne: 77 mg potasu, 68 mg wapnia, 47 mg chlorków, 40 mg fosforu, 27 mg sodu, 6,6 mg magnezu, 0,9 mg żelaza, 0,7 mg cynku, 8,6 µg jodu, 54 µg miedzi, 28 µg manganu, 3 µg molibdenu, 25 µg fluoru, 1,8 µg chromu, 1,5 µg selenu oraz 1,3 mg L-karnityny, 8,4 mg choliny i 6,3 mg inozytolu. Wartość energetyczna 100 ml: 281 kJ (67 kcal).

100 ml mleka gotowego do spożycia zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy), 3,5 g tłuszczu (w tym 0,3 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 2,6 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 473 mg kwasu linolowego, 86 mg kwasu α-linolenowego, 6,65 mg kwasu arachidonowego, 6,76 mg kwasu dokozaheksaenowego i 1,63 mg kwasu eikozapentaenowego), 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg witaminy B2, 0,43 mg witaminy B3, 0,33 mg witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 2,2 µg biotyny, 8,3 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,48 mg witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 75 mg potasu, 42 mg wapnia, 41 mg chlorku, 30 mg fosforu, 5 mg magnezu, 0,53 mg żelaza, 0,5 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 12 µg jodu, 0,008 mg manganu, 1,2 µg selenu oraz 9,8 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 3,2 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 265 mOsmol/l. 100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka (równoważnik), 3,5 g tłuszczu (w tym 1,6 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,3 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,6 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 455 mg kwasu linolowego, 83 mg kwasu α-linolenowego, kwasy LCPUFA - w tym 12 mg kwasu arachidonowego, 11 mg kwasu dokozaheksaenowego, 2,3 mg kwasu eikozapentaenowego), 7 g węglowodanów (w tym 2,9 g laktozy); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,05 g; witaminy: 53 µg  witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,1 mg  witaminy B2, 0,04 mg  witaminy B6, 0,18 µg witaminy B12, 9 µg kwasu foliowego, 0,33 mg  kwasu pantotenowego, 0,43 mg niacyny, 2,2 µg biotyny, 9,1 mg witaminy C, 1,3 µg witaminy D, 1,2 mg  witaminy E, 4,7 µg witaminy K; składniki mineralne: 20 mg sodu, 47 mg wapnia, 26 mg fosforu, 81 mg potasu, 40 mg chlorku, 0,53 mg żelaza, 5,3 mg magnezu, 0,5 mg cynku, 12 µg jodu, 0,04 mg  miedzi, 0,01 mg  manganu, 1,5 µg selenu oraz 10 mg choliny, 5,2 mg tauryny, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg inozytolu, 3,2 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (67 kcal). Osmolarność: 250 mOsm/l.

Milupa PKU 2 shake choco. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,03 g fenyloalaniny); 51,7 g węglowodanów (w tym 27 g sacharozy); 8,2 g tłuszczów (w tym 3 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 3 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 1,5 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 1,34 g kwasu linolowego i 0,13 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, Milupa PKU 2 shake truskawkowy. Karton 500 g (10 x 50 g sasz.) 100 g proszku zawiera 33,6 g aminokwasów (co stanowi równoważnik 28 g białka; w tym 0,01 g fenyloalaniny); 57,9 g węglowodanów (w tym 38,3 g sacharozy); 2 g tłuszczów (w tym 1 g kwasów tłuszczowych nasyconych, 1 g kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, 0,4 g kwasów tłuszczowych wielonienasyconych - 0,32 g kwasu linolowego i 0,03 g kwasu a-linolenowego); witaminy: 430 µg ER witaminy A, 0,74 mg witaminy B1, 0,86 mg witaminy B2, 0,96 mg witaminy B6, 1,4 µg witaminy B12, 118 µg kwasu foliowego, 3,3 mg kwasu pantotenowego, 14,6 mg EN niacyny, 28 µg biotyny, 42 mg witaminy C, 4,3 µg witaminy D, 5,8 mg a-ET witaminy E, 20,6 µg witaminy K; składniki mineralne: 560 mg potasu, 670 mg wapnia, <30 mg chlorków, 395 mg fosforu, <30 mg sodu, 140 mg magnezu, 7,9 mg żelaza, 7,6 mg cynku, 573 µg miedzi, 92 µg jodu, 1,1 mg manganu, 17 µg chromu, 35 µg molibdenu, 24 µg selenu oraz 254 mg choliny, 126 mg inozytolu i 56 mg L-karnityny. Wartość energetyczna 100 g: 1534 kJ (361 kcal).

100 ml mleka (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera: 1,6 g białka serwatkowego, 8,4 g węglowodanów (w tym 6,7 g laktozy), 3 g tłuszczu (w tym 1,4 g nasyconych kwasów tłuszczowych, 1,1 g jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, 0,5 g wielonienasyconych kwasów tłuszczowych: 385 mg kwasu linolowego, 71 mg kwasu α-linolenowego, 5,7 mg kwasu arachidonowego, 5,7 mg dokozaheksaenowego i 1,2 mg kwasu eikozapentaenowego); 0,6 g błonnika pokarmowego; sól: 0,06 g; witaminy: 60 µg witaminy A, 0,05 mg  witaminy B1, 0,12 mg witaminy B2, 0,45 mg witaminy B3, 0,35 mg  witaminy B5, 0,04 mg witaminy B6, 0,17 µg witaminy B12, 8,5 µg kwasu foliowego, 1,8 µg biotyny, 9,5 mg witaminy C, 1,4 µg witaminy D, 1,3 mg  witaminy E, 5,1 µg witaminy K; składniki mineralne: 25 mg sodu, 78 mg potasu, 62 mg wapnia, 43 mg chlorku, 35 mg fosforu, 5,4 mg magnezu, 1,1 mg żelaza, 0,54 mg cynku, 0,04 mg miedzi, 13 µg jodu, 0,01 mg manganu, 1,5 µg selenu, < 0,006 mg fluorku oraz 10 mg choliny, 5,6 mg tauryny, 3,4 mg inozytolu, 1 mg L-karnityny, 3,3 mg nukleotydów. Wartość energetyczna 100 ml: 285 kJ (68 kcal).

