Acidolac®

1 saszetka zawiera 4x109 CFU liofilizowanych szczepów bakterii Lactobacillus rhamnosus GG oraz 0,8 g fruktooligosacharydów.

  1. Działanie
  2. Dawkowanie
  3. Wskazania
  4. Przeciwwskazania
  5. Uwagi
Nazwa Zawartość opakowania Substancja czynna Cena 100% Ost. modyfikacja
Acidolac® 10 saszetek 3 g, liofilizat 21,99zł 2017-10-31

Działanie

Dietetyczny środek spożywczy specjalnego przeznaczenia medycznego, zawierający bakterie probiotyczne (bakterie kwasu mlekowego) oraz prebiotyk (fruktooligosacharydy). Bakterie kwasu mlekowego przywracają i pomagają w utrzymaniu prawidłowego składu flory bakteryjnej przewodu pokarmowego, która stanowi naturalną barierę dla rozwoju bakterii chorobotwórczych. Ponadto wzmacniają układ odpornościowy. Fruktooligosacharydy ułatwiają bakteriom probiotycznym kolonizację jelit i wydłużają czas ich przeżycia.

Dawkowanie

Doustnie. Niemowlęta i dzieci do 3 rż.: 1 saszetka dziennie; zawartość saszetki u dzieci poniżej 3 rż. należy rozpuścić w min. 100 ml płynu, w przypadku niemowląt karmionych piersią zaleca się rozpuszczenie zawartości saszetki w ściągniętym mleku matki. Dzieci > 3 rż. i dorośli: 1-2 saszetki dziennie; zawartość saszetki można przyjąć bezpośrednio lub wymieszać z wodą, jogurtem lub mlekiem. Preparat należy przyjmować w czasie antybiotykoterapii i do 2-3 tyg. po zaprzestaniu stosowania antybiotyków. Nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.

Wskazania

Postępowanie dietetyczne w celu utrzymania prawidłowej flory bakteryjnej i regulacji czynności przewodu pokarmowego, szczególnie w czasie trwania biegunki infekcyjnej, w trakcie i po antybiotykoterapii, a także w stanach obniżonej odporności organizmu.

Przeciwwskazania

Nadwrażliwość na składniki preparatu.

Uwagi

Preparat nie zawiera białka mleka krowiego, laktozy, glutenu i sacharozy. Preparat nie może być stosowany jako jedyne źródło pożywienia.

Preparat zawiera substancje Fructooligosaccharides, Lactobacillus rhamnosus GG.

Lek refundowany: NIE

Lista leków zawierających te same substancje czynne

1 saszetka zawiera 4x109 CFU liofilizowanych szczepów bakterii Lactobacillus rhamnosus GG oraz 0,8 g fruktooligosacharydów.

1 tabl. (o smaku białej czekolady) zawiera 1 mld liofilizowanych szczepów bakterii Lactobacillus acidophilus i 1 mld Bifidobacterium bifidum oraz 0,3 g fruktooligosacharydów.

1 saszetka zawiera 4 mld liofilizowanych szczepów bakterii Bifidobacterium BB-12 oraz fruktooligosacharydy.

Kapsułki zawierają liofilizowane kultury drożdży szczepu Saccharomyces boulardii oraz inulinę. Saszetki zawierają liofilizowane kultury drożdży szczepu Saccharomyces boulardii oraz fruktooligosacharydy.

1 kaps. zawiera 3 miliardy (3 x 109) jtk. lub 6 miliardów (6 x 109) jtk. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103).

1 kaps. lub saszetka zawiera 3 mld lub 6 mld pałeczek Lactobacillus rhamnosus GG. Preparat nie zawiera: glutenu, laktozy ani kazeiny.

100 ml przygotowanego preparatu (otrzymanego po dodaniu 3 płaskich miarek proszku do 90 ml wody) zawiera 1,7 g białka, 2,8 g tłuszczu (w tym 1,17 g kwasów tłuszczowych nasyconych oraz 0,48 g kwasu linolowego, 41 mg kwasu α-linolenowego, 23 mg kwasu arachidonowego, 11,5 mg kwasu dokozaheksaenowego), 8,8 g węglowodanów; witaminy: 65 µg ekwiwalentu retinolu, 0,77 mg ekwiwalentu α-tokoferolu, 1,05 µg witaminy D, 8,8 µg witaminy K, 10,6 mg witaminy C, 74 µg witaminy B1, 122 µg witaminy B2, 104 µg witaminy B6, 0,156 µg witaminy B12, 9,8 µg kwasu foliowego, 0,45 mg kwasu pantotenowego, 1,04 mg niacyny, 1,49 µg biotyny; składniki mineralne: 21 mg sodu, 83 mg potasu, 47 mg chlorków, 88 mg wapnia, 50 mg fosforu, 6,8 mg magnezu, 1,13 mg żelaza, 0,74 mg cynku, 51 µg miedzi, 20 µg manganu, 11,9 µg jodu, 3,7 µg molibdenu, 1,69 µg selenu, 3 µg chromu oraz 16,2 mg choliny, 11,5 mg inozytolu, 4,1 mg tauryny, 1,49 mg L-karnityny i żywe kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (0,034%). Wartość energetyczna 100 ml: 280 kJ (68 kcal). Osmolarność: 380 mOsm/l.