1 tabl. powl. zawiera: 3600 j.m. witaminy A, 1,55 mg witaminy B1, 1,8 mg witaminy B2, 2,6 mg witaminy B6, 4 µg witaminy B12, 100 mg witaminy C, 500 j.m. witaminy D3, 15 mg witaminy E, 19 mg nikotynamidu, 10 mg pantoteinianu wapnia, 0,8 mg kwasu foliowego, 0,2 mg biotyny, 125 mg wapnia, 125 mg fosforu, 100 mg magnezu, 60 mg żelaza, 7,5 mg cynku, 1 mg manganu, 1 mg miedzi. Preparat zawiera laktozę i mannitol.

Najczęściej wyszukiwane

1 tabl. zawiera 1 mg lub 4 mg acenokumarolu. Tabletki zawierają laktozę.

1 ml roztworu zawiera 200 mg mannitolu. Osmolarność roztworu wynosi 1098 mOsm/l.

500 ml roztworu zawiera: 2,775 g chlorku sodu, ok. 1,635 g trójwodnego octanu sodu, 0,15 g chlorku potasu, ok. 0,075 g dwuwodnego chlorku wapnia, 0,1 g sześciowodnego chlorek magnezu oraz 20 g żelatyny (w postaci żelatyny zmodyfikowanej płynnej). Osmolarność teoretyczna: 284 mOsmol/l. pH 7,4±0,3. Stężenie elektrolitów: 151 mmol/l sodu, 103 mmol/l chlorków, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l wapnia, 1 mmol/l magnezu, 24 mmol/l octanów.

1 tabl. powl. zawiera 75 mg klopidogrelu w postaci wodorosiarczanu. Preparat zawiera laktozę i lecytynę.

1000 ml roztworu do infuzji zawiera 6,8 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,2 g sześciowodnego chlorku magnezu, 0,37 g dwuwodnego chlorku wapnia, 3,27 g trójwodnego octanu sodu, 0,67 g kwasu L-jabłkowego; stężenia elektrolitów - 145 mmol/l sodu, 4 mmol/l potasu, 1 mmol/l magnezu, 2,5 mmol/l wapnia, 127 mmol/l chloru, 24 mmol/l octanu, 5 mmol/l jabłczanu. Osmolarność teoretyczna: 309 mOsmol/l. pH 5,1-5,9

1 ml roztworu 20% zawiera 200 mg glukozy.

1000 ml roztw. zawiera: 8,6 g chlorku sodu, 0,3 g chlorku potasu, 0,33 g dwuwodnego chlorku wapnia, 147,2 mmol Na+, 4,0 mmol K+, 2,25 mmol Ca2+, 155,7 Cl-.

1 ml roztworu do infuzji zawiera: 6,429 mg chlorku sodu, 0,298 mg chlorku potasu, 0,147 mg dwuwodnego chlorku wapnia, 0,203 mg sześciowodnego chlorku magnezu, 4,082 mg trójwodnego octanu sodu, 11,0 mg jednowodnej glukozy (równowartość 10,0 mg glukozy), co odpowiada 140 mmol/l Na+, 4 mmol/l K+, 1 mmol/l Ca2+,  1 mmol/l Mg2+, 118 mmol/l Cl–, 30 mmol/l jonów octanowych, 55,5 mmol/l glukozy.

1 tabl. do żucia zawiera 100 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; tabletki zawierają aspartam. 5 ml syropu zawiera 50 mg żelaza w postaci kompleksu wodorotlenku żelaza (III) z polimaltozą; syrop zawiera sacharozę, sorbitol, parahydroksybenzoesan metylu i propylu oraz etanol (<100 mg/30 ml).

1 tabl. dojelitowa zawiera 75 mg lub 150 mg kwasu acetylosalicylowego.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę

HIT, czyli małopłytkowość wywołana przez heparynę lub małopłytkowość poheparynowa, to jeden z niepożądanych skutków ubocznych, który jest charakterystycznych dla tego leku przeciwkrzepliwego. ...

więcej

SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi SKAZA KRWOTOCZNA powoduje zaburzenia krzepnięcia krwi

Skaza krwotoczna oznacza zwiększoną skłonność do często obfitych krwawień samoistnych lub pourazowych. Skaza krwotoczna może więc oznaczać krwawienia nawet z najmniejszej rany, ...

więcej

Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie Niedomykalność zastawki aortalnej serca - objawy i leczenie

Niedomykalność zastawki aortalnej to wada serca, która przez wiele lat może nie dawać żadnych objawów, przyczyniając się do systematycznego upośledzania funkcji serca. ...

więcej

CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol CHOLESTEROL - dobry i zły cholesterol

Cholesterol - zarówno ten dobry, jak i zły - choć brzmi groźnie, jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bez dobrego i złego ...

więcej

TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie TROMBOFILIA (nadkrzepliwość) - przyczyny, objawy i leczenie

Trombofilia, czyli nadkrzepliwość, to skłonność do tworzenia się zakrzepów w naczyniach krwionośnych. Jest to stan zagrażający życiu, ponieważ skrzepy mogą przemieszczać się ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.