10 kropli zawiera 5 x 109 jtk. Lactobacillus rhamnosus GG (ATCC 53103), 2 mg witaminy E, 10 µg witaminy D.

1 saszetka zawiera: 5,0 x 109 CFU liofilizowanych bakterii probiotycznych (1,67 x 109 CFU Lactobacillus rhamnosus, 1,67 x 109 CFU Lactobacillus plantarum, 1,67 x 109 CFU Bifidobacterium lactis), 41 mg fruktooligosacharydów, 12 mg witaminy C.

1 tabl. (o smaku pomarańczowym lub truskawkowym) zawiera 1 mld liofilizowanych szczepów bakterii Lactobacillus acidophilus i 1 mld Bifidobacterium lactis oraz 0,27 g fruktooligosacharydów.

Najczęściej wyszukiwane

15 g syropu zawiera: 36 mg suchego wyciągu z czosnku (standaryzowanego na zawartość alliiny), 21 mg witaminy C, koncentraty soków z malin i z czarnej porzeczki.

1 kaps. zawiera: 30 mg wyciągu suchego z guarany, 40 mg wyciągu suchego z muira puama, 40 mg wyciągu suchego z cytryńca chińskiego, 38 mg monometioninianu cynku, 30 mg wyciągu olejowego z owocu boczni piłkowanej. Preparat zawiera sorbitol i glukozę.

100 g preparatu zawiera płynny wyciąg z ziela majeranku uzyskiwany poprzez ekstrakcje podłożem (Extractum fluidum (2:1) ex. 2g Majoranae herba).

1 saszetka zawiera:  1,0 g kwiatu rumianku, 0,66 g korzenia prawoślazu, 0,34 g liścia mięty pieprzowej.

Preparat zawiera 0,3% karboksymetylocelulozy, glicerol oraz N-acetylokarnozynę.

1 kaps. zawiera mínimum 1 x 109 CFU szczepów Lactobacillus plantarum (CECT 7315 oraz 7316) oraz przynajmniej 50% ZDS* 5 witamin (B9, B6, B12, A, C) i 2 minerałów (cynk, selen). *ZDS- zalecane dzienne spożycie.

Talc, solanum tuberosum starch, zink oxide, allantoin.

1 tabl. powl. zawiera 300 mg ekstraktu z owoców żurawiny, 100 mg ekstraktu z liści pokrzywy.

Informacje o lekach dostarcza:
Pharmindex
Najpopularniejsze artykuły
Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca Właściwości i zastosowanie dziurawca. Przepis na napar z dziurawca

Dziurawiec zwyczajny, zwany także zielem świętojańskim, to bylina porastająca łąki, polany, widne zarośla, zbocza, skraje lasów. Dziurawiec jest jednym z najpopularniejszych i ...

więcej

WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru WITAMINA B7 (biotyna) - działanie, źródła występowania, objawy niedoboru

Witamina B7 (biotyna) jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii, zwłaszcza w przemianie glukozy, której poziom we krwi stabilizuje. Z tego powodu witamina ...

więcej

GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja GŁÓG poprawia pracę serca, obniża ciśnienie, wzmacnia i uspokaja

Głóg wygląda pięknie – zarówno wiosną, gdy kwitnie, jak i jesienią, kiedy dojrzewają jego owoce. W dodatku jest rośliną o wyjątkowych walorach ...

więcej

Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka Traganek - właściwości lecznicze herbaty z traganka

Traganek (Astragalus L.) ma liczne właściwości lecznicze. Herbata z traganka wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega infekcjom, wpływa korzystnie na pracę nerek, wątroby i ...

więcej

Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" autorstwa dr Moniki Fijałek - WYNIKI! Konkurs! Wygraj 1 z 10 książek "Zioła na odporność" ...

Zapraszamy do udziału w naszym nowym konkursie - możecie wygrać 1 z 10 książek "Zioła na odporność". Z publikacji dowiecie się, jak ...

więcej

Zdrowa społeczność

Właściciel portalu Poradnikzdrowie.pl nie jest właścicielem Bazy Leków. Dostawca bazy leków oświadcza i informuje, że dokłada wszelkich starań, aby wszystkie opisy leków były zgodne z obowiązującym stanem wiedzy, a także oświadcza jednocześnie, że podstawowe znaczenie prawne ma zawsze ulotka dołączona do konkretnego leku, zatwierdzona przez Ministerstwo Zdrowia